Chipsy z jarmużu w trzech smakach

przez zlotaproporcja.pl

Chipsy wcale nie muszą być tłuste i niezdrowe, ich jedzenie może być przyjemnością, a nie wyrzutem sumienia. Wystarczy, że zrobisz chipsy z jarmużu. Chipsy z jarmużu są lekkie, pożywne, piekielnie chrupiące i rozpływają się w ustach. Łukasz na początku podchodził nieufnie do jarmużowego eksperymentu, ale po pierwszym kęsie nieufność zmieniła się w zachwyt – są to jedne z najlepszych chipsów, które do tej pory jedliśmy!

Jarmuzowe_3129

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Bardzo szybko i prosto. Umyj liście jarmużu i wytnij łodyżki biegnące wzdłuż liścia. Liście pokrój na 5-centymetrowe kawałki, wsyp do miski i wymieszaj dokładnie z marynatą. Chipsy jarmużowe robimy w trzech smakach:
– klasycznym: wymieszaj dwie łyżki oliwy z kilkoma kroplami cytryny oraz solą i zamieszaj,
– ostrym: do klasycznej marynaty dodaj 1/4 łyżeczki ostrej papryki (jeżeli masz ostrą oliwę smakową zastąp nią zwykłą oliwę),
– czosnkowym: do klasycznej marynaty dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (jeżeli masz oliwę czosnkową zastąp nią zwykłą oliwę).

Jarmuzowe_3121

Przed włożeniem do piekarnika.

Jarmuzowe_3122

Po wyjęciu z piekarnika.

Liście posmarowane oliwą i przyprawami rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby nie leżały na sobie, tylko obok siebie, a następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 7-8 minut. Listki powinny się delikatnie przyrumienić, ale nie mogą się przypalić. Jeżeli przetrzymamy je w piekarniku o kilka chwil za długo, wtedy będą miały posmak spalenizny. Nie mogą też być miękkie – to oznacza, że jeszcze chwilę muszą spędzić w piekarniku. Po zdjęciu z blaszki chipsy powinny być chrupkie i lekko przyrumienione na końcach.

Jarmuzowe_3123

Te chipsy są już za bardzo przypieczone. Ich smak zdominuje posmak przypalonych części.

Jarmuż nie boi się niskich temperatur, a wręcz lubi przymrozki. Wtedy traci swój gorzkawy posmak. Jeżeli jego gorzki posmak jest dla Ciebie zbyt intensywny, to sparz go przed przygotowaniem gorącą wodą lub włóż na noc do lodówki.

Porcja: dla 2 osób
Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut

Złote proporcje:
– 10 liści jarmużu oberwanych z łodygi
– 2 łyżki oliwy
– kilka kropli z cytryny
– 1/4 łyżeczki soli
– opcjonalnie 1/4 łyżeczki chilli
– opcjonalnie ząbek czosnku

Pomysły na przekąski:
Przekąski

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie.

Przeczytaj także

Zostaw komentarz

[script_23]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!