Jeżeli masz ochotę na kolorowe, odżywcze, szybkie danie z nutką orientu zrób warzywa smażone po tajsku o dosyć skomplikowanie brzmiącej nazwie phad phag ruam mit. Na szczęście tylko nazwa jest trudna. W przepisie użyliśmy brokuła, kalafior i marchewkę, ale nie sugeruj się tym. Możesz dodać także inne warzywa na przykład kapustę pekińską, małe kolby kukurydzy, zielony groszek w strączkach, kiełki fasoli mung, cukinię, a także grzyby słomkowe. Dokładnie to, na co masz w tym momencie ochotę. Phad phag ruam mit jest nie tylko świetnym dodatkiem do dań głównych, większa porcja będzie pyszną, lekką kolacją.
Phad phag ruam mit – warzywa smażone po tajsku
Umyj marchewkę, brokuła i kalafiora. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Oddziel różyczki kalafiora i brokułów. Warzywa ugotuj na parze, zaczynając od tych dłużej gotujących się, czyli marchewki i kalafiora. Po 5 minutach dodaj do nich brokuła. Gotuj je razem kolejne 4-5 minut aż wszystkie warzywa będą al dente. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej. Kiedy olej będzie rozgrzany, wrzuć drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go na dużym ogniu dosłownie chwilę, aż lekko zacznie się rumienić, po czym zdejmij go z patelni cedzakiem. Na patelnię dodaj pokrojoną szalotkę oraz papryczkę chilli. Smaż 1-2 minuty i dodaj warzywa ugotowane na parze. Zamieszaj i smaż kolejne 5 minut. Dodaj sos rybny, sos ostrygowy i cukier, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś 3 minuty na małym ogniu. Przełóż warzywa na talerze i posyp usmażonym czosnkiem.
Porcja: dla 2 – 4 osób (w zależności czy to dodatek czy danie główne)
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Złote proporcje:
– kilka różyczek brokuła
– kilka różyczek kalafiora
– 1 marchewka
– 1 większa szalotka
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 2 łyżki sosu ostrygowego
– 1 łyżka sosu rybnego nam pla
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki oleju roślinnego
Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska
Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Pyszne!
robiłam kilka razy, świetny jest ten przepis!
bardzo miło nam to słyszeć!
Po tajsku chyba wszystko jest smaczne! Uwielbiam tę różnorodność thai cuisine. 🙂
W następnym tygodniu to zrobię 🙂 wygląda mega apetycznie 🙂
Taki zestaw aż bym jadł i jadł. Aż sobie poszukam gdzieś takich warzywek i zrobię w domu 😉
A ja uwielbiam tajską kuchnię i warzywa! <3 ale zrobiliście mi smaka.. 😛 😉
w takim razie musisz wypróbować ten przepis!
A na zdjęciu na talerzu są jakieś grzyby (pieczarki) i liście …. co to …..A mi smakowały jeszcze Morning Glory ;-)))) macie, wiecie …jak się robi i czy w Polsce można kupić ten jakiś inny szpinak ..
Jak pisaliśmy w tekście, składniki są przykładowe i można dodać inne warzywa, także grzyby czy pieczarki. Te zielone liście to jarmuż, który świetnie komponuje się z warzywami smażonymi po tajsku i polecamy dodać odrobinę. Co do morning glory, to choć nam bardzo smakował, to mieliśmy po nim problemy żołądkowe (nie my jedyni, nie wszyscy go dobrze trawią), więc nie szukaliśmy go w Polsce i nie wiemy, gdzie można go kupić. Pozdrawiamy!