Fasolka szparagowa po gruzińsku z jajkami i świeżą kolendrą

Jaki jest najlepszy sposób na poznanie gruzińskiej kuchni? Oczywiście nocowanie w domach Gruzinów i jedzenie posiłków przez nich przygotowanych. Nie ważne w jakiej części Gruzji przebywacie – wynajęcie pokoju u ludzi nie stanowi tutaj problemu. Ba, jest nawet łatwiejsze i wygodniejsze niż znalezienie hostelu czy hotelu, nie wspominając, że tańsze. Jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia i będziecie mieszkać u świetnej kucharki, to rozsmakujecie się nie tylko w domowym winie i czaczy, ale tez w gruzińskiej, domowej kuchni. My musieliśmy mieć tego szczęścia bardzo dużo, bo w Kazbegi trafiliśmy do Mai, która świetnie gotowała nie tylko dania mięsne, ale także przeróżne warzywne potrawki.

Dziś powiemy Wam jak zrobić fasolkę szparagową po gruzińsku z jajkami i świeżą kolendrą według przepisu Mai. Świeża kolendra dodawana jest do większości gruzińskich potraw, dlaczego więc nie miałaby wzbogacać smaku fasolki? Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie to maksymalnie pół godziny razem z ugotowaniem fasoli.

Od gotowania fasolki zaczynamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końce, może ją też przekroić na połowę, a następnie wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. W czasie kiedy fasolka się gotuje siekamy szalotkę, rozpuszczamy masło na patelni i dusimy cebulkę na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Jajka wbijamy do miseczki, dajemy szczyptę soli i trochę świeżo mielonego pieprzu do smaku i bełtamy. Po 7-8 minutach duszenia cebulki dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dodajemy odcedzoną fasolkę. Wszystko mieszamy i wlewamy masę jajeczną. Przykrywamy patelnię i zostawiamy na kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i pozwalając jajkom ściąć się delikatnie. Następnie dodajemy do fasolki 2/3 posiekanej kolendry, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem (pieprzu nie żałujemy) i przez 2- 3 minuty podsmażamy cały czas mieszając. Jeżeli lubisz jeść na ostro możesz ja doprawić ostrą papryką. Fasolka jest już prawie gotowa. Trzeba jej dać tylko 15-20 minut na przegryzienie i można ją podawać posypaną pozostałą częścią kolendry.

Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:
– 750 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
– 4 jajka
– 3 szalotki
– 3 ząbki czosnku
– pół pęczka posiekanej kolendry
– 2 łyżki masła
– sól
– świeżo mielony pieprz
– opcjonalnie ostra papryka do smaku

O kuchni gruzińskiej przeczytacie w tym wpisie: Chaczapuri, chinkali i sulguni – co zjeść w Gruzji

Wszystkie przepisy z Gruzji:
Kuchnia gruzińska

Wszystkie posty z podróży po Gruzji:
Gruzja

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie!

Dodaj komentarz