Chłodnik litewski to idealne danie na upały – smaczne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu. Wersja klasyczna poza botwinką, ogórkami, zieleniną i maślanką, kefirem lub śmietaną zazwyczaj zawiera także pieczone kawałki kurczaka lub indyka, my wolimy chłodnik bez mięsa.
Jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski?
Zaczynamy od przygotowania botwinki. Pęczek botwinki myjemy i kroimy – buraczki na ćwiartki, a łodygi i liście siekamy na półcentymetrowe kawałki, a następnie zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy w garnku przez około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli buraczki botwinki są bardzo małe, to można dodać do botwinki jednego buraka. Sok z cytryny dodajemy nie tylko dla smaku, ale także dla zachowania koloru buraczków. Dlatego ważne jest dodanie soku na początku gotowania. Nie chcemy zagotować botwinki tylko ją poddusić, tak aby zachowała jędrność. Po 10 minutach odstawiamy botwinkę do ostygnięcia.
Teraz czas na zmieszanie kefiru, jogurtu lub maślanki (według uznania) ze śmietaną. Obieramy ogórki i kroimy je na ćwiartki, a następnie siekamy zieleninę. Kiedy botwinką ostygnie dodajemy do niej białą masę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy do smaku i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę i ogórka i znowu mieszamy. Odstawiamy do lodówki i pozwalamy składnikom przegryźć się.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Po kilku godzinach nakładamy na talerze pyszny chłodnik litewski z połówkami ugotowanych jajek. Polecamy Wam także bałkański chłodnik tarator z bałkańskim serem i orzechami. Przepis znajdziecie tutaj.
Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Złote proporcje:
– 1 dorodny pęczek botwiny
– pęczek szczypiorku
– 3-4 ogórki
– pół dużego pęczka koperku
– 1 ząbek czosnku
– 1 litr jogurtu, kefiru lub maślanki
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 4 jajka
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– sól do smaku
Wypróbuj także nasz przepis na litewskie paluszki chlebowe z czosnkiem.
Wszystkie posty o kuchni litewskiej:
Kuchnia litewska
Wszystkie posty z podróży po Litwie:
Litwa
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.
O proszę jaki piękny przepis:) Idealnie litewski!
Dziękujemy i polecamy się na przyszłość!
Przyda się, szczególnie w tym mega upalnym tygodniu!
Co za kolorek!
Ale bym zjadła!
Uwielbiam chłodnik! Chyba zrobię w tym tygodniu 😀
oj jadłabym!
Super przepis! Chłodnik udał się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentuje się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki 😉
Bardzo się cieszymy, że chłodnik wyszedł za pierwszym razem 🙂 Praktyka w gotowaniu jest bardzo istotna i na pewno następnym razem zaprezentuje się jeszcze lepiej! Pozdrawiamy!
Po konsumpcji tego chłodnika wystąpiła u mnie silna erekcja
Cieszymy się niezmiernie, że smakowało, miło nam słyszeć takie słowa 🙂 Pozdrawiamy!
U mnie stoi już 3 doby 🙂
Super przepis. Zupka wyszła wyborna:)
Cieszymy się, że smakowało i polecamy się na przyszłość 😉
Zrobiliśmy chłodnik w/g przepisu, wyszedł wspaniały, przepyszny. Przypomniał smak z lat 80-tych.
Bardzo nam miło słysząc takie słowa! Chłodnik litewski uwielbiamy i robimy go bardzo często, cieszymy się, że również innym tak smakuje 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!
Zrobilam chlodnik jest super troche go zmodefikowalam zamiast cytryny dodalam kwasu buraczanego I troche kwasu z ogorkow ale konserwowych
Robię taką. Świetna zupa! Uwielbiam i polecam;)
Dla odmiany czasem robię też wersję bez buraczków czy botwinki, zamiast tego ser feta. Mniam;)
Samo zdrowie!!!
Troszke inaczej przyrządzam, ale idealne danie na letnie upały i bardzo zdrowe 🙂
Na upały chłodnik litewski jest znakomity, nie ma nic lepszego! Pozdrawiamy 🙂 Ps. Z ciekawości, co robisz inaczej?
MOJA MAMA ROBIŁA NAJPYSZNIEJSZY CHŁODNIK POD SŁOŃCEM ŻADNA MAŚLANKA ŻADEN JOGURT .WODA SÓL PIEPRZ PRAWDZIWY KROPLA MAGI .WODĘ GOTUJEMY DODAJEMY MARCHEWKA NAJLEPIEJ MŁODA PIETRUSZKĘ KORZEŃ I POKROJONA NA 0.5 CM .BOTWINKĘ KORZEŃ DROBNO POKROIĆ ZALEŻNOŚCI JAKA LUBICIE GĘSTA TO WIĘCEJ BOTWINY CHCECIE KWAŚNA TROCHĘ SZCZAWIU .KIEDY WSZYSTKO BĘDZIE MIĘKKIE DODAJEMY KWAŚNA POSOLONA LEKKO ŚMIETANĘ 18 PĘCZEK KOPERKU GOTUJEMY KILKA MINUT .ODSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE A POTEM MOŻNA DO LODÓWKI KROIMY OGÓREK GRUNTOWY BEZ SKÓRKI JAK KTO WOLI LEPSZE DROBNE KAWAŁKI POSZATKOWANA NA DROBNYCH OCZKACH RZODKIEWKĘ I SMACZNEGO.
PODAWAĆ Z ZIEMNIAKAMI MŁODYM I Z KOPERKIEM OKRASZONYMI BOCZKIEM LUB SŁONIKA SMAŻONYMI NA SZCZYPIORKIEM . ZRÓB I NAPISZ .PROSTE JEST NAJSMACZNIEJSZE.
Bardzo dobry wychodzi również na dobrej jakości zsiadłym mleku. Plus rzodkiewka jako element dodatkowo chrupiący 🙂 Przepis – bardzo dobry – dziękuję 🙂
Cieszymy się, że smakowało! To przepis na klasyczny chłodnik litewski, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby go modyfikować 😉 Rzodkiewka czy maślanka jak najbardziej pasują do chłodnika! Pozdrawiamy!