Zupa krem z cukinii z grzankami i grillowaną cukinią

Jedną z naszych ulubionych letnich zup potraw jest aksamitna zupa krem z cukinii z chrupiącymi grzankami oraz grillowanymi plastrami cukinii. Jest pyszna, prosta, szybka i pożywna.

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, wyjmujemy miąższ ze środka i doprawiamy niewielką ilością soli. Rozgrzewamy oliwę w garnku i szklimy posiekaną wcześniej cebulę. Po 3-4 minutach do garnka dorzucamy pokrojoną na drobne kawałki cukinię. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut i zalewamy całość prawdziwym wywarem warzywny – wywar z kostki popsuje nam smak zupy. Dodajemy 3 lub 4 szklanki wywaru w zależności od tego, czy lubimy mniej lub bardziej gęstą zupę oraz od wodnistości cukinii. Zupę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym cukinia zrobi się miękka. Wtedy rozdrabniamy ją blenderem.

W międzyczasie w piekarniku przygotowujemy grzanki i grillowaną cukinię. Plasterki cukinii delikatnie doprawiamy solą i zostawiamy do momentu, w którym puści soki. Następnie odlewamy wodę i grillujemy cukinię na elektrycznym grillu lub w piekarniku.

Zupę podajemy z 3-4 plasterkami cukinii, garścią grzanek, możemy ją też ozdobić listkami natki pietruszki lub śmietaną. Smacznego 🙂

ZupaKremCukinia_0811

Złote proporcje:
– 1,5 kg cukinii
– 3-4 szklanki wywaru warzywnego
– 1 duża cebula
– 2 łyżki oliwy
– świeżo mielony pieprz
– sól
– grzanki

Pomysły na zupy:
Zupy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz