Bób, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe, jest prawdziwą kopalnią wartości odżywczych. Jedząc bób dostarczysz organizmowi sporą dawkę kwasu foliowego, witamin C, A, K, B6, wapnia, fosforu, potasu czy magnezu. Dlaczego więc nie dodać bobu do sałatki? Sałatka z bobem to prawdziwa bomba witaminowa.
Sałatka z bobem, chrupiącą szynką parmeńską i parmezanem
Zaczynamy oczywiście od gotowania bobu – to zajmuje najwięcej czasu. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Plastry szynki parmeńskiej kładziemy na rozgrzanej patelni, po kilku minutach odwracamy je na drugą stronę i lekko przyrumieniamy na małym ogniu. Nie używamy tłuszczu, ponieważ szynka sama w sobie jest trochę tłusta – to w zupełności wystarczy, aby ją przyrumienić. Najsmaczniejsza będzie prosciutto di parma, która w przeciwieństwie do prosciutto crudo, jest suszona naturalnie a nie chemicznie.
Liście salaty i rukoli myjemy, odwirowujemy i rwiemy na małe kawałki. Czerwoną cebulę kroimy na cienkie półkola i mieszamy z sałatą. Ugotowany bob obieramy, pomidorki myjemy i kroimy na pół, i dodajemy do sałaty. Dwa plastry chrupiącej szynki odkładamy na bok. Pozostałe plastry rwiemy na dosyć duże kawałki, polewamy sałatę oliwą, ścieramy parmezan i wszystko mieszamy. Nakładamy sałatkę na talerze. Dekorujemy plastrami szynki, które nam zostały oraz cienkimi płatami parmezanu. Jeżeli lubisz ocet balsamiczny możesz dodać kilka kropli, ale nie jest to konieczne.
Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Złote proporcje:
– pół główki sałaty rzymskiej
– pęczek rukoli
– 200 g ugotowanego bobu
– kilkanaście pomidorków koktajlowych
– 10 plastrów szynki parmeńskiej
– parmezan w kawałku
– 1 mała czerwona cebula
– oliwa z oliwek
Wszystkie przepisy z bobem:
Przepisy z bobem
Pomysły na sałatki:
Sałatki
Spodobał się Tobie ten przepis? Będzie nam miło, jeżeli podzielisz się nim ze znajomymi i zostaniesz z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!
uwielbiam bób!! <3
jadłem ją – jest znakomita!
bardzo się cieszymy! Henryk Henrykowski
Pyszna jest ta Wasza salateczka – robiłam, polecam!
bardzo nam miło! pozdrawiamy! Kinga Szymańska
u mnie nie da się bobu do niczego dodać, bo się go wyjada tuż po odlaniu wprost z durszlaka xD
musisz ugotować go w takim razie baaardzo dużo! może wtedy coś zostanie do sałatki 🙂 Alicja Swidrygajłow
I <3 bób! Ostatnio ugotowałem sobie kg