Jarmuż, choć jest jednym z najzdrowszych warzyw, nie cieszył się do tej w Polsce szczególną popularnością. Zupełnie nie rozumiemy dlaczego. Teraz wraca do łask osób dbających o zdrowe odżywanie i linię, ponieważ jest niezwykle małokaloryczny. Ale powinien trafić na nasze talerze z zupełnie innego powodu. Jarmuż jest prawdziwą kopalnią witamin i składników odżywczych. Witaminy A, B, C, E, K, wapń, magnez, kwas foliowy, beta-karoten, błonnik, chlorofil, antyoksydanty, potas, żelazo, fosfor… Zawiera także luteinę i zeaksantynę, które świetnie wpływają na oczy chroniąc nerw wzrokowy, siatkówkę i soczewkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Lista niezwykłych właściwości jest tak długa, że nazywany jest jednym z najzdrowszych superfoods. Czy już przekonaliśmy Ciebie, że warto, aby jarmuż pojawił się na Twoim stole? Dobrze zrobiony makaron z jarmużem jest naprawdę pyszny!
Zamieściliśmy już na blogu nasz przepis na chipsy z jarmużu w trzech smakach, dziś mamy dla Was makaron, którym zajadamy się ostatnio, czyli makaron z jarmużem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami. Najlepiej smakuje on ze świeżym makaronem tagliatelle z dodatkiem ostrej papryki, które mają charakterystyczny czerwony kolor, lub tradycyjnymi tagliatelle, zrobisz je według naszego przepisu: Jak zrobić domowy makaron tagliatelle?.
Przepis na makaron z jarmużem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami
Wstaw wodę na makaron. Umyj jarmuż, wytnij łodyżki biegnące wzdłuż liści i pokrój je na drobne paseczki. Zagotuj wodę w czajniku i zalej jarmuż na 90 sekund – dzięki temu jarmuż trochę zmięknie. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj na patelnię jarmuż i smaż na małym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj trzy łyżki oleju z suszonych pomidorów, pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i duś pod przykryciem dopóki jarmuż nie zmięknie co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj połowę gorgonzoli, najlepiej gorgonzoli piccante. Gorgonzola piccante jest bardziej wyrazista niż gorgonzola dolce i lepiej się komponuje z tym makaronem. Duś pod przykryciem do momentu, w którym ser się roztopi, a następnie zamieszaj, nałóż na talerze i posyp gorgonzolą, która Tobie pozostała.
Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Złote proporcje:
– 250 g makaronu tagliatelle, najlepiej tych świeżych, które znajdziecie w sklepach w lodówce, z dodatkiem ostrej papryki
– 7 dużych liści jarmużu
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 10 dużych suszonych pomidorów
– 3 łyżki oliwy z pomidorów
– 50 g gorgonzoli piccante
Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska
Nasze włoskie podróże:
Włochy
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.
Ciekawy przepis, z chęcią bym zrobiła, zdradz tajemnicę, gdzie kupujesz makaron i gorgonzole.
Kupujemy w różnych miejscach na przykład w śródziemnomorskich delikatesach, które mamy niedaleko od domu. Do tej pasty użyliśmy świeżego makaronu z dodatkiem ostrej papryki, który czasem pojawia się z lidlu. Akurat świetnie pasuje. Pozdrawiamy!
Przepis przetestowany. Pyszny:)
Bardzo miło nam to słyszeć, pozdrawiamy!
Ten przepisz jest obłędny! Nie znalazłam makaronu z papryką ani gongonzoli w wersji pikantnej, więc użyłam zwykłych wersji i też jest super! To będzie moje nowe popisowe danie! Dzięki 🙂
Super, cieszymy się, że smakuje! Pozdrawiamy serdecznie!