Vichyssoise to niezwykle pyszna kremowa zupa z porów i ziemniaków z francuskiego regionu Vichy. Zupa jest gęsta i niezwykle pożywna, do tego można jeść ją przez cały rok. Vichyssoise można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w obu wariantach smakuje ona znakomicie. Klasycznymi dodatkami jest posiekany szczypiorek oraz w wersji na zimno gęsta śmietana creme fraiche. Szczypiorek faktycznie świetnie pasuje do porów i ziemniaków w tej postaci. Oto nasz przepis na francuską kremową zupę z porów i ziemniaków w stylu vichyssoise.
Vichyssoise – zupa z porów i ziemniaków
Zacznij od przygotowania wywaru. Tradycyjnie vichyssoise robi się na wywarze z kurczaka, można go bez problemu zastąpić wywarem warzywnym. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Kupując pory na zupę, pamiętaj, aby wybrać te, które mają długą białą łodygę. Oczyść pory, odkrój zielone liście i posiekaj pozostałą część pora na krążki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Kiedy wywar będzie już prawie gotowy, rozgrzej w garnku dwie łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj pokrojone pory i duś do miękkości. Wtedy dodaj ziemniaki, zamieszaj, duś z porami przez chwilę i zalej gorącym wywarem. Najlepiej jest dodać tyle wywaru, aby przykrywał on pory i ziemniaki. Jeżeli dodasz zbyt dużo wywaru, zupa może być zbyt wodnista i za mało kremowa. Teraz przykryj zupę i gotuj na małym ogniu dopóki nie zmiękną ziemniaki, czyli około 20-25 minut.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, dopraw zupę solą i pieprzem, najlepiej białym. W klasycznym przepisie do zupy vichyssoise dodaje się właśnie biały pieprz lub nie dodaje się go wcale. Następnie zmiksuj blenderem wszystkie składniki na gładką, aksamitną masę. Jeżeli planujesz dodać kremową śmietanę, dodaj ją teraz i delikatnie wszystko wymieszaj.
Na ciepło i na zimno
Jak wspomnieliśmy na wstępie ta francuska zupa z porów i ziemniaków smakuje świetnie za równo na ciepło, jak i na zimno. Wersja na zimno zupy vichyssoise powstała ponad 100 lat temu przez przypadek, kiedy Louis Diat francuski szef kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Jorku pochodzący z regionu Vichy nie miał podczas bankietu czasu na podgrzanie vichyssoise. Postanowił więc podać ją na zimno wzbogacając ją o gęstą śmietanę. Jest też druga odsłona tej historii, w której Louis Diat po prostu spróbował zupę na zimno i uznał, że w tej wersji będzie idealna w upalny dzień. Pewne jest to, że na nowo zapisał on zupę z porów i ziemniaków do klasyki francuskiej kuchni.
Do wersji na zimno sugerujemy dodać dwie łyżki kremowej, gęstej śmietany. W obu wersjach przed podaniem posiekaj szczypiorek i posyp nim zupę przed podaniem. Do zupy na ciepło dodajemy także kozi ser, czasem też pestki dyni. Choć nie są to klasyczne składniki, to bardzo fajnie komponują się z vichyssoise. Zachęcamy do spróbowania zupy w obu wersjach, bon appétit!
Porcja: 6 porcji
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30-40 minut + przygotowanie wywaru
Złote proporcje:
– 3 duże pory z długą białą łodygą
– 500 g ziemniaków
– 1,5 litra wywaru z kurczaka lub wywaru z warzyw
– 2 łyżki masła
– sól
– pieprz (najlepiej biały)
– 2 łyżki gęstej, kremowej śmietany lub kilka plasterków koziego sera
– szczypiorek do posypania na talerzu
Nasze przepisy na zupy:
Zupy
Wszystkie teksty o kuchni francuskiej:
Kuchnia francuska
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!
Ugotowałam zupę z powyższego przepisu i…DELICIOUS !!!! dziękuję za podany przepis i serdeczności dla Was posyłam:)
Bardzo nam miło czytać takie słowa, cieszymy się, że smakowało, bardzo lubimy ten przepis 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!