Indonezyjski sos orzechowy satay

On 19 lipca 2015 by zlotaproporcja.pl

Gado Gado_0025

Sos orzechowy satay smakuje świetnie z kurczakiem, innymi mięsami czy gotowanymi warzywami. Jest popularnym dodatkiem do potraw w Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Wietnamie, wykorzystywany jest także w kuchni chińskiej i holenderskiej. Głównymi składnikami sosu są orzeszki ziemne i mleczko kokosowe. Robi się go łatwo i szybko, więc zamiast kupować, zrób sos sam w domu!

Z czym je się orzechowy sos satay?

Po raz pierwszy spróbowaliśmy go w Wietnamie – pierwszym daniem, które zamówiliśmy w Sajgonie były spring rollsy, które w Wietnamie podaje się bardzo często właśnie z sosem orzechowym (nasz przepis na spring rolls znajdziesz tutaj). W kuchni indonezyjskiej z sosem orzechowym podaje się satay’e – niezwykle popularne szaszłyki z kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny lub ryby (nasz przepis na rybne satay’e znajdziesz tutaj: Indonezyjskie szaszłyki rybne na trawie cytrynowej). Od tych szaszłyków wzięła się potoczna nazwa sosu – tak bardzo kojarzy się on z satay’ami, że zaczęto nazywać go sosem satay. Polewa się nim także gotowane warzywa w indonezyjskiej sałatce gado gado (nasz przepis znajdziesz tutaj: Sałatka gado gado). W kuchni chińskiej i holenderskiej z sosem orzechowym podaje się grillowane mięsa, ponadto w Holandii można go także zjeść z frytkami i majonezem.

Gado Gado_0024

Indonezyjska sałatka gado gado z sosem orzechowym

Jak zrobić orzechowy sos satay?

Nasz przepis jest typowo indonezyjski, jego tajska wersja jest bardziej słodka. Czasem do sosu dodaje się także ostrą paprykę. Zacznij od rozbicia orzeszków w moździerzu, a następnie zmiksuj je w blenderze z sosem sojowym, cukrem, posiekaną szalotką i czosnkiem. Powstałą masę podsmaż przez kilka minut na rozgrzanej patelni lub woku. Chodzi o to, aby delikatnie wyprażyć powstałą masę. Kiedy z patelni zacznie wydobywać się orzechowy aromat, dodaj mleczko kokosowe, wodę, liście limonki kaffir (możesz je wcześniej namoczyć w wodzie, możesz też zastąpić je startą skórkę z limonki) oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Dopraw solą i smaż na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Sos nie może być zbyt wodnisty, ani za gęsty, dlatego dodawaj wodę stopniowo i pilnuj konsystencji sosu.

Jeżeli lubisz ostre smaki, wypróbuj nasz przepis na tajski sos sweet chilli oraz indonezyjski ostry sos sambal oelek.

Gado Gado_0028

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut

Złote proporcje:
– 125 g obranych i niesolonych orzeszków ziemnych
– 200 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
– 1 mała szalotka lub 1 duża (można zastąpić zwykłą cebulą)
– 1 ząbek czosnku
– 50-75 ml wody (w zależności od konsystencji mleczka)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 listek limonki kaffir (lub starta skórka limonki)
– olej do podsmażenia
– sól do smaku

Wszystkie przepisy z Indonezji:
Kuchnia indonezyjska

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

11 komentarzy to “Indonezyjski sos orzechowy satay”

Dodaj komentarz