Caldo verde, zupa z kapusty po portugalsku

Caldo Verde_4126

Caldo verde uznawana jest za potrawę regionalną praktycznie w każdym zakątku Portugalii. W poszczególnych regionach smakuje trochę inaczej, ale niezmiennie jest niezbędną pozycją w menu każdej szanującej się portugalskiej restauracji. Jej głównym składnikiem nie są pyszne ryby czy słynna portugalska wieprzowina a zielona kapusta.

Sekret caldo verde tkwi w szybkim siekaniu kapusty. Zgodnie z tradycją liście kapusty zawija się w rulony i sieka energicznym, ale ledwo zauważalnym ruchem. Liście powinny mieć kształt podłużnych pasków. Do zupy wrzuca się je w ostatniej fazie gotowania, tuż przed podaniem, dzięki czemu zachowują charakterystyczny dla caldo verde zielony kolor.

Przepis na caldo verde zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników. Oprócz kapusty wykorzystamy ziemniaki, cebulę, wędzoną kiełbasę, czosnek, sól, pieprz i oliwę. Do wywaru warzywnego (o tym jak przygotować prawdziwy wywar warzywny przeczytacie w tym poście) wrzucamy obrane ziemniaki, duże kawałki cebuli, kiełbasę i całe ząbki czosnku. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy wyjmujemy z garnka kiełbasę, a ziemniaki, czosnek i cebulę ugniatamy lub miksujemy blenderem. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i posiekaną kapustę, najlepiej jej zieloną odmianę, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach gotowania na średnim ogniu, wystarczy ozdobić zupę natką pietruszki i podać pyszną zupę kapuściano-ziemniaczaną do stołu.

Caldo Verde_3975

Porcja: dla 6 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 45 minut

Złote proporcje:
– 400 g włoskiej kapusty
– 1,5 l wywaru warzywnego
– 700 g ziemniaków
– 1 średniej wielkości cebula
– pętko wędzonej kiełbasy lub chorizo, w wersji wegetariańskiej opakowanie wędzonego tofu
– 3-4 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– natka pietruszki
– sól, świeżo mielony pieprz

Pomysły na zupy:
Zupy

Wszystkie posty z podróży po Portugalii:
Portugalia

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Dodaj komentarz