Frittata ze szpinakiem. Prosty przepis na wyborne śniadanie!

Frittata ze szpinakiem; frittata, śniadania świata

Frittata ze szpinakiem to nasz śniadaniowy comfort food i prosty przepis na wyborne, nie tylko niedzielne śniadanie. O przyrządzaniu frittaty pisaliśmy już sporo w tekście Jak zrobić włoską frittatę?, tym razem mamy dla Was jedną z naszą ulubionych frittat. Robimy ją zarówno ze świeżego, jak i mrożonego szpinaku. Szpinak mrozimy sami latem wtedy, kiedy jest on najlepszy. Dzięki temu mamy gotowe porcje, z których zimą robimy szybko m.in. frittatę. Oprócz szpinaku do frittaty dodajemy także sery, najczęściej gorgonzolę piccante oraz tartą mozzarellę.

Przygotowanie szpinaku

Zacznij od przygotowania szpinaku. Jeżeli robisz frittatę ze świeżego, dobrze wypłucz szpinak i oderwij z niego korzonki razem z grubszymi częściami łodyżek. Następnie dobrze osusz szpinak i pokrój liście na 1-2 cm kawałki. Rozgrzej na patelni oliwę i podduś szpinak przez 2-3 min. doprawiając go na koniec solą, pieprzem, odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeżeli dodajesz do frittaty mrożony szpinak, rozmroź go co najmniej 12 godzin wcześniej. Rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj rozmrożony szpinak i chwilę podgrzewaj, aby złapał temperaturę, po czym dopraw solą, pieprzem, gałką i czosnkiem.

Frittata ze szpinakiem; frittata, śniadania świata

Frittata ze szpinakiem

W międzyczasie umyj i rozbij jajka. Najlepiej jest rozbijać ja ubijaczką, wtedy frittata jest bardziej puszysta. Dopraw rozbitą masę jajeczną solą i pieprzem. Następnie dodaj masło na patelnię i poczekaj aż się rozpuści. Pamiętaj, że patelnia nie może mieć żadnych plastikowych elementów, gdyż będziesz ją wkładać do piekarnika. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni w trybie górny grill lub termoobieg. Kiedy w rozpuszczonym maśle zaczną pojawiać się „bąbelki”, to znak że masło osiągnęło odpowiednią temperaturę, aby dodać masę jajeczną. Gdy dolna warstwa trochę się zetnie, dodaj na patelnię przygotowany wcześniej szpinak. Delikatnie wymieszaj masę ze szpinakiem i jeszcze podsmażaj do momentu, gdy spód się ładnie zarumieni, a brzegi scalą i będą odchodzić od patelni.

Frittata ze szpinakiem; frittata, śniadania świata

W kolejnym kroku posyp frittatę startą mozzarellą i pokruszoną gorgonzolą rozprowadzając je równomiernie po patelni. Gorgonzolę i mozzarellę możesz zastąpić innymi serami np. fetą. Możesz też nie dodawać sera, wtedy frittata będzie wtedy trochę uboższa, ale również bardzo dobra! Po posypaniu serem wstaw patelnię z frittatą do piekarnika na około 4-5 minut do momentu, w którym ładnie przyrumieni się z wierzchu jak to widać na zdjęciu. Obserwuj, aby jej nie przeciągnąć. Po wyjęciu z piekarnika frittata ze szpinakiem jest gotowa! Jemy ją najczęściej z domowy chlebem żytnim z masłem i szczypiorkiem lub kiełkami. Smacznego!

Frittata ze szpinakiem; frittata, śniadania świata

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut + przygotowanie szpinaku

Złote proporcje:
– 6 jajek
– 500 g świeżego lub 250 g mrożonego szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 50 g gorgonzoli piccante (opcjonalnie feta)
– 50 g mozzarelli
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz

Wszystkie przepisy na śniadania:
Śniadania świata

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz