Gruzińska zupa pomidorowa z orzechami i świeżymi ziołami

On 5 sierpnia 2014 by zlotaproporcja.pl

ZupaPomidorowaPoGruzinsku_0872

Od kiedy wróciliśmy z Gruzji jest to nasza ulubiona zupa pomidorowa. Delikatnie ostra, niezwykle aromatyczna i.. chrupiąca. Tak właśnie chrupiąca, bo dodaje się do niej rozdrobnione orzechy włoskie. Sekret gruzińskiej zupy pomidorowej tkwi właśnie w orzechach i ziołach, które do niej dodajemy. Świeżą kolendrę i natkę pietruszki dosypujemy garściami, nie żałujemy też bazylii, oregano, kozieradki, majeranku i cząbru. Dzięki nim zupa smakuje obłędnie!

ZupaPomidorowaPoGruzinsku_0860

Pomidory myjemy i zalewamy na gorącą wodą. Przed zalaniem możesz delikatnie naciąć ich skórkę, aby łatwiej odchodziła. Po kilku minutach odlewamy pomidory z wody, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy przez kilka minut cebulę, a następnie dodajemy do niej pomidory. Doprawiamy je solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami kolendry, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, po czym dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy wywar, mieszamy, gotujemy kilka minut i doprawiamy oregano, kozieradką, majerankiem, cząbrem i połową orzechów włoskich (wcześniej rozdrabniamy je w moździerzu). Mieszamy i przez kolejnych kilka minut dusimy. Następnie rozgniatamy w moździerzu ostrą paprykę i czosnek i dodajemy je do zupy. Znowu mieszamy zupę i przez chwilkę dusimy.

ZupaPomidorowaPoGruzinsku_0854

Wyjmujemy z garnka ziele angielskie i liść laurowy, po czym miksujemy zupę blenderem. Dodajemy do zupy pozostałą część orzechów i połowę świeżych ziół – bazylię, kolendrę i natkę pietruszki. Oczywiście wcześniej je siekamy. Jeżeli masz świeże oregano czy majeranek, nie zawahaj się ich użyć 🙂 Mieszamy zupę, jeżeli jest potrzeba doprawiamy jeszcze świeżym pieprzem. Przed podaniem posypujemy talerze świeżymi ziołami, które nam zostały.

Porcja: dla 4-5 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + czas przygotowania wywaru

Złote proporcje:
– 1,5 kg soczystych pomidorów
– 100 g orzechów włoskich
– pęczek natki pietruszki
– pęczek kolendry
– garść świeżej bazylii
– majeranek
– kozieradka
– cząber
– oregano
– łyżeczka ziaren kozieradki
– litr wywaru warzywnego (przepis znajdziecie tutaj), jeżeli jecie mięso możecie wykorzystać mięsny wywar
– 3 ząbki czosnku
– 1-2 ostre papryczki według uznania
– 1 mała cebulka
– oliwa
– 2 liście laurowe
– ziele angielskie
– pieprz
– sól

O kuchni gruzińskiej przeczytacie w tym wpisie: Chaczapuri, chinkali i sulguni – co zjeść w Gruzji

Wszystkie przepisy z Gruzji:
Kuchnia gruzińska

Wszystkie posty z podróży po Gruzji:
Gruzja

25 komentarzy to “Gruzińska zupa pomidorowa z orzechami i świeżymi ziołami”

Dodaj komentarz