Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – prosty przepis na cudowny smak lata!

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów; zupa pomidorowa; przepis; zupa krem ze świeżych pomidorów;

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to prosty przepis na cudowny smak lata. Pomidorówka ze świeżych, pełnych smaków pomidorów zerwanych prosto z krzaka nie ma sobie równych. Ma dosyć gęstą konsystencję, jest sycąca, można ją jeść zarówno z ryżem lub makaronem, jak i jedynie posypaną świeżą zieleniną. W każdej postaci smakuje pierwszorzędnie.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zacznij od ugotowania wywaru. My przygotowujemy wywar warzywny z tego przepisu, ale jeżeli masz ochotę na wywar mięsny, ugotuj wywar według własnego uznania. Najważniejszym składnikiem przepisu są oczywiście pomidory. Powinny być dojrzałe i aromatyczne. Świetnie sprawdzają się podłużne, niezbyt wodniste gatunki, ale równie dobrze możesz dodać zwykłe czy też malinowe pomidory. Pomidory zalej na 30 sekund wrzątkiem, odlej wodę, zdejmij z pomidorów skórkę i pokrój je w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę. Rozgrzej w garnku trzy łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę.

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów; zupa pomidorowa; przepis; zupa krem ze świeżych pomidorów;

Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pomidory. Dopraw solą i pieprzem, dobrze zamieszaj. Przez kilka minut gotuj pomidory na małym ogniu, po czym dodaj do nich wywar. Zamieszaj wszystko i gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj wszystko blenderem, dopraw solą lub pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest już gotowa i zadowoli najbardziej głodne brzuchy. Możesz podaj ją z ryżem, makaronem albo samą jako tak zwany “gorący kubek”. Jeżeli chcesz zjeść zupę z ryżem lub makaronem, wstaw go odpowiednio wcześniej, aby był gotowy razem z zupą. Podawaj ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów; zupa pomidorowa; przepis; zupa krem ze świeżych pomidorów;

Porcja: 6 porcji
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + czas przygotowania wywaru

Złote proporcje:
– 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych)
– 0,75 l wywaru warzywnego np. z naszego przepisu
– 1 średniej wielkości cebula
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– natka pietruszki lub koperek do posypania
– opcjonalnie ugotowany ryż lub makaron

Wszystkie przepisy na zupy:
Zupy

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

Leave a Reply