Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, serem rokpol i curry – szybka i pożywna

sałatka z kapustą pekińską; sałatka z serem rokpol; sałatka z tuńczykiem; sałatka z tuńczykiem i curry; sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską;

Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, serem rokpol doprawiona curry jest szybka i pożywna. Jest znakomita zarówno na spotkanie z rodziną czy znajomymi, do pracy, jak i na piknik w plenerze podczas podróży. Łukasz śmieje się, że smakuje świetnie nawet na bagnach, które ostatnio odwiedzamy w naszej okolicy. Przepis jest bardzo prosty, sałatkę przygotujesz w kilkanaście minut.

Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, serem rokpol i curry

Przegotowanie sałatki zacznij od przygotowania składników. Umyj kapustę pekińską oraz odsącz tuńczyka i kukurydzę. Sałatka najlepiej smakuje z tuńczykiem dobrej jakości, który ma duże kawałki. Może on być w sosie własnym lub w oliwie, wybierz tego, który bardziej Tobie smakuje. Poszatkuj kapustę na cienkie paski, jeżeli ma przerośnięty kaczan, to usuń go. Do kapusty dodaj odsączonego tuńczyka, kukurydzę i 4 łyżki majonezu. Chcemy, aby sałatka była lekka i niezbyt majonezowa, ale oczywiście możesz dodać odrobinę więcej majonezu.

sałatka z kapustą pekińską; sałatka z serem rokpol; sałatka z tuńczykiem; sałatka z tuńczykiem i curry; sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską;

Teraz dopraw sałatkę solą, pieprzem i curry. Następnie zamieszaj wszystkie składniki. Na początku dodajemy pół łyżeczki curry, a potem na samym końcu próbujemy i doprawiamy, jeżeli uznamy, że jest zbyt mało intensywna w smaku. Po wymieszaniu składników, zetrzyj do sałatki ser typu rokpol. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ważne jest, aby ser był wyrazisty w smaku, dlatego polecamy rokpol, a nie delikatniejszy lazur. Zamieszaj wszystkie składniki ponownie. Jeżeli jest potrzeba, to dopraw. Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, serem rokpol i curry jest już gotowa. Smacznego!

sałatka z kapustą pekińską; sałatka z serem rokpol; sałatka z tuńczykiem; sałatka z tuńczykiem i curry; sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską;

Porcja: 6 porcji
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut

Złote proporcje:
– pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
– 250 g tuńczyka
– 100 g sera rokpol
– pół puszki słodkiej kukurydzy
– 4 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki curry (według uznania)

Wszystkie pomysły na sałatki:
Sałatki

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie.

2 komentarze

Zostaw komentarz