Czosnkowe paluszki chlebowe, czyli przekąska do piwa po litewsku

On 12 czerwca 2016 by zlotaproporcja.pl

Czosnkowe paluszki chlebowe, przekąska do chleba po litewsku

Duona su česnaku to paluszki z razowego chleba z czosnkiem i solą oraz świetna, litewska przekąska do piwa. Nazywane bywają także litewskimi nachosami, ponieważ je się je bez dodatków lub polewa rozpuszczonym serem, spotkaliśmy się także z wersją polewaną majonezem. Można je zamówić w wielu litewskich restauracjach, kupić na bazarkach z regionalnym jedzeniem oraz zrobić w domu, do czego oczywiście gorąco zachęcamy, zwłaszcza, że robi się je bardzo łatwo i błyskawicznie.

Czosnkowe paluszki chlebowe, przekąska do chleba po litewsku

Duona su česnaku – przekąska do piwa po litewsku

Przepis na duona su česnaku jest banalnie prosty. Najważniejsze jest kupienie dobrego, prawdziwego chleba razowego na zakwasie. Chleb pokrój na kromki, a następnie kromki na centymetrowe paski. Rozgrzej na patelni półcentymetrową warstwę oleju (temperatura oleju ok. 170 C) i przyrumień kawałki chleba po obu stronach smażąc przez 2-3 minuty z każdej strony. Uważaj, aby ich nie spalić – paluszki mają być złote, a nie brązowe. Kiedy chlebowe paluszki będą gotowe, zdejmij je z patelni, solidnie odsącza grawitacyjnie trzymając nad patelnią, a później odsącz na papierowym ręczniku, oprósz solą i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ważne jest, aby czosnek znalazł się na paluszkach po, a nie przed smażeniem, w przeciwnym razie się upraży i zgorzknieje. Nam najbardziej smakuje wersja najprostsza bez dodatków, paluszki polane serem czy majonezem są po prostu zbyt ciężkostrawne. Duona su česnaku można podawać na ciepło i na zimno, smakują najlepiej z zimnym piwem, wśród znajomych i z biało-czerwonymi telewizorze, jest to idealna przekąska do piwa na Euro i inne sportowe emocje 🙂

_MG_5069

Na bazarku w Wilnie, cena 1,5 euro za sztukę.

Porcja: 2-3 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 – 15 minut

Złote proporcje:
– pół bochenka razowego chleba na zakwasie
– czosnek
– sól
– olej

Wypróbuj także nasz przepis na chłodnik litewski.

Wszystkie posty o kuchni litewskiej:
Kuchnia litewska

Wszystkie posty z podróży po Litwie:
Litwa

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

5 komentarzy to “Czosnkowe paluszki chlebowe, czyli przekąska do piwa po litewsku”

Dodaj komentarz