Norweska zupa rybna, nazywana biedną zupą, spożywana jest w Norwegii podczas siarczystych mrozów. Zupa jest prosta, bardzo pożywna i szybka do zrobienia. Robi się ją z zaledwie kilku składników bez wywaru, wystarczy ryba, ziemniaki, masło, cebula, koperek i kilka dodatków. Można ją zrobić z łososiem lub dorszem, w zależności, którą rybę wolisz lub na którą masz właśnie ochotę. Przepis na zupę przywędrował do nas od znajomej Łukasza siostry mieszkającej w Norwegii. Według niej podczas siarczystego mrozu, nie można wychodzić z domu bez zjedzenia „biednej zupy”, jest niezwykle rozgrzewająca. Na szczęście smakuje fantastycznie nie tylko podczas norweskich mrozów.
Jak zrobić norweską zupę rybną tzw. biedną zupę?
Zacznij od rozpuszczenia masła w garnku. W międzyczasie posiekaj cebulę i pokrój obrane ziemniaki na małe, około 1 centymetrowe kawałki. Kiedy masło się rozpuści, dodaj do garnka cebulę i duś przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj ziemniaki i duś je z cebulą przez kolejne 15 minut, także mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojony drobno czosnek czosnek, dolej dwie szklanki wody, zamieszaj i po 5 minutach dodaj filet z łososia lub polędwicę z dorsza. Jeżeli wybierzesz łososia, to polecamy łososia jurajskiego, w ich procesie hodowli nie są stosowane antybiotyki i inne środki chemiczne służące do zwalczania chorób. Rybę dodaj w całości, sama rozpadnie się w garnku.
W międzyczasie posiekaj koperek. Kiedy ziemniaki będą gotowe, dodaj 3/4 koperku, dodaj jeszcze trochę wody (1-2 szklanki), aby zupa nie była zbyt gęsta, ale uważaj, żeby jej za bardzo nie rozwodnić. Zupa ma być gęsta, a nie wodnista. Podawaj posypaną świeżym koperkiem oraz z kilkoma kroplami cytryny. Zupę można także zabielić śmietaną.
Porcja: 6 porcji
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 – 50 minut
Złote proporcje:
– 2 średniej cebule
– 150 g masła
– 500- 600 g polędwicy z dorsza lub fileta łososia
– 5 średniej wielkości ziemniaków (ok. 330 g)
– 2 ząbki czosnku
– 2 pęczki koperku
– sól i pieprz
– cytryna
– opcjonalnie śmietana
Wszystkie przepisy na zupy:
Zupy
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.
Czy 2 szklanki wody rzeczywiście starczy na 6 porcji?
Na koniec dodajesz jeszcze trochę wody, jest w przepisie, pozdrawiamy!
Uwielbiam rybne zupy, a takiej jeszcze nie jadłam!! zapisuje na weekend, oj cos czuje ze będzie wyjątkowa dzięki tej prostocie!
Potrawa nie musi być wcale skomplikowana, żeby była pyszna, w prostocie siła, także w kuchni 😉 Pozdrawiamy!
zrobiłem, wyszło Pysznie!! dzieki
Cieszymy się, że smakowało! Pozdrawiamy!
A kiedy solić?
Po dodaniu wody i na sam koniec można dosolić, jeżeli jest taka potrzeba, pozdrawiamy!
A po dodaniu ryby ile jeszcze gotowac?
Moja pierwsza w życiu zupa rybna:) wyszła rewelacyjna:) dziękuję
Cieszymy się, że smakowało 🙂 Pozdrawiamy!
150 g masła?
Tak, 150 g masła
Zrobiłam te zupę i muszę powiedzieć że jest smaczna. Mówię to zanim zdążyła się przegryźć bo jadlam zaraz po ugotowaniu po przegryzieniu pewnie będzie jeszcze lepsza. Moje uwagi do niej są takie, że ziemniaki powinny być raczej większe niż małe i według mnie należy je posolić na etapie ich gotowania. Próbowałam te zupę solić na koniec i wciąż czułam, że nie ma w nich soli. Dodałabym chyba, tak po polsku, jedną małą marchewkę. Ale ogólnie zupa bardzo smaczna, delikatna. Przepis super. Na pewno zagości u mnie na stałe. Dziękuję.
Cieszymy się, że smakowało! Co do soli, to najlepiej doprawiać według własnego uznania. Wielkość ziemniaków to kwestia indywidualna! Pozdrawiamy serdecznie!