Palak paneer to jedna z naszych ulubionych indyjskich potraw – ser w gęstym szpinakowym sosie. Palak oznacza szpinak, paneer biały, indyjski ser. Delikatny smak szpinaku i sera przełamany jest wyrazistymi, indyjskimi przyprawami. Jest to łatwe do przyrządzenia danie, chociaż czasowo wymagające jeżeli zdecydujecie się na własnoręczne przygotowanie sera, do czego gorąco zachęcamy.
Domowy ser paneer
Zrobienie sera wielką filozofią nie jest. Wszystko opisaliśmy dokładnie krok po kroku w tym wpisie, niemniej jednak będzie wymagało trochę czasu. Ser najlepiej jest przygotować dzień lub chociaż kilka godzin wcześniej, w przeciwnym razie będzie się rozpadał po wrzuceniu do szpinakowego sosu. Nie wpłynie to mocno na smak potrawy, ale na walory estetyczne na pewno.
Jak zrobić palak paneer?
Przygotowanie sosu zaczynamy od szpinaku. Liście opłukujemy i suszymy. W garnku podgrzewamy wodę dopóki nie doprowadzimy do wrzenia. Zasada jest taka, że na każde 250 g szpinaku dajemy pół szklanki wody. Jeżeli damy jej za dużo sos wyjdzie zbyt wodnisty. Po zagotowaniu wody solimy ją i wrzucamy do niej liście szpinaku i gotujemy na małym ogniu 3-4 minuty pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy garnek z gazu i miksujemy jego zawartość. Ponieważ mamy metalowy blender nie czekamy aż szpinak ostygnie, ale jeżeli używacie plastikowego blendera odczekajcie parę minut przed zmiksowaniem. Po zmiksowaniu powinniście otrzymać jednolity sos szpinakowy jak na zdjęciu powyżej.
W kolejnym kroku ucieramy w moździerzu dwie papryczki chilli z imbirem i czosnkiem. Zamiast moździerza możecie użyć blendera i zmiksować składniki na pastę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kmin rzymski. Po 2 minutach dodajemy posiekaną cebulkę. Po zeszkleniu cebulki na patelnię dodajemy pastę z imbiru, papryczek i czosnku, całość smażymy na małym ogniu kolejne 3-4 minuty, a następnie wlewamy na patelnię szpinakową masę. Dusimy wszystko 5-6 minut, po czym doprawiamy solą i garam masala. Mieszamy przez chwilę i dodajemy ser paneer pokrojony 1 – 2 cm kostki. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę śmietany i mieszamy sos na patelni. Palak paneer jest już gotowy.
Palak paneer najlepiej smakuje z indyjskimi chlebkami – naanami, roti czy chapati. Przepis na naany znajdziecie tutaj. Smacznego!
Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania i gotowania: 30 minut
Czas przygotowania sera: 60 minut
Złote proporcje:
– 0,75 kg świeżego szpinaku
– ser paneer z dwóch litrów mleka (łatwy domowy przepis na ser paneer znajdziecie tutaj)
– 1 mała cebula
– 5 ząbków czosnku
– 2 papryczki chilli
– 3 plasterki świeżego imbiru
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka śmietany
– 1/4 łyżeczki garam masala
– 1/4 łyżeczki kminu
– 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska
Wszystkie posty z podróży po Indiach:
Indie
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Pyszności! Sera sama nie robiłam (zrobię następnym razem!), ale przepisy na szpinak i chlebki naan są świetne. Będę tu częściej zaglądać. 🙂
Ser zrób koniecznie, przepis jest bardzo prosty 🙂 Z własnoręcznie zrobionym serem palak paneer smakuje wyśmienicie 🙂
robiłem nie raz, jest pyszny!
W sobotę robimy z mamą urodziny i na pewno wybierzemy jakiś Wasz przepis 😉
bardzo nam miło i dalekich podróży życzymy! Kinga Bielejec
Mmmm, chyba będę musiała zrobić, wygląda świetnie, no i jest hinduskie <3
Brzmi i wyglada smakowicie:)
Brzmi apetycznie, chyba się skuszę:)
Myślałem, że nie lubię szpinaku, aż właśnie mnie w Indiach wyprowadzili z błędu! Chyba to coś nawet podobnego dotego palak było, jesli nie to samo, ale lata nie te, pamięc nie ta;) pzdr
palak to szpinak, więc musiał to być palak! Piotr Goroh
to też moje ulubione indyjskie danie! Niby takie proste, a zachwyca!
a ja lubię szpinak, może dlatego że nigdy nie chodziłam do przedszkola 😉
Zapisuję przepis, bo już za chwilę będzie szpinak na ogródku 😀
z takim szpinakiem jest najlepsze! Michalina A. Strobiń
Wielu indyjskich szefów kuchni nie używa cebuli i imbiru w przygotowaniu tego dania
ja zrobiłam wersję nie wege- dodałam podsmażonego w garam masali kurczaka, wyszło perfekcyjnie, przepyszny szpinak, a ser robi się super łatwo 🙂 świetny przepis, bardzo za niego dziękuję 🙂
Cieszymy się, że smakowało 🙂 Pozdrawiamy!
Polecam też wersję z Tofu
Czy jest wersja wegańska tego dania. Np z tofu ?
Możesz zamiast sera paneer dodać tofu, będzie to już inne danie (palak tofu), ale również smaczne. Pozdrawiamy!
Od lat korzystałam z Waszego przepisu na placki naan, Niestety nie przepisałam go , a jedynie miałam w zakładkach. Czy moglibyście udostępnić link jeszcze raz , gdyż się nie otwiera, a placki z Waszego przepisu są doskonałe? pozdrawiam M.
Cześć, u nas działa bez problemu, sprawdzaliśmy z kilku przeglądarek, sieci, komputerów i telefonów. Czy na pewno wchodzisz na właściwy link: https://www.zlotaproporcja.pl/2014/02/02/jak-zrobic-indyjskie-placki-naan/ Jeżeli ten link nadal nie działa, to wyczyść pamięć podręczną (cache) w swojej przeglądarce lub spróbuj z innej przeglądarki, link otwiera się poprawnie i działa. Pozdrawiamy!