Jak zrobić indyjskie placki naan?

naan; chlebki naan; chlebki naa przepis; kuchnia indyjska; chlebek naan; placki naan; jak zrobić placki naan; indyjskie chlebki;

Za każdym razem kiedy odwiedzamy indyjskie knajpki na naszych talerzach ląduje placek naan. Najczęściej jest to butter naan posypany kozieradką. Urzeka nas jego smak, gładkość, kolor, prostota, rozpływające się masło, delikatny posmak kozieradki, sam zapach przywodzi na myśl różne obrazy związane z Indiami. Jak to możliwe, że coś tak prostego i szybkiego smakuje tak wybornie? Gdzie tkwi jego sekret?

Jak zrobić indyjskie placki naan?

Zaczęliśmy przeglądać polski internet w poszukiwaniu inspiracji na przepis na placki naan, ale im głębiej szukaliśmy, tym większe było nasze rozczarowanie. Soda do ciasta? Drożdże? Proszek do pieczenia? Nie, to nie jest kuchnia indyjska. Podstawą przepisu na placki naan musi być prostota. Przepis ma kilkaset, jak nie więcej, lat, a te składniki to produkt naszej cywilizacji. Sięgnęliśmy do przepisów z indyjskiego internetu, testowaliśmy i modyfikowaliśmy je, aż w końcu, po wielu próbach, udało nam się uzyskać optymalną recepturę i smak. Największym wyzwaniem był brak pieca tandoori, ale z powodzeniem zastąpiliśmy go kamieniem do pizzy i zwykłym piekarnikiem z termoobiegiem. Domowe placki naan też mogą smakować obłędnie.

naan; chlebki naan; chlebki naa przepis; kuchnia indyjska; chlebek naan; placki naan; jak zrobić placki naan; indyjskie chlebki;

Porcja: dla 2 osób
Trudność: średnia
Czas przygotowania:  20 – 30 minut
Czas pieczenia: 120 sekund

Złote proporcje ciasta:
– 250 ml letniego mleka 3,2% (1 szklanka)
– 3 szklanki mąki pszennej (luksusowa typu 550)
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki soli (używamy różowej himalajskiej)
– 1 jajko

Przepis na ciasto jest bardzo prosty. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i przesiewamy natleniając mąkę. Następnie wyciskamy dwa ząbki czosnku, mieszamy i przechodzimy do mozolnej czynności jaką jest rozdrabnianie grudek czosnku, które już zdążyły się posklejać, na jak najmniejsze części. Następnie dodajemy jajko, mleko, jogurt i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabianie ciasta to ciężka fizyczna praca, ale im większy trud włożony w wyrobienie ciasta, tym będzie ono lepsze.

naan; chlebki naan; chlebki naa przepis; kuchnia indyjska; chlebek naan; placki naan; jak zrobić placki naan; indyjskie chlebki;

Odpalamy piekarnik na 230-250C (z dolną grzałką i termoobiegiem), wkładamy na dno kamień do pizzy i czekamy aż się on rozgrzeje. Każdy piekarnik jest inny, inaczej grzeje, inaczej traci ciepło przy otwarciu, wiec warto być świadomym działania swojego domowego „pieca tandoori”. Po 15 minutach „znęcania się” nad ciastem, powinno ono być gotowe.  Po wyrobieniu ciasto powinno mieć gładką, niemalże aksamitną konsystencję, powinno być elastyczne i powinno z jednej strony kleić się do rąk, a z drugiej łatwo od nich odchodzić. Rozwałkowujemy ciasto na 2mm grubości, a następnie kroimy je na różne kształty np. trójkąty. Zauważyliśmy, że  im większy nieład ma forma placka (zagięte rogi, pozwijane boki, czy jedna warstwa sklejona z drugą), tym lepiej będą smakować naany.

Placki najlepiej wkładać do piekarnika w dwie osoby, dzięki temu nie ucieknie z niego wysoka temperatura. Nam operacja wrzucania placków zajmuje jakieś 2 sekundy. Jedna osoba szybkim ruchem otwiera piekarnik, druga wrzuca placka na rozgrzany kamień do pizzy nie dbając o to, czy równo wylądował. (Uwaga na ciepłe powietrze buchające z piekarnika – może oparzyć).

naan; chlebki naan; chlebki naa przepis; kuchnia indyjska; chlebek naan; placki naan; jak zrobić placki naan; indyjskie chlebki;

Kluczowy jest czas trzymania placka w piekarniku. My trzymamy go dwie minuty, jest wtedy miękki i lekko przypalony, ale nie zbyt chrupki. 15 sekund za krótko i placek będzie niedopieczony, a 20 sekund za długo spowoduje, że będzie miał konsystencję macy. Każdy musi wyczuć odpowiedni czas pieczenia w swoim piekarniku. Po wyjęciu chlebków z piekarnika smarujemy je rozpuszczonym wcześniej masłem i posypujemy kozieradką.

