Tapenada – pasta z oliwek, kaparów i anchois

Tapenada, pasta z oliwek

Tapenada to prosta i szybka do zrobienia śródziemnomorska pasta z oliwek, kaparów i anchois. Tapenada pochodzi z Prowansji, ale popularna jest także w innych krajach śródziemnomorskich.  Przygotowuje się ją w kilka minut, ale dobrze jest pozostawić pastę na co najmniej dwie godziny w lodówce, aby smaki i aromaty mogły się dobrze połączyć.

Jak zrobić tapenadę?

Tapenada jest bardzo łatwa, wręcz banalna w przygotowaniu. Pastę robimy z zielonych i czarnych oliwek, kaparów, anchois, oliwy z oliwek i czosnku. Dla urozmaicenia czasami dodajemy do pasty starty parmezan. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Anchois przed zmiksowaniem płuczemy, aby jego słona zalewa nie zdominowała smaku pasty. Oliwę dodajemy na końcu, aby mieć pewność, że otrzymamy odpowiednią konsystencję.  Zamiast kaparów do pasty można dodać także owoce kaparów, ale wtedy dodaj ich trochę więcej, ponieważ są delikatniejsze w smaku w porównaniu do zwykłych kaparów. Tapenada najlepiej smakuje ze świeżą bagietka, może być to zwykła bagietka, orkiszowa albo francuska.

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut

Złote proporcje:
– szklanka czarnych oliwek bez pestek
– niepełna szklanka zielonych oliwek bez pestek
– 1/3 szklanki kaparów
– 5 filecików anchois
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku

Wszystkie posty o kuchni francuskiej:
Kuchnia francuska

Wszystkie posty z podróży do Francji:
Francja

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment

Zostaw komentarz