Domowy przepis na indyjski ser paneer

przez zlotaproporcja.pl

Mleko i cytryna – tylko te dwa składniki potrzebne są do zrobienia indyjskiego sera paneer. Serem paneer pod różnymi postaciami zajadaliśmy się w Indiach. Jest on głównym składnikiem jednego z naszych ulubionych hinduskich dań paneer tikka masala, czyli gęstego pomidorowego ostrego sosu z warzywami i właśnie z paneerem. Świetnie smakuje w sałatkach, na kanapkach czy podsmażony z przyprawami. Robiliśmy już paneer z czosnkiem i suszoną kozieradką, dziś zrobiliśmy jego klasyczną wersję.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Jak zrobić ser paneer ?

Przepis jest bardzo prosty. Najpierw gotujemy mleko na średnim ogniu. Im tłustsze mleko, tym lepszy będzie ser. Używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka 4%, kupujemy je w mlekomacie lub od rolników. Po zagotowaniu mleka, zmniejszamy ogień, dodajemy do niego sok z cytryny i cały czas mieszamy. Na każdy litr mleka powinniśmy dodać dwie łyżki stołowe soku z cytryny.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Po kilku chwilach mleko powinno zacząć się ścinać, a w garnku pojawią się drobne grudki. Kiedy mleko się zetnie, zdejmujemy garnek z gazu i studzimy w pokojowej temperaturze.




Po ostudzeniu przelewamy powstałą masę przez gazę i odsączamy grudki od mleka. Następnie formujemy i zawijamy paneer w gazę i przyciskamy czymś ciężkim na co najmniej pół godziny pozwalając serowi nabrać kształtu.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Z jednego litra mleka wychodzi taka oto porcja.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Paneer ma bardzo wysoką zawartość białka oraz potasu przy bardzo małej liczbie kalorii. Jego smak można urozmaicić przyprawami i ziołami. Wystarczy dodać je po odsączeniu grudek podczas formowania sera.  Może on być czosnkowy, z ostrą papryką, ze szczypiorkiem, z dowolną przyprawą na jaką macie w danym dniu ochotę. Świetnie smakuje też w szpinakowym sosie – przepis na palak paneer znajdziecie tutaj.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Porcja: dla 1- 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania i gotowania: 30 minut
Czas formowania się: 30 minut

Składniki:
– 1 litr mleka
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska

Wszystkie posty z podróży po Indiach:
Indie

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie

Przeczytaj także

26 komentarzy

Ewa Kacprzak 17 kwietnia 2014 - 08:31

ale czaad!

Odpowiedz
Sandra 23 marca 2015 - 15:49

Witam, obojętnie ilu procentowe mleko?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 23 marca 2015 - 20:10

Tak jak napisaliśmy w poście używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka 4% od lokalnych rolników lub z mlekomatu, mleko musi być tłuste, najlepiej nie UHT. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Anonim 11 stycznia 2023 - 23:32

czytaj uwaznie

Odpowiedz
Fanka zdrowego jedzenia 10 stycznia 2017 - 11:32

Podobno bardzo zdrowa jest serwatka z mleka. Prosiłabym o komentarz na ten temat

Odpowiedz
Fitka celebrytka 7 czerwca 2017 - 16:02

UHT to nie mleko!!!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 11 czerwca 2017 - 22:48

A kto pisze aby używać mleka UHT? UHT to nie mleko, wiadomo to wyrób mlekopodobny!

Odpowiedz
Anonim 3 grudnia 2017 - 13:25

jak już go uformujemy to w jakiej temperaturze przechowujemy?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 4 grudnia 2017 - 22:09

Przechowujemy w lodówce 🙂

Odpowiedz
Marta 11 lutego 2018 - 16:26

Czy mleko można osolic (zeby ser był nieco słony) czy to zaburzy proces tworzenia się sera?

Odpowiedz
Anonim 19 stycznia 2019 - 14:04

Ile kcal będzie miał taki ser? Jak z litra mleka np 3,2% to całość 600kcal a wychodzi jego tak z 300g? Czy mniej więcej dobrze mysle?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 19 stycznia 2019 - 14:19

Ciężko nam to ocenić, nie znamy się na przeliczaniu kalorii i nie chcielibyśmy wprowadzić w błąd. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Dana 14 kwietnia 2020 - 21:43

a jak nie ma sie dostepu do mleka od rolnika? Czy z pasteryzowanego mleka nie wyjdzie wogole ?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 15 kwietnia 2020 - 14:13

Kiedyś z ciekawości spróbowaliśmy zrobić paneer z pasteryzowanego mleka kupionego w sklepie. Mleko się nie ścinało, chociaż robiliśmy wszystko tak jak zawsze. Może mleko, które używasz będzie lepszej jakości, nam ser z mleka pasteryzowanego nie wyszedł. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Honi 30 kwietnia 2020 - 20:57

działa z normalnym mlekiem z supermarketu, tylko nie UHT, a świeże 3,2%

Odpowiedz
Anonim 10 października 2023 - 20:01

Wyjdzie. Z uht też wyjdzie. Żeby był delikatniejszy można dodać trochę śmietany. Wyjdzie tlustszy

Odpowiedz
sulek3 19 kwietnia 2020 - 10:31

Paneer wychodzi z mleka pasteryzowanego w niskich temperaturach (74 stopnie). Ja, kiedy nie mam dostępu do wiejskiego robię z mleka z Piątnicy 3,2% tłuszczu (w Biedrze w lodówce jest, w takich kanisterkach litrowych). Nie wiem na czym to polega, ale ma wydajność identyczną jak tłustsze, wiejskie.

Odpowiedz
Natalia 22 kwietnia 2020 - 22:17

Potwierdzam, że wychodzi ze sklepowego wiejskiego pasteryzowanego mleka 3,2%. Z piątnicy mi wychodzi najlepiej, z mlekowity też dalo radę, ale gorsza wydajność, z innych jeszcze nie próbowałam.

Odpowiedz
Anna 5 maja 2020 - 19:23

Jaki czas gotowania? 🙂

Odpowiedz
HERBATAMI 21 maja 2020 - 19:10

Będąc w Indiach kilka m-cy widziałam, że sprzedawcy, paneer przechowują w solance w lodówce. Proporcja jak do kiszonek. Woda koniecznie zimna, ser musi być całkowicie zanurzony. Postoi do tygodnia spokojnie. Warto mu tę solankę zmieniać na nową, wytrzyma jeszcze dłużej. Dlatego go nie formuję,. Dociskam w durszlaku i powstaje niezbyt wysoki krążek, który łatwiej wejdzie do miski. Używam aktywnego octu jabłkowego, lub innego winnego, które robię. Mleka używam swojskiego od krowy. To plus aktywny ocet sprawia, że go nie studzę w serwatce. Gorący genialnie się wytrąca.

Odpowiedz
asia 9 października 2020 - 14:48

Użyłam mleko Łaciate Świeże 3.2%. Serek się udał.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 12 października 2020 - 08:39

Super, dzięki za informację!

Odpowiedz
Tomasz Zmitrowicz 1 czerwca 2022 - 17:07

Czy taki ser nadaje się do wędzenia?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 1 czerwca 2022 - 20:47

My nigdy go nie wędziliśmy, ale można go wędzić, trzeba tylko pamiętać, że jest on dosyć delikatny i najlepiej byłoby go włożyć w siatkę do wędzenia. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Anonim 17 stycznia 2023 - 22:43

ciekawe czy można zamiast cytryny użyć octu jabłkowego?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 21 stycznia 2023 - 14:15

Nie próbowaliśmy, zawsze używaliśmy cytryny. Jeżeli spróbujesz z octem, daj znam znać jak wyszło!

Odpowiedz

podobało się? napisz komentarz

* Korzystając z tego formularza, użytkownik wyraża zgodę na przechowywanie i przetwarzanie jego danych przez tę witrynę.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!