Steki z kalafiora w musztardowej marynacie. Nie tylko dla wegetarian!

steki z kalafiora; stek z kalafiora; stek z kalafiora w marynacie musztardowej; kotlet z kalafiora; stek kalafiorowy; kotlet kalafiorowy;

Steki z kalafiora w musztardowej marynacie to ostatnio jeden z naszych ulubionych obiadów. Smakują świetnie z naszymi rodzimymi młodymi ziemniaczkami i mizerią czy też kruchą sałatą ze szczypiorem. Taki obiad jemy ostatnio raz w tygodniu. Steki z kalafiora z tego przepisu przyrządza się szybko i łatwo. Jest to bardzo prosty i smaczny obiad nie tylko dla wegetarian!

Steki z kalafiora w musztardowej marynacie

Steki z kalafiora możesz zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze, możesz je najpierw podsmażyć na patelni i następnie podpiec je w piekarniku. Ale równie dobrze możesz je usmażyć tylko na patelni. Ten drugi sposób preferujemy zwłaszcza w upalne dni, kiedy nie chcęmy rozgrzewać piekarnika. Ze środkowej części kalafiora delikatnie wykrój plastry o szerokości 2-3 centymetrów. Dopraw je solą i pieprzem. Jeżeli będziesz je piec w piekarniku, to posmaruj je także oliwą z obu stron. Teraz przygotuj marynatę – wymieszaj dwie łyżki stołowe musztardy z trzema łyżkami stołowymi oliwy.

steki z kalafiora; stek z kalafiora; stek z kalafiora w marynacie musztardowej; kotlet z kalafiora; stek kalafiorowy; kotlet kalafiorowy;

Smażony lub pieczony

W wersji z pieczeniem zacznij od rozgrzania patelni i piekarnika. Najpierw podsmaż steki średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony, następnie posmaruj je z obu stron marynatą i wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Jeżeli patelnia ma plastikowe elementy, przed włożeniem do piekarnika przełóż steki na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Po upieczeniu steki powinny mieć piękny rumiano-złocisty kolor.

steki z kalafiora; stek z kalafiora; stek z kalafiora w marynacie musztardowej; kotlet z kalafiora; stek kalafiorowy; kotlet kalafiorowy;

Jeżeli chcesz tylko usmażyć steki, to rozgrzej na patelni olej rzepakowy. Podsmaż steki 2 minuty na średnim ogniu, po czym przewróć na drugą stronę. Smaż kolejne dwie minuty, w międzyczasie posmaruj usmażoną stronę połową marynaty. Po dwóch minutach znowu przewróć steki i posmaruj drugą stronę pozostałą częścią marynaty. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i podsmażaj kalafiora przez 4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę, przykryj i podsmażaj kolejne 4 minuty. Po usmażeniu steki z kalafiora w musztardowej marynacie są gotowe! Podawaj z ziemniakami, w sezonie najlepiej z młodymi, oraz surówką np. mizerią. Smacznego!

steki z kalafiora; stek z kalafiora; stek z kalafiora w marynacie musztardowej; kotlet z kalafiora; stek kalafiorowy; kotlet kalafiorowy;

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania ziemniaków

Złote proporcje:
– 1 większy kalafior
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki musztardy
– sól, pieprz
– olej rzepakowy do smażenia

PS. Z pozostałych części kalafiora często robimy Pieczonego kalafiora w curry.

Dania z kalafiorem:
Przepisy z kalafiorem

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz