Jak zrobić sambal oelek – ostry sos indonezyjski?

sambal oelek; ostry sos indonezyjski; indonezyjski sos chilli; kuchnia indonezyjska; potrawy indonezyjskie;

Próbowaliście kiedyś klasycznego, ostrego, indonezyjskiego sosu sambal oelek? Jego smak jest niesamowity. Z jednej strony jest naprawdę pikantny, z drugiej rozpływa się w ustach delikatnie szczypiąc w podniebienie. Jest gęstszy niż meksykańska salsa, dzięki czemu sprawdza się świetnie jako dip oraz jako dodatek do indonezyjskich, tajskich czy malezyjskich potraw np. smażonego ryżu lub makaronu. Zanim kupicie sambal oelek w sklepie, spójrzcie jednak na listę składników, założymy się, że znajdziecie tam niezły kawałek tablicy Mendelejewa. Konserwantów i barwników zazwyczaj jest dużo więcej niż oryginalnych składników. A przecież jest tak prosty do zrobienia.




Indonezyjskie słowo oelek oznacza odmianę kamiennego moździerza, w którym w oryginalnym przepisie rozbija się składniki na pastę. Możesz ułatwić sobie trochę zadanie i zamiast moździerza użyj blendera. Zacznij od umycia papryczek, odcięcia ogonków i pokrojenia ich w centymetrowe kawałki. Pokrojone papryczki wrzuć do blendera razem z obranymi ząbkami czosnku, solą i cukrem, a następnie zmiksuj tak, aby otrzymać konsystencję pasty. Przełóż pastę do rondelka, zacznij podgrzewać na mały ogniu, a kiedy pasta nabierze ciepła, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę oraz ocet ryżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i na małym ogniu redukuj do konsystencji gęstej pasty. Na naszej kuchence zajęło to około 40 minut.  Po zredukowaniu pasty pozwól jej ostygnąć. W tym czasie składniki przegryzą się, a sambal oelek nabierze smaku. Pastę przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.

Wypróbuj także nasze przepisy na inne azjatyckie sosy –  tajski sos sweet chilli oraz orzechowy sos satay.

sambal oelek; ostry sos indonezyjski; indonezyjski sos chilli; kuchnia indonezyjska; potrawy indonezyjskie;

Porcja: półlitrowy słoik
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 40 minut

Złote proporcje:

– 40 ostrych papryczek chilli (takich jak na zdjęciu, ważyły około 1 kg)
– 4 łyżeczki soli (to nie jest pomyłka – pasta ma mieć lekko słony posmak, na 10 papryczek powinno dodawać się 1 łyżeczkę soli)
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy

Wszystkie przepisy z Indonezji:
Kuchnia indonezyjska

Przepisy na ostre potrawy:
Na ostro

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zapisz

Join the Conversation

34 Comments

    1. says: Karla

      kozak naprawde ale ostry tak ze to kest niee do opisania..Ja akurat przepisu potrzebowalam. a sos ostry do Nas do burgerowni ale niestety jeszcze musialam ten ktory Mi wyszedl zlagodzic passata pomidorowa hue hue bo bym klientow podusila

  1. says: Anonim

    genialne, dzięki 🙂
    Przerobiłam już tak 150 papryczek 😉
    Jeśli ktoś chce w słoiki na zimę to wystarczy po zakręceniu zapasteryzować, ja dla pewności pasteryzuje ok. 20 min.
    pozdrawiam

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Cieszymy się, że smakuje 🙂 My uzupełniamy zapasy na bieżąco – wykończymy jeden słoiczek i robimy kolejny!

  2. says: Mateusz

    Nie za bardzo jestem w stanie ocenić jakiej wielkości są te papryczki na zdj bo nie mam punktu odniesienia. Mogli byście napisać ile gram mniej wiecej ma ważyć jedna papryczka aby wyszedl słoik półlitrowy z 40 sztuk?

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Papryczki, z których robimy sambal mają zazwyczaj 8-12 cm długości, jedna waży około 20-30 g, półlitrowy słoik zrobisz z około 1 kg papryczek, pozdrawiamy! Smacznego!

      1. says: Grażyna Anna

        Nie hodowli lecz uprawy. Hoduje się zwierzęta a uprawia rośliny. Nie piszę tego złośliwie, bo nie wszyscy na wszystkim się znają. Ja na przykład nie wiedziałam do dziś co to jest Sambal, ale dzięki ZŁOTEJ PROPORCJI już wiem i już robię. Pozdrawiam.

  3. says: Lusza

    Właśnie wypróbowałem pierwszą porcję. Rewelacja i smak dużo lepszy od tych kupowanych. Jestem miłośnikiem Sambala i dodaje go między innymi do każdej zupy. Ten pachnie świeżą papryką. Teraz już będę go robił sam a nie kupował 🙂

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Najlepszy sambal, to domowy sambal! Trzeba robić, przepis jest łatwy, a w lodówce można go długo przechowywać, nie traci nic w smaku, jedynie może się trochę zaostrzyć 😉 Pozdrawiamy serdecznie!

  4. says: Anonim

    Dziś zrobiłam z 1/4 porcji a i tak wyszło całkiem sporo 🙂 zamierzam używać go jako dodatku do curry i innych potraw. Czy sprawdziliście jak długo może stać w lodówce?

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Najdłużej trzymaliśmy kilka tygodni, dłużej nie próbowaliśmy, zjedliśmy zanim upłynęło więcej czasu 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Jeżeli lubisz jeść na ostro, to na pewno u nas się odnajdziesz! Ja również nie wyobrażam sobie życia bez chilli czy też jajecznicy bez kanapki ze szczypiorkiem i dużą ilością ostrej papryczki 😀 Pozdrawiamy!

  5. says: Karla

    powiem szczerze osobiscie nie lubie ostrych rzeczy bo nie czuje smaku ale….potrzebiwalam. sosu ostrego do burgerowni a ten co zamawialismy byl tragiczny wiec stwierdzilam ze sami mozemy zrobic i mimo iz (z tytulu tego ze musialam.pracowac na tym co tu mamy) zamienilam cukier brazowy na normalny ocet ryzowy na zwykly i limonke na cytryne wyszedl meeeeeega co prawda musialam go troche „utemperowac ” passata pomidorowa bo bym klientow podusila hahaha ale szczerze powiem ze przez ten sos chyba powolutku zaczynam sie przekonywac do ostrych rzeczy…tylko moze jednak zaczne od levelu ciut nizszegoniz sambal w czystej postaci bo nie zwyczajna jestem wgl do ostrego…
    Tak czy siak strzal w 10 pozdrawiam

Leave a comment

Zostaw komentarz