Ach ta krucha tarta! Nie będziemy ukrywać, że mamy do niej słabość i robimy ją w domu bardzo często. Jest znakomita na ciepło i na zimno, sprawdza się także świetnie na wyjazdach. Najczęściej robimy ją na słono z sezonowymi produktami. A skoro mamy sezon na kurki, to sięgamy po nie często. Krucha tarta z kurkami smakuje nam najlepiej z kozim serem i świeżym tymiankiem. Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz użyć koziego sera, z powodzeniem możesz zastąpić go w tym przepisie serem feta dobrej jakości.
Kruche ciasto do tarty
Do przesianej, napowietrzonej mąki dodaj dwa żółtka, szczyptę soli, pokrojone w kostkę zimne masło oraz opcjonalnie odrobinę tymianku. Ważne jest, aby masło i żółtka było zimne. Wyjmij je z lodówki tuż przed dodaniem do ciasta. Białek nie wyrzucaj, wstaw je do lodówki, dodasz je potem do masy jajecznej. Wymieszaj wszystkie składniki, ale nie wyrabiaj ich. W przypadku kruchego ciasta wyrabianie oznacza jego ogrzewanie, co nie wpływa korzystnie na kruchość. Jeżeli masz problem z połączeniem składników, dodaj łyżkę zimnej wody. Po wymieszaniu składników uformuj kulkę i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut. Równie dobrze możesz zrobić ciasto kilka godzin przed zrobieniem tarty.
Po upływie 30 minut lub więcej posmaruj formę masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, po czym równomiernie rozprowadź je po dnie i bokach formy. Możesz rozwałkować ciasto, ale my wolimy rękoma ułożyć je w formie do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw formę z ciastem na 10 minut do lodówki.
Tarta z kurkami, kozim serem i tymiankiem
Teraz zacznij przygotowanie farszu. Oczyść kurki pędzelkiem i posiekaj cebulę. Większe kurki pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulkę. Kiedy cebulka się lekko zeszkli, dodaj na patelnię kurki, podsmażaj chwilę na dużym ogniu dopóki kurki nie oddadzą większości wody, co jakiś czas mieszając. Na koniec posiekaj tymianek i dodaj go do kurek. W międzyczasie zacznij rozgrzewać do 180 stopni z grzałką góra-dół. Gdy piekarnik będzie gorący, wstaw do niego ciasto i piecz około 12-15 minut, dopóki ciasto się delikatnie nie zarumieni, a środek złapie lekko złoty kolor. Wtedy wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Kiedy kurki i spód tarty będą gotowe, ubij białka i jedno jajko, dopraw ubite jajka solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z 2/3 kurek. Jeżeli ubijesz masę jajka zbyt wcześniej, to masa opadnie. Rozprowadź równomiernie masę jajeczną z kurkami po podpieczonym, trochę przestygniętym spodzie. Pokrusz kozi ser na drobne kawałki i posyp go równomiernie po całej powierzchni, na koniec dodaj na wierzch pozostałą część kurek. Staraj się, aby kurki i ser przykryły masę jajeczną. Wstaw tartę do piekarnika na około 10 minut. Przed podaniem tarty możesz oprószyć ją jeszcze świeżym tymiankiem. Tarta z kurkami najbardziej smakuje nam z kozim serem w słonej zalewie. Jeżeli masz problem z kupieniem takiego sera, możesz go zastąpić innym kozim serem np. kozią roladą lub serem feta.
Porcja: 1 tarta z formy 25 cm
Trudność: średnia
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia ciasta w lodówce 30 minut + czas pieczenia 30 minut
Złote proporcje – ciasto:
– 120 g masła
– 200 g mąki pszennej
– 2 żółtka (białka dodajemy do farszu)
– szczypta soli
Złote proporcje – farsz:
– 300 g oczyszczonych kurek
– 1 średniej wielkości cebula
– 60 g koziego sera w słonej zalewie (można zastąpić roladą kozią lub fetą)
– 2 białka
– 1 jajko
– oliwa do podsmażenia cebuli i kurek
– sól
– pieprz
Przepisy z grzybami:
Grzyby
Nasze przepisy na tarty:
Tarty
Spodobał się Tobie ten przepis? Będzie nam miło, jeżeli podzielisz się nim ze znajomymi i zostaniesz z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!
Doskonała! Tarta palce lizać:) Farsz jest naprawdę przepyszny – dosłownie w złotych proporcjach;)
Super, że tak smakowało!