Każdy kto chociaż raz był na Słowacji musiał je spróbować lub chociaż o nich słyszeć. Haluszki to najbardziej znana słowacka potrawa. Wywodzą się z kuchni Liptova, ale popularne są w całym kraju. Robi się je bardzo prosto z kilku składników.
Jak zrobić haluszki?
Główne skrzypce w tym przepisie grają ziemniaki. Najlepsze haluszki wychodzą z mniej wodnistych odmian ziemniaka. Do wodnistych ziemniaków trzeba dodać więcej mąki, a nawet jajko. Słowackie gospodynie, które uczyły nas jak robić haluszki, dodają jajko jednak tylko wtedy, kiedy ziemniaki są naprawdę wodniste i nie „lepią się”. Ziemniaki obiera się i trze na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynce. Następnie odsącza się je i łączy ze skrobią, nazywaną także krochmalem, która osadzi się na dnie garnka czy miski, po czym dodaje się do nich tyle mąki, ile potrzeba do zagęszczenia masy. Jeżeli dosypiesz dużo mąki i masa nadal jest wodnista, dopiero wtedy dodaj jajko. Kiedy ciasto będzie gotowe, posól je do smaku i zetrzyj na tarce do klusek lanych (można ją kupić za kilka złotych na Allegro) bezpośrednio na gotującą wodę lub wyrób małe porcje palcami i wrzuć do wody. Kluseczki będą gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Bryndzové halušky – haluszki z bryndzą i skwarkami
Haluszki podaje się z bryndzą i skwarkami oraz z kapustą ze skwarkami. Które smakują najlepiej? Akurat w tej kwestii nasze zdania są podzielone. Łukasz najbardziej lubi kapustové halušky, ja zdecydowanie wolę bryndzové halušky. W obu przypadkach zaczynamy od usmażenia skwarek. Aby zrobić bryndzowe haluszki, boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopi, co jakiś czas mieszając. Skwarki będą gotowe, kiedy zrobią się rumiane. W międzyczasie przygotowujemy kluseczki, kiedy będą gotowe posypujemy je rozdrobnioną bryndzą, skwarkami i polewamy tłuszczem ze skwarek. Spotkaliśmy się także z mniej kaloryczną wersją bryndzowych haluszek bez skwarek, ale wtedy robią się bardziej suche i mniej smaczne.
Strapačky – haluszki z kapustą i skwarkami
Pod nazwą strapačky kryją się haluszki z kapustą i skwarkami. Boczek również kroimy na drobne kawałki i smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopi, co jakiś czas mieszając. Kiedy boczek zarumieni się, dodajemy do niego posiekaną cebulę i podsmażamy. Kiedy cebulka się zeszkli i zmięknie, dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę i smażymy około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy haluszki. Kiedy kluseczki będą gotowe, nakładamy je na talerze i posypujemy kapustą ze skwarkami. Kluseczki można także dodać do kapusty ze skwarkami, wymieszać, podsmażyć chwilę na patelni i dopiero wtedy podawać.
Porcja: 4 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Złote proporcje – ciasto:
– 750 g ziemniaków
– 150 g mąki (jest to orientacyjna ilość, zależy od wodnistości ziemniaków)
– sól do smaku
– opcjonalnie 1 jajko
Bryndzowe haluszki:
– 150 g bryndzy
– 50 g boczku
Strapačky:
– 200 g boczku
– 1 cebula
-400 g kapusty
Wypróbuj także nasz przepis na šúľance z makiem, czyli słowackie kluski ziemniaczane na słodko.
Wszystkie posty o kuchni słowackiej:
Kuchnia słowacka
Wszystkie posty z podróży po Słowacji:
Słowacja
Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!
lubię , lubię:-D
Pyszne są 🙂
Ooooo, bardzo tęsknimy za haluszkami, dziękujemy za przypomnienie 🙂
Polecamy się na przyszłość 🙂
pomimo, że owszem – jedzenie na Słowacji bywa wyborne, to i tak – mogę jeść tylko haluszki 😉
bardzo je lubię, ale codziennie nie mogłabym ich jeść, za bardzo lubię sobie urozmaicać menu, no i potrzebuję codziennej dawki owoców i warzyw 🙂
Do du. . ten przepis… Chyba że chcesz zmarnowac 750g ziemniaków i 150g maki (orientacyjnie rzecz jasna)
A dokładniej? co jest w nim do du….? Przepis pochodzi od słowackiej kucharki, weryfikowany przez nas nie raz. Jest jak najbardziej autentyczny.
Robiłem wedle przepisu i całe kluski mi się rozpuściły w wodzie podczas ich porcjowania za pomocą sitka zakupionego na Słowacji – co zrobiłem źle
Najprawdopodobniej ziemniaki były za bardzo wodniste. Jak pisaliśmy w poście, trzeba wybierać mniej wodniste odmiany. Jeżeli robisz haluszki z wodnistych ziemniaków, wtedy trzeba dodać więcej mąki, a czasem także jajko.
A czy można zrobić w oparciu o kopytka lub włoskie gnocchi? ew. z ziołami? ja czasem lubię takie eksperymenty slowiańsko-włoskie…
Wszystko można zrobić, zawsze zachęcamy do eksperymentów. Tylko wtedy nie będą to już haluszki a inna potrawa, pozdrawiamy!
Rzadko spotykane w Polsce słowackie danie, według mnie bardzo pyszne
Na szczęście zawsze można haluszki zrobić w domu 🙂
U nas to po prostu szare kluski, tzw. żelazne
U nas, czyli gdzie? 🙂