Krucha tarta z grillowaną cukinią, papryką i kozim serem lub fetą

tarta z grillowaną cukinią; tarta z cukinią; tarta z grillowaną cukinią i papryką; tarta warzywna; krucha tarta z warzywami;

Młode cukinie od lat pojawiają się regularnie w naszym letnim menu. Grillujemy je, zapiekamy i podsmażamy. Często dodajemy je do makaronów oraz robimy z nimi tarty oraz kremowe zupy. Jedną z naszych ulubionych letnich tart jest tarta z grillowaną cukinią i papryką na kruchym cieście. Oprócz warzyw dodajemy do niej ser kozi w zalewie lub ser feta oraz masę jajeczną. Te kilka składników wystarczy, aby przygotować bardzo smaczne i pożywne danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto krucha tarta z grillowaną cukinią i papryką oraz kozim serem.

Kruche ciasto na tartę

Do przesianej, napowietrzonej mąki dodaj dwa żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Ważne jest, aby masło i żółtka było zimne. Wyjmij je z lodówki tuż przed dodaniem do ciasta. Białek nie wyrzucaj, wstaw je do lodówki, dodasz je potem do masy jajecznej. Wymieszaj ręką wszystkie składniki, ale nie wyrabiaj ich zbyt intensywnie. W przypadku kruchego ciasta wyrabianie oznacza jego ogrzewanie, co nie wpływa korzystnie na kruchość. Jeżeli masz problem z połączeniem składników, dodaj łyżkę zimnej wody. Następnie uformuj z ciasta kulkę i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto możesz przygotować nawet kilka godzin przed pieczeniem tarty.

tarta z grillowaną cukinią; tarta z cukinią; tarta z grillowaną cukinią i papryką; tarta warzywna; krucha tarta z warzywami;

Po upływie 30 minut posmaruj formę masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, po czym równomiernie rozprowadź je po dnie i bokach formy. Możesz rozwałkować ciasto, ale my wolimy rękoma ułożyć je w formie do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw formę z ciastem na 10 minut do lodówki. Następnie włóż spód tarty do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w trybie grzałka góra dół i piecz przez 15 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić.

Grillowane cukinie i papryki

Kupując lub zbierając w ogrodzie cukinie wybieraj te mniejsze. Ich miąższ nie ma pestek i są też w tym przepisie smaczniejsze. Pół godziny przed wyjęciem ciasta z lodówki, umyj cukinie i pokrój je wzdłuż na paski o grubości pół centymetra. W kolejnym kroku posyp je solą i odstaw na bok dając czas, aby puściły soki. Następnie przygotuj paprykę. Wykrój jej środek i pokrój na cienkie paski.

tarta z grillowaną cukinią; tarta z cukinią; tarta z grillowaną cukinią i papryką; tarta warzywna; krucha tarta z warzywami;

Po włożeniu kruchego spodu do piekarnika zacznij grillować warzywa. Grillujemy je na elektrycznym grillu, ale równie dobrze możesz wykorzystać do tego grillową patelnię. Jeżeli nie masz ani elektrycznego grilla ani grillowej patelni, podsmaż warzywa na zwykłej patelni. Przed położeniem cukinii na grilla delikatnie przemyj ją wodą, aby opłukać nadmiar soli. Następnie pędzelkiem posmaruj warzywa oliwą, dzięki czemu nie będą one przywierać do grilla. Rozgrzej grilla i połóż na nim warzywa. Zazwyczaj grillujemy je na dwie tury, bo nie wszystkie nie mieszczą się na grillu. Kiedy cukinie i papryki nabiorą koloru, zdejmij je i odłóż na talerz.

tarta z grillowaną cukinią; tarta z cukinią; tarta z grillowaną cukinią i papryką; tarta warzywna; krucha tarta z warzywami;

Tarta z grillowaną cukinią i papryką oraz kozim serem

Kiedy kruchy spód będzie miał złocisty kolor, wyjmij go z piekarnika. Następnie przygotuj masę jajeczną. Do białek, które pozostały po zrobieniu ciasta, dodaj jedno całe jajko. Dopraw solą i pieprzem i rozbełtaj jajka widelcem. Kiedy masa będzie gotowa, wylej ją na upieczony i przestygnięty spód tarty, po czym ułóż na niej zgrillowane wcześniej warzywa. Na koniec posyp pokruszonym kozi serem lub fetą. Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika na 10 minut do 180 stopni w trybie grzałka góra dół. Na sam koniec na dwie minuty włącz termoobieg, to zarumieni lekko brzegi sera. Jeżeli nie chcesz zarumieniać sera, to pomiń ten krok. Krucha tarta z grillowaną cukinią, papryką i kozim serem lub fetą smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Porcja: 1 tarta z formy 25 cm
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia ciasta 30 minut + czas pieczenia 30 minut

Złote proporcje – ciasto:
– 120 g masła
– 200 g mąki pszennej
– 2 żółtka (białka zostawiamy do farszu)
– szczypta soli

Złote proporcje – farsz:
– 2 białka pozostałe z ciasta
– 1 jajko
– 1 papryka
– 2-3 młode cukinie w zależności od wielkości
– oliwa do posmarowania warzyw
– 100 g koziego sera w zalewie lub sera feta
– sól
– pieprz

Wypróbuj inne przepisy z cukinią:
Cukinia

Nasze przepisy na tarty:
Tarty

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz