Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Ciasto francuskie lub greckie ciasto filo ze szpinakiem to idealne połączenie. Tym razem proponujemy Wam naszą ulubioną tartę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Tartę możesz przygotować na obiad lub kolację. Zazwyczaj bierzemy także po jednej porcji na lunch do pracy. Przepis jest bardzo prosty.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Zaczynamy od umycia i osuszenia świeżych liści szpinaku. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wyciskamy czosnek i 1-2 minuty podsmażamy na małym ogniu. Następnie wrzucamy na patelnię połowę szpinaku, dalej smażymy na małym ogniu powoli dodając resztę szpinaku. Kiedy szpinak jest gotowy doprawiamy go solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodajemy odsączone i pokrojone suszone pomidory.

tartamala

Szpinak mamy już gotowy, czas zabrać się za jaja i ser feta. Rozbijamy wszystkie jaja, odstawiamy na później białko z jednego jaja, bełtamy pozostałe i dodajemy do nich pokruszoną fetę. Masę doprawiamy pieprzem, szczyptą soli, gałką muszkatową i odrobiną startej skórki z cytryny.

Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie pierwszą warstwą ciasta – kładziemy je na dnie i po bokach tortownicy. Na ciasto wykładamy połowę szpinaku i rozprowadzamy po nim połowę pasty jajecznej. Kładziemy kolejne warstwy: ciasto, szpinak z masą jajeczną i ciasto. Na ostatniej warstwie ciasta rozsmarowujemy bardzo cienką warstwę białka, dzięki temu po upieczeniu tarta będzie miała apetyczny, złocisty kolor. Pozostaje nam tylko wrzucenie tarty do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 40 minut i obiad jest już gotowy 🙂

Złote proporcje:
– dwa opakowania ciasta francuskiego (jedno ma 275 g) lub greckiego ciasta filo
– 700 g świeżego szpinaku
– 250 g sera feta
– 1 słoiczek pomidorów suszonych
– 5 jaj
– 2-3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki masła
– świeżo mielony pieprz
– szczypta soli
– gałka muszkatołowa
– skórka z cytryny

Inne przepisy ze szpinakiem:
Ciasteczka ze szpinakiem, karmelizowaną czerwoną cebulą i gorgonzolą
Pappardelle ze świeżym szpinakiem, gorgonzolą i prażonymi płatkami migdałów

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Dodaj komentarz