Soczewica po marokańsku – prosta, aromatyczna i sycąca. Na obiad lub kolację!

Soczewica po marokańsku; kuchnia marokańska; soczewica przepis; kuchnia Maroka; soczewica z kolendrą; soczewica z imbirem;

Soczewica po marokańsku to prosta, aromatyczna i sycąca potrawa inspirowana naszą podróżą do Maroka. W Maroku soczewicę jedliśmy zarówno jako przystawkę, jak i wegetariańskie danie główne z różnymi dodatkami. Po powrocie odtworzyliśmy przepis w domu zgodnie z naszymi upodobaniami, jest on naprawdę prosty! Soczewica po marokańsku to pełne smaku danie z kolendrą, imbirem, kuminem i papryką, które sprawdzi się na obiad czy też kolację. Możesz zrobić ją mniej lub bardziej pikantną w zależności od upodobań. Jeżeli nie lubisz kolendry, to możesz zastąpić ją w tym przepisie natką pietruszki.

Soczewica po marokańsku

Zacznij od namoczenia soczewicy w wodzie na kilka minut. W tym przepisie wykorzystujemy zieloną soczewicę i zdecydowanie odradzamy czerwoną. Czerwona soczewica pozbawiona jest łupinek i zmieni się podczas gotowania w mamałygę. Najbardziej lubimy zieloną soczewicę marki TRS, kupujemy także ich przyprawy, ale oczywiście możesz wykorzystać dowolną soczewicę. W kolejnym kroku przygotuj pozostałe składniki. Obierz cebulę, czosnek i imbir, po czym posiekaj cebulę. Najczęściej dodajemy czerwoną cebulę lub szalotkę, ale może być także zwykła, biała cebula. Następnie rozgrzej oliwę w garnku lub na głębokiej patelni i  delikatnie zeszklij cebulę. Odcedź w międzyczasie soczewicę.

Soczewica po marokańsku; kuchnia marokańska; soczewica przepis; kuchnia Maroka; soczewica z kolendrą; soczewica z imbirem;

Kiedy cebula zmięknie, dodaj przyprawy – dwie łyżeczki kuminu, dwie łyżeczki słodkiej papryki, po jednej łyżeczce kolendry i ostrej papryki. Jeżeli lubisz jeść bardzo pikantnie, dodaj więcej ostrej papryki. Zamieszaj i dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podsmaż wszystko około minuty, po czym wlej przecier pomidorowy i szklankę wody. My dodajemy litrowy słoik przecieru z naszego przepisu, ale możesz wykorzystać także passatę pomidorową.

Soczewica po marokańsku; kuchnia marokańska; soczewica przepis; kuchnia Maroka; soczewica z kolendrą; soczewica z imbirem;

Jeżeli chcesz, aby sos była bardziej pomidorowy, dodaj do niego łyżkę pomidorowego koncentratu. Jeżeli dodajesz mniej przecieru pomidorowego, to dodaj proporcjonalnie więcej wody. Soczewica chłonie wodę, więc jak chcesz zrobić bardziej wodnisty sos, wtedy dodaj więcej wody lub przecieru. W kolejnym kroku dodaj soczewicę, dopraw potrawkę solą i pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 20-30 minut w zależności czy wolisz soczewicę al dente czy bardziej miękką.

Soczewica po marokańsku; kuchnia marokańska; soczewica przepis; kuchnia Maroka; soczewica z kolendrą; soczewica z imbirem;

Ryż i inne dodatki

Kiedy soczewica będzie gotowa, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Na koniec posyp soczewicę obficie posiekaną kolendrą. Jeżeli nie lubisz kolendry, możesz zastąpić ją posiekaną natką pietruszki. Soczewica po marokańsku smakuje najlepiej z ryżem, świetnie pasuje do niej także pieczony kalafior z curry czy też marokańska sałatka z pomidorów z kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!

Soczewica po marokańsku; kuchnia marokańska; soczewica przepis; kuchnia Maroka; soczewica z kolendrą; soczewica z imbirem;

Porcja: 4 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40-45 minut (w tym 20-30 minut gotowania)

Złote proporcje:
– 250 g zielonej soczewicy
– 1 cebula średniej wielkości
– 2 ząbki czosnku
– 1 duży słoik przecieru pomidorowego (1100 ml)
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki (lub więcej według uznania)
– 2 łyżeczki kuminu
– 1 łyżeczka zmielonej kolendry
– kawałek imbiru (1 cm)
– sok z połowy cytryny
– świeża kolendra lub świeża natka pietruszki do posypania
– sól, pieprz
– oliwa

Wszystkie posty o kuchni marokańskiej:
Kuchnia marokańska

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz