„Biedna zupa” – norweska zupa rybna z dorszem lub łososiem. Prosta i pożywna.

norweska zupa rybna, biedna zupa, kuchnia norweska, rozgrzewająca zupa rybna, zupa rybna z łososiem, zupa rybna z dorszem;

Norweska zupa rybna, nazywana biedną zupą, spożywana jest w Norwegii podczas siarczystych mrozów.  Zupa jest prosta, bardzo pożywna i szybka do zrobienia. Robi się ją z zaledwie kilku składników bez wywaru, wystarczy ryba, ziemniaki, masło, cebula, koperek i kilka dodatków. Można ją zrobić z łososiem lub dorszem, w zależności, którą rybę wolisz lub na którą masz właśnie ochotę. Przepis na zupę przywędrował do nas od znajomej Łukasza siostry mieszkającej w Norwegii. Według niej podczas siarczystego mrozu, nie można wychodzić z domu bez zjedzenia „biednej zupy”, jest niezwykle rozgrzewająca. Na szczęście smakuje fantastycznie nie tylko podczas norweskich mrozów.

Jak zrobić norweską zupę rybną tzw. biedną zupę?

Zacznij od rozpuszczenia masła w garnku. W międzyczasie posiekaj cebulę i pokrój obrane ziemniaki na małe, około 1 centymetrowe kawałki. Kiedy masło się rozpuści, dodaj do garnka cebulę i duś przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu.  Następnie dodaj ziemniaki i duś je z cebulą przez kolejne 15 minut, także mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojony drobno czosnek czosnek, dolej dwie szklanki wody, zamieszaj i po 5 minutach dodaj filet z łososia lub polędwicę z dorsza. Jeżeli wybierzesz łososia, to polecamy łososia jurajskiego, w ich procesie hodowli nie są stosowane antybiotyki i inne środki chemiczne służące do zwalczania chorób. Rybę dodaj w całości, sama rozpadnie się w garnku.

norweska zupa rybna, biedna zupa, kuchnia norweska, rozgrzewająca zupa rybna, zupa rybna z łososiem, zupa rybna z dorszem;

W międzyczasie posiekaj koperek. Kiedy ziemniaki będą gotowe, dodaj 3/4 koperku, dodaj jeszcze trochę wody (1-2 szklanki), aby zupa nie była zbyt gęsta, ale uważaj, żeby jej za bardzo nie rozwodnić. Zupa ma być gęsta, a nie wodnista. Podawaj posypaną świeżym koperkiem oraz z kilkoma kroplami cytryny. Zupę można także zabielić śmietaną.

Porcja: 6 porcji
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 – 50 minut

Złote proporcje:
– 2 średniej cebule
– 150 g masła
– 500- 600 g polędwicy z dorsza lub fileta łososia
– 5 średniej wielkości ziemniaków (ok. 330 g)
– 2 ząbki czosnku
– 2 pęczki koperku
– sól i pieprz
– cytryna
– opcjonalnie śmietana

Wszystkie przepisy na zupy:
Zupy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

6 komentarzy

Dodaj komentarz