Indonezyjska sałatka gado gado z sosem orzechowym satay

Indonezyjska potrawa gado gado to sałatka z gotowanych na parze warzyw i jajek, polana słodkim sosem orzechowym satay.  Kompozycja warzyw jest dowolna, najczęściej podaje się marchewkę, jajko, kiełki fasoli mung, kapustę pekińską, ziemniaki, fasolkę szparagową i szpinak. Możesz dodać do niej dowolne warzywo na jakie masz ochotę np. kalafior czy brokuła,  a nawet tofu. Możesz też podać ją z chipsami krewetkowymi.  Gado Gado jest świetnym pomysłem na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi czy jako dodatek do grilla.

Jak zrobić sałatkę gado gado?

Zacznij od najbardziej pracochłonnej części gado gado, czyli orzechowego sos satay, przygotuj go według tego przepisu Indonezyjski sos orzechowy satay. Kiedy sos będzie podsmażał się na patelni przygotuj warzywa i ugotuj na parze. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Odetnij końcówki fasolki szparagowej i pokrój ją na kilkucentymetrowe kawałki. Kapustę poszatkuj na kilku centymetrowe części. Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki Małe liście szpinaku gotuj w całości, większe możesz przerwać na pół. Kiełki fasoli mung ugotuj w całości. Po kolei gotuj na parze wszystkie warzywa poza ogórkiem.  Ugotuj na twardo jajka, a następnie pokrój je na ćwiartki. Surowego ogórka obierz i kroimy w słupki.

Poszczególne składniki sałatki podajemy w oddzielnych miseczkach lub na dużym talerzu. Każdy tworzy swoją własną kompozycję i wybiera takie składniki, na jakie ma akurat ochotę. Warzywa polewamy obficie sosem. Sos możemy podać ciepły lub ostudzony, wedle uznania. Smacznego!

Gado Gado_0024

Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki na sałatkę:
– 500 g fasolki szparagowej
– sos orzechowy satay z tego przepisu: Indonezyjski sos orzechowy satay
– 500 g szpinaku
– 4 marchewki
– 200 g kiełków fasoli mung
– 4 ziemniaki
– 4 jajka
– 4 małe lub 2 duże ogórki
– 1/2 białej kapusty

Wszystkie przepisy z Indonezji:
Kuchnia indonezyjska

Pomysły na sałatki:
Sałatki

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz