Palak paneer – szpinak z serem po indyjsku

Palak paneer to jedna z naszych ulubionych indyjskich potraw – ser w gęstym szpinakowym sosie. Palak oznacza szpinak, paneer biały, indyjski ser. Delikatny smak szpinaku i sera przełamany jest wyrazistymi, indyjskimi  przyprawami. Jest to łatwe do przyrządzenia danie, chociaż czasowo wymagające jeżeli zdecydujecie się na własnoręczne przygotowanie sera, do czego gorąco zachęcamy.

_MG_7646

Zrobienie sera wielką filozofią nie jest. Wszystko opisaliśmy dokładnie krok po kroku w tym wpisie, niemniej jednak będzie wymagało trochę czasu. Ser najlepiej jest przygotować dzień lub chociaż kilka godzin wcześniej, w przeciwnym razie będzie się rozpadał po wrzuceniu do szpinakowego sosu. Nie wpłynie to mocno na smak potrawy, ale na walory estetyczne na pewno.

_MG_7645

Przygotowanie sosu zaczynamy od szpinaku. Liście opłukujemy i suszymy. W garnku podgrzewamy wodę dopóki nie doprowadzimy do wrzenia. Zasada jest taka, że na każde 250 g szpinaku dajemy pół szklanki wody. Jeżeli damy jej za dużo sos wyjdzie zbyt wodnisty. Po zagotowaniu wody solimy ją i wrzucamy do niej liście szpinaku i gotujemy na małym ogniu 3-4 minuty pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy garnek z gazu i miksujemy jego zawartość. Ponieważ mamy metalowy blender nie czekamy aż szpinak ostygnie, ale jeżeli używacie plastikowego blendera odczekajcie parę minut przed zmiksowaniem. Po zmiksowaniu powinniście otrzymać jednolity sos szpinakowy jak na zdjęciu powyżej.

_MG_7641

W kolejnym kroku ucieramy w moździerzu dwie papryczki chilli z imbirem i czosnkiem. Zamiast moździerza możecie użyć blendera i zmiksować składniki na pastę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kmin rzymski. Po 2 minutach dodajemy posiekaną cebulkę. Po zeszkleniu cebulki na patelnię dodajemy pastę z imbiru, papryczek i czosnku, całość smażymy na małym ogniu kolejne 3-4 minuty, a następnie wlewamy na patelnię szpinakową masę. Dusimy wszystko 5-6 minut, po czym doprawiamy solą i garam masala. Mieszamy przez chwilę i dodajemy ser paneer pokrojony 1 – 2 cm kostki. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę śmietany i mieszamy sos na patelni. Palak paneer jest już gotowy.

Palak paneer najlepiej smakuje z indyjskimi chlebkami – naanami, roti czy chapati. Przepis na naany znajdziecie tutaj. Smacznego!
_MG_7654
Porcja: dla  4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania i gotowania: 30 minut
Czas przygotowania sera: 60 minut

Złote proporcje:

– 0,75 kg świeżego szpinaku
– ser paneer z dwóch litrów mleka (łatwy domowy przepis na paneer znajdziecie tutaj)
– 1 mała cebula
– 5 ząbków czosnku
– 2 papryczki chilli
– 3 plasterki świeżego imbiru
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka śmietany
– 1/4 łyżeczki garam masala
– 1/4 łyżeczki kminu

– 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska

Wszystkie posty z podróży po Indiach:
Indie

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie!

15 komentarzy

Dodaj komentarz