Tagliatelle z jarmużem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Jarmuż, choć jest jednym z najzdrowszych warzyw, nie cieszył się do tej w Polsce szczególną popularnością. Zupełnie nie rozumiemy dlaczego.  Teraz wraca do łask osób dbających o zdrowe odżywanie i linię, ponieważ jest niezwykle małokaloryczny. Ale powinien trafić na nasze talerze z zupełnie innego powodu. Jarmuż jest prawdziwą kopalnią witamin i składników odżywczych. Witaminy A, B, C, E, K, wapń, magnez, kwas foliowy, beta-karoten, błonnik, chlorofil, antyoksydanty, potas, żelazo, fosfor… Zawiera także luteinę i zeaksantynę, które świetnie wpływają na oczy chroniąc nerw wzrokowy, siatkówkę i soczewkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Lista niezwykłych właściwości jest tak długa, że nazywany jest jednym z najzdrowszych superfoods. Czy już przekonaliśmy Ciebie, że warto, aby jarmuż pojawił się na Twoim stole? Dobrze zrobiony jest naprawdę pyszny!

Makaron_Jarmuż_3838

Zamieściliśmy już na blogu nasz przepis na chipsy z jarmużu w trzech smakach, dziś mamy dla Was makaron, którym zajadamy się ostatnio, czyli makaron z jarmużem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami. Ta pasta najlepiej smakuje ze świeżymi tagliatelle’ami z ostrej papryki, które mają charakterystyczny czerwony kolor. Można go kupić co jakiś czas podczas włoskich tygodni w Lidlu lub w sklepach z kuchniami świata. Jeżeli nie masz takiego makaronu, użyj normalnych tagliatelli. Możesz je zrobić według naszego przepisu: Jak zrobić domowy makaron tagliatelle?.

Przepis na tagliatelle z jarmużem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Wstaw wodę na makaron. Umyj jarmuż, wytnij łodyżki biegnące wzdłuż liści i pokrój je na drobne paseczki. Zagotuj wodę w czajniku i zalej jarmuż na 90 sekund – dzięki temu jarmuż trochę zmięknie. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj na patelnię jarmuż i smaż na małym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj trzy łyżki oleju z suszonych pomidorów, pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i duś pod przykryciem dopóki jarmuż nie zmięknie co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj połowę gorgonzoli, najlepiej tej piccante. Gorgonzola piccante jest bardziej wyrazista niż gorgonzola dolce i lepiej się komponuje z tym makaronem. Duś pod przykryciem do momentu, w którym ser się roztopi, a następnie zamieszaj, nałóż na talerze i posyp gorgonzolą, która Tobie pozostała.

Makaron_Jarmuż_3855

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut

Złote proporcje:
– 250 g makaronu tagliatelle, najlepiej tych świeżych, które znajdziecie w sklepach w lodówce,  z dodatkiem ostrej papryki
– 7 dużych liści jarmużu
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 10 dużych suszonych pomidorów
– 3 łyżki oliwy z pomidorów
– 50 g gorgonzoli piccante

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

4 komentarze

Dodaj komentarz