Jak zrobić sambal oelek – ostry sos indonezyjski?

On 25 stycznia 2015 by zlotaproporcja.pl

sambal_4265

Próbowaliście kiedyś klasycznego, ostrego, indonezyjskiego sosu sambal oelek? Jego smak jest niesamowity. Z jednej strony jest naprawdę pikantny, z drugiej rozpływa się w ustach delikatnie szczypiąc w podniebienie. Jest gęstszy niż meksykańska salsa, dzięki czemu sprawdza się świetnie jako dip oraz jako dodatek do indonezyjskich, tajskich czy malezyjskich potraw np. smażonego ryżu lub makaronu. Zanim kupicie sambal oelek w sklepie, spójrzcie jednak na listę składników, założymy się, że znajdziecie tam niezły kawałek tablicy Mendelejewa. Konserwantów i barwników zazwyczaj jest dużo więcej niż oryginalnych składników. A przecież jest tak prosty do zrobienia.

Indonezyjskie słowo oelek oznacza odmianę kamiennego moździerza, w którym w oryginalnym przepisie rozbija się składniki na pastę. Możesz ułatwić sobie trochę zadanie i zamiast moździerza użyj blendera. Zacznij od umycia papryczek, odcięcia ogonków i pokrojenia ich w centymetrowe kawałki. Pokrojone papryczki wrzuć do blendera razem z obranymi ząbkami czosnku, solą i cukrem, a następnie zmiksuj tak, aby otrzymać konsystencję pasty. Przełóż pastę do rondelka, zacznij podgrzewać na mały ogniu, a kiedy pasta nabierze ciepła, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę oraz ocet ryżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i na małym ogniu redukuj do konsystencji gęstej pasty. Na naszej kuchence zajęło to około 40 minut.  Po zredukowaniu pasty pozwól jej ostygnąć. W tym czasie składniki przegryzą się, a sambal oelek nabierze smaku. Pastę przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.

Wypróbuj także nasze przepisy na inne azjatyckie sosy –  tajski sos sweet chilli oraz orzechowy sos satay.

sambal_4318

Porcja: półlitrowy słoik
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 40 minut

Złote proporcje:

– 40 ostrych papryczek chilli (takich jak na zdjęciu, ważyły około 1 kg)
– 4 łyżeczki soli (to nie jest pomyłka – pasta ma mieć lekko słony posmak, na 10 papryczek powinno dodawać się 1 łyżeczkę soli)
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy

Wszystkie przepisy z Indonezji:
Kuchnia indonezyjska

Przepisy na ostre potrawy:
Na ostro

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zapisz

26 komentarzy to “Jak zrobić sambal oelek – ostry sos indonezyjski?”

Dodaj komentarz