Tarator – bułgarski chłodnik z orzechami włoskimi i bałkańskim serem

Do bułgarskiego chłodnika ogórkowo-koperkowego przyznają się także mieszkańcy innych krajów Półwyspu Bałkańskiego – Macedończycy, Serbowie czy Albańczycy. Nie ma co się dziwić, bo tarator jest idealny na upały, a orzechy włoskie i ser bałkański nadają mu niepowtarzalny smak. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie tego bałkańskiego chłodnika zajmuje dosłownie kilka minut, do tego oczywiście należy doliczyć czas chłodzenia. 

Jak zrobić bułgarski chłodnik tarator?

Obierz dwa ogórki i pokrój na kawałki, dodaj do nich posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt bałkański i jogurt naturalny oraz posiekany koperek. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Pozostałe ogórki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami i dodaj do zblendowanych składników. Dodaj także łyżkę oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić niewielką ilością wody. Odstaw tarator do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu chłodnik jest już gotowy.

Tarator podajemy z orzechami włoskimi i serem bałkańskim. Ser bałkański pasuje do taratora zdecydowanie bardziej niż grecka feta, dlatego jeżeli masz możliwość nie zamieniaj sera bałkańskiego na fetę. Orzechy można podać osobno, niech każdy doda je według uznania.

Tarator_0069, Tarator, chłodnik bałka ński, chłodnik byułgarski, kuchnia bułgarska, kuchnia bałkańska, chłodnik z ogórków

Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: do 10 minut + czas schłodzenia

Złote proporcje:
– 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego
– 4 świeże, gruntowe ogórki
– pęczek koperku
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 3 ząbki czosnku
– posiekane orzechy włoskie
– pół opakowania sera bałkańskiego
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Jeżeli lubisz chłodniki, wypróbuj także nasz przepis na tradycyjny chłodnik litewski: Jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski?

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

5 komentarzy

Dodaj komentarz