Tarator – bułgarski chłodnik z orzechami włoskimi i bałkańskim serem

Do bułgarskiego chłodnika ogórkowo-koperkowego przyznają się także mieszkańcy innych krajów Półwyspu Bałkańskiego – Macedończycy, Serbowie czy Albańczycy. Nie ma co się dziwić, bo przepis tarator jest idealny na upały, a orzechy włoskie i ser bałkański nadają mu niepowtarzalny smak. Przepis jest banalnie prosty, przygotowanie tego bałkańskiego chłodnika zajmuje dosłownie kilka minut. 

Jak zrobić bułgarski chłodnik tarator?

Obierz dwa ogórki i pokrój na kawałki, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt bałkański i naturalny oraz posiekany koperek. Zmiksuj wszystko w blenderze. Pozostałe ogórki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami i dodaj do zblendowanych wcześniej składników. Dodaj także łyżkę oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić niewielką ilością wody. Odstaw tarator do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu chłodnik jest już gotowy. Tarator podajemy z orzechami włoskimi i serem bałkańskim.

Tarator_0069

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: do 10 minut

Złote proporcje:
– 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego
– 4 świeże, gruntowe ogórki
– pęczek koperku
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 3 ząbki czosnku
– orzechy włoskie
– pół opakowania sera bałkańskiego
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Polecamy także nasz przepis na tradycyjny chłodnik litewski: Jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski?

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

5 komentarzy

Dodaj komentarz