Najlepszy sposób na poznanie gruzińskiej kuchni, to nocowanie w domach Gruzinów i jedzenie posiłków przez nich przygotowanych. Nie ważne w jakiej części Gruzji przebywacie – wynajęcie pokoju u ludzi nie stanowi tutaj problemu. Jest nawet czasem łatwiejsze i wygodniejsze niż znalezienie hostelu czy hotelu, i do tego tańsze. Jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia i będziecie mieszkać u świetnej kucharki, to rozsmakujecie się nie tylko w domowym winie i czaczy, ale tez w gruzińskiej, domowej kuchni. My musieliśmy mieć tego szczęścia bardzo dużo, bo w Kazbegi trafiliśmy do Mai, która świetnie gotowała nie tylko dania mięsne, ale także przeróżne warzywne potrawy. Oto fasolka szparagowa po gruzińsku z jajkami i świeżą kolendrą według przepisu Mai.
Fasolka szparagowa po gruzińsku z jajkami i świeżą kolendrą
Świeża kolendra dodawana jest do wielu gruzińskich potraw, dlaczego zupełnie nie zdziwiło nas, że na stole pojawiła się także fasolka szparagowa swoiciedoprawiona kolendrą. Przepis jest bardzo prosty, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny razem z czasem gotowania fasolki.
Fasolkę myjemy i odcinamy końce, można ją też przekroić na pół, a następnie wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Kiedy fasolka się gotuje siekamy szalotkę, rozpuszczamy masło na patelni i dusimy cebulkę na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym roztrzepujemy. Po kilku minutach, kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odcedzoną fasolkę.
Wszystko mieszamy i wlewamy masę jajeczną. Przed wlaniem masy możesz zdjąć patelnię z ognia, aby jajka od razu się nie ścięły. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy na kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i pozwalając jajkom ściąć się powoli. Następnie dodajemy do fasolki 2/3 posiekanej kolendry, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą jeśli jest potrzeba, po czym jeszcze przez chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Fasolka szparagowa po gruzińsku jest już gotowa. Przed podaniem posypujemy ją resztą kolendry.
Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
– 750 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
– 4 jajka
– 3 szalotki
– 3 ząbki czosnku
– pół pęczka posiekanej kolendry
– 2 łyżki masła
– sól
– świeżo mielony pieprz
– opcjonalnie ostra papryka do smaku
O kuchni gruzińskiej przeczytacie w tym wpisie: Chaczapuri, chinkali i sulguni – co zjeść w Gruzji
Wszystkie przepisy z Gruzji:
Kuchnia gruzińska
Wszystkie posty z podróży po Gruzji:
Gruzja
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!