Naany świetnie smakują z Palak Paneer – własnoręcznie zrobionym serem indyjskim w szpinakowym sosie (nasz przepis znajdziecie tutaj: Palak Paneer).

Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska

Wszystkie posty z podróży po Indiach:
Indie

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie

36 komentarzy

    • Można próbować na blaszce, ale nigdy tego nie robiliśmy, wiec ciężko powiedzieć jak to wyjdzie. Kamień jest dość specyficzny, wyciąga wilgoć, powoduje, że najcieńsze ciasto nie pali się.
      Łukaszu, jak zrobisz na blaszce podziel się z nami jak wyszło. Trzymamy kciuki za blachę 🙂 sądzę, że przy dobrej znajomości własnego piekarnika da się ją ujarzmić…

    • Oryginalny przepis bazuje na mące pszennej, ten typ mąki sprawia, że ciasto jest aksamitne, delikatne i elastyczne. Można zrobić placki z innej mąki, ale zawsze wpłynie to smak i strukturę naanów, co nie znaczy, że nie będą wtedy pyszne 🙂

  • Naszło nas na hinduskie jedzenie, uznaliśmy, że sami zrobimy curry, ale wydawało mi się że nie da się zrobić naanów w domu. Znalazłam Twój przepis i postanowiliśmy spróbować.. wyszło REWELACYJNIE!!! Niebo w gębie! 🙂 Genialny przepis! 🙂 Wielkie dzięki

    • Niezmiernie miło nam to słyszeć! Wasze zadowolenie jest dla Nas bardzo mocną motywacja do dalszej pracy, poszukiwań i rozwoju :]

    • no jest to jakiś pomysł! (nie wiem czy nie lepszy niż dodawanie bezpośrednio do mąki – musimy wypróbować przy kolejnej indyjskiej uczcie) nie próbowaliśmy, mąka nie powinna się wtedy posklejać czosnkiem :]

  • Najlepszy przepis na naan’y !! Przetestowałam ponad 5 i wreszcie trafiłam na idealny, dziękuję 🙂

    • Dziękujemy bardzo za miłe słowa. Mocno one motywują do działania i poszukiwania! Wiele trudu wkładamy w znalezienie tej złotej proporcji 🙂 Pozdrawiamy!

  • Proszę wybaczyć,
    Powinno być: wrzucać placek, nie placka. Placka byłoby, gdyby na rozgrzany kamień do pizzy wrzucany był jeden z

  • niestety chyba nie do konca wyszły..nie mam kamienia więc musiałam piec na blaszce. w dodatku nie moge wlaczyc dół + termoobieg jednoczesnie wiec najpierw nagrzałam dół a potem przełączyłam na termobieg 250st. ale zeby sie zrumieniły potrzebowały ok 4-5 min wiec wyszły troche wyuszone nie wiem czy takie miały być? puste w srodku i chrupiace. ogólnie nie były zle ale babcia stwierdziła ze ona z sodą robi lepsze tzw. placki na blasze, W sumie to mam kuchnię kaflową w pomieszczeniu gospodarczym jakby tak chciałoby się rozpalić to na pewno wyszlyby lepsze;) a i ciężko to ciasto wyrobić…musiałam sobie pomóc mąką;)

    • witaj, szczerze mówiąc ciężko powiedzieć jakiego substytutu uzyc zamiast jogurtu? w sumie mozna kombinowac… :]

  • Ostatnio będąc zagranicą zajadałam się prawdziwym butter naan z tandoora i jestem totalnie zakochana! W Polsce chyba raczej tej przyjemności nigdy nie uświadczę, ale mam pytanie – kiedy dodać to masło? Mam zamiar wypróbować przepis, ale jednak chciałabym spróbować upiec butter naan – proszę o podpowiedź kiedy i jak wcisnąć w ten placek masło? 😀

      • Niestety ciasto nie wyszło, było tak klejące i tak się rwało, że ciężko było je rozwałkować i upiec równomiernie. Zastanawiam się, czy to wina mleka czy błędu w przygotowywaniu, a może jednego i drugiego.

        • Odnoszę takie wrażenie ze kluczowe jest tutaj mleko, ale nie substytut co ma gdzieś w nazwie mleko, ale prawdziwe tłuste od krowy :] Pozdrawiamy

Dodaj komentarz