Sałatka nicejska z ryżem, tuńczykiem, jajkiem i anchois

sałątka nicejska z ryżem, sałątka z tuńczykiem, kuchnia francuska, kuchnia Prowancji, przepis na sałatkę nicejską;

Sałatka nicejska, która dziś jest kulinarnym symbolem Prowansji i południowej Francji, na początku przygotowywana była zaledwie z kilku składników – świeżych pomidorów, anchois, oliwek, ugotowanych na twardo jajek i oliwy z oliwek. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do niej coraz to nowe składniki, a sama sałatka stała się przedmiotem zażartych dyskusji. Tradycjonaliści twierdzili, że powinny znaleźć się w niej jedynie warzywa, które są surowe i sezonowe, podczas gdy inni eksperymentowali z gotowaną zieloną fasolką czy gotowanymi ziemniakami. My natomiast postanowiliśmy dodać do niej składnik, który sprawi, że będzie bardziej sycąca i da nam dużo energii, świetnie sprawi się też jako zdrowe i pożywne danie na kolację czy do pracy. Oto sałatka nicejska z ryżem.

Sałatka nicejska z ryżem

Ugotuj ryż długoziarnisty zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Równolegle ugotuj na twardo jajka oraz przygotuj sos do sałatki. Oliwę wymieszaj z octem winnym, musztardą i sokiem z cytryny. Dodaj do sosu posiekany czosnek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Obierz cebulę i pokrój w plasterki. Umyj pomidory i pokrój na kawałki. Umyj paprykę i pokrój w cienkie paseczki. Kiedy ryż się ugotuje, odcedź go, przesyp do miski, dodaj do niego 2/3 sosu i dobrze zamieszaj. Następnie dodaj do ryżu pokrojoną paprykę, cebulę, odsączonego z oliwy tuńczyka, oliwki, pokrojone anchois. Dodaj resztę sosu, kilka porwanych listków bazylii i zamieszaj.  Jeżeli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pokrojone jajka i pomidory.

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut

Złote proporcje:
– 125 g ryżu długoziarnistego np. Uncle Ben’s
– 150 g tuńczyka w oliwie
– 2 jajka
– 1 duży pomidor lub dwa małe
– pół czerwonej papryki
– 1 mała czerwona cebula
– duża garść czarnych oliwek
– 8 filecików anchois (jeżeli bardzo lubisz anchois możesz dać nawet 10)
– kilka listków bazylii

Złote proporcje na sos:
– 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
– 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
– 1 łyżeczka octu winnego
– 1 ząbek czosnku
– pół łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– sól i pieprz

Wszystkie posty o kuchni francuskiej:
Kuchnia francuska

Wszystkie posty z podróży do Francji:
Francja

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

2 komentarze

  • przepis świetny. Nie jestem osobiście zwolennikiem anchois. Jeszcze jak mieszkałam na Teneryfie, to przez dłuższy czas zamawialiśmy z mężem sałatki warzywne, tutaj wyposażona dodatkowo o ryż daje full danie. I te jajka z żółtymi żółtkami, nie da się takich dobrych jajek dostać na wyspach.
    W ogóle przeglądałam tez inne Twoje przepisy, uwielbiam twoje zdjęcia, są tak naturalne i soczyste zarazem że chce się zjeść!! 🙂

    • Bardzo nam miło słysząc takie słowa 🙂 Sałatka jest bardzo pożywna i jest pełnowartościowym daniem. Jajka kupujemy od zaprzyjaźnionego rolnika, są sprawdzone, świeżutkie i znakomite w smaku. Kolor żółtka zależy od tego, co jedzą kurki i jak są chowane. Mniej żółte żółtko nie zawsze oznacza słabe jakościowo jajko, wystarczy dodać do paszy więcej kukurydzy, aby żółtko nabrało koloru. Poza tym w okresie zimowym żółtka jajka od kury z wolnego wybiegu mogą być jaśniejsze, ponieważ jest mniej naturalnego pokarmy na zewnątrz. Najlepiej jest znaleźć sprawdzonego dostawcę, którego jesteśmy pewni, nasz co tydzień dojeżdża 100 km do Warszawy i większość produktów ma na zamówienie, nie zawsze wszystko jest dostępne, bo może wyprodukować ograniczoną ilość jajek, sera, mleka, mięsa czy mąki. Trzeba też odstać 20-30 minut w kolejce na bazarku, ale jakość kupionych produktów jest znakomita. Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz