„Biedna zupa” – norweska zupa rybna z dorszem lub łososiem. Prosta i pożywna.

norweska zupa rybna, biedna zupa, kuchnia norweska, rozgrzewająca zupa rybna, zupa rybna z łososiem, zupa rybna z dorszem;

Norweska zupa rybna, nazywana biedną zupą, spożywana jest w Norwegii podczas siarczystych mrozów.  Zupa jest prosta, bardzo pożywna i szybka do zrobienia. Robi się ją z zaledwie kilku składników bez wywaru, wystarczy ryba, ziemniaki, masło, cebula, koperek i kilka dodatków. Można ją zrobić z łososiem lub dorszem, w zależności, którą rybę wolisz lub na którą masz właśnie ochotę. Przepis na zupę przywędrował do nas od znajomej Łukasza siostry mieszkającej w Norwegii. Według niej podczas siarczystego mrozu, nie można wychodzić z domu bez zjedzenia „biednej zupy”, jest niezwykle rozgrzewająca. Na szczęście smakuje fantastycznie nie tylko podczas norweskich mrozów.

Jak zrobić norweską zupę rybną tzw. biedną zupę?

Zacznij od rozpuszczenia masła w garnku. W międzyczasie posiekaj cebulę i pokrój obrane ziemniaki na małe, około 1 centymetrowe kawałki. Kiedy masło się rozpuści, dodaj do garnka cebulę i duś przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu.  Następnie dodaj ziemniaki i duś je z cebulą przez kolejne 15 minut, także mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojony drobno czosnek czosnek, dolej dwie szklanki wody, zamieszaj i po 5 minutach dodaj filet z łososia lub polędwicę z dorsza. Jeżeli wybierzesz łososia, to polecamy łososia jurajskiego, w ich procesie hodowli nie są stosowane antybiotyki i inne środki chemiczne służące do zwalczania chorób. Rybę dodaj w całości, sama rozpadnie się w garnku.

norweska zupa rybna, biedna zupa, kuchnia norweska, rozgrzewająca zupa rybna, zupa rybna z łososiem, zupa rybna z dorszem;

W międzyczasie posiekaj koperek. Kiedy ziemniaki będą gotowe, dodaj 3/4 koperku, dodaj jeszcze trochę wody (1-2 szklanki), aby zupa nie była zbyt gęsta, ale uważaj, żeby jej za bardzo nie rozwodnić. Zupa ma być gęsta, a nie wodnista. Podawaj posypaną świeżym koperkiem oraz z kilkoma kroplami cytryny. Zupę można także zabielić śmietaną.

Porcja: 6 porcji
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 – 50 minut

Złote proporcje:
– 2 średniej cebule
– 150 g masła
– 500- 600 g polędwicy z dorsza lub fileta łososia
– 5 średniej wielkości ziemniaków (ok. 330 g)
– 2 ząbki czosnku
– 2 pęczki koperku
– sól i pieprz
– cytryna
– opcjonalnie śmietana

Wszystkie przepisy na zupy:
Zupy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

Join the Conversation

15 Comments

  1. says: bozenka

    Uwielbiam rybne zupy, a takiej jeszcze nie jadłam!! zapisuje na weekend, oj cos czuje ze będzie wyjątkowa dzięki tej prostocie!

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Potrawa nie musi być wcale skomplikowana, żeby była pyszna, w prostocie siła, także w kuchni 😉 Pozdrawiamy!

  2. says: Eda

    Zrobiłam te zupę i muszę powiedzieć że jest smaczna. Mówię to zanim zdążyła się przegryźć bo jadlam zaraz po ugotowaniu po przegryzieniu pewnie będzie jeszcze lepsza. Moje uwagi do niej są takie, że ziemniaki powinny być raczej większe niż małe i według mnie należy je posolić na etapie ich gotowania. Próbowałam te zupę solić na koniec i wciąż czułam, że nie ma w nich soli. Dodałabym chyba, tak po polsku, jedną małą marchewkę. Ale ogólnie zupa bardzo smaczna, delikatna. Przepis super. Na pewno zagości u mnie na stałe. Dziękuję.

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Cieszymy się, że smakowało! Co do soli, to najlepiej doprawiać według własnego uznania. Wielkość ziemniaków to kwestia indywidualna! Pozdrawiamy serdecznie!

Leave a comment

Zostaw komentarz