Fasolka szparagowa po gruzińsku z jajkami i świeżą kolendrą

przez zlotaproporcja.pl

Najlepszym sposobem na poznanie gruzińskiej kuchni jest nocowanie w domach Gruzinów i jedzenie ich domowych posiłków. Nie ważne w jakiej części Gruzji przebywacie – wynajęcie pokoju u mieszkańców nie stanowi tutaj problemu. Jest nawet czasem łatwiejsze i wygodniejsze niż znalezienie hostelu czy hotelu, i do tego tańsze. Jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia i będziecie mieszkać u świetnej kucharki, to rozsmakujecie się nie tylko w domowym winie i czaczy, ale też w gruzińskiej, domowej kuchni. My musieliśmy mieć tego szczęścia bardzo dużo, bo w Kazbegi nocowaliśmy u Mai, która świetnie gotowała nie tylko dania mięsne, ale także przeróżne warzywne potrawy. Oto fasolka szparagowa po gruzińsku z jajkami i świeżą kolendrą według przepisu Mai.

Fasolka szparagowa po gruzińsku z jajkami i świeżą kolendrą

Świeża kolendra dodawana jest do wielu gruzińskich potraw, dlaczego zupełnie nie zdziwiło nas, że na stole pojawiła się także fasolka szparagowa sowicie doprawiona kolendrą. Przepis jest bardzo prosty, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny razem z czasem gotowania fasolki.

fasolka po gruzińsku; kuchnia gruzińska; gruzińskie potrawy; Fasolka szparagowa po gruzińsku z jajkami i świeżą kolendrą; Fasolka szparagowa z jajkami i świeżą kolendrą; fasolka szparagowa z jajkami; fasolka szparagowa z kolendrą;

Fasolkę umyj i odetnij jej końce, możesz ją też przekroić na pół. Następnie wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Kiedy fasolka się gotuje posiekaj szalotkę, rozpuść masło na patelni i duś cebulkę na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Jajka wbij do miseczki, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym roztrzep. Po kilku minutach, kiedy cebulka się zeszkli, dodaj do niej posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odcedzoną fasolkę.

Wszystko wymieszaj i wlej masę jajeczną. Przed wlaniem masy jajecznej zdejmij patelnię z ognia, aby jajka od razu się nie ścięły. Przykryj patelnię pokrywką i zostaw na kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i pozwalając jajkom ściąć się powoli. Następnie dodaj do fasolki 2/3 posiekanej kolendry, dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą, jeśli jest potrzeba. Podsmażaj przez chwilę cały czas mieszając. Fasolka szparagowa po gruzińsku jest już gotowa. Przed podaniem posyp ją resztą kolendry. Smacznego!

Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:
– 750 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
– 4 jajka
– 3 szalotki
– 3 ząbki czosnku
– pół pęczka posiekanej kolendry
– 2 łyżki masła
– sól
– świeżo mielony pieprz
– opcjonalnie ostra papryka do smaku

O kuchni gruzińskiej przeczytacie w tym wpisie: Chaczapuri, chinkali i sulguni – co zjeść w Gruzji

Wszystkie przepisy z Gruzji:
Kuchnia gruzińska

Wszystkie posty z podróży po Gruzji:
Gruzja

Lubisz nasze przepisy? Podziel się nimi ze znajomymi i zostań z nami na blogu, Facebooku Instagramie!

Przeczytaj także

Zostaw komentarz

[script_26]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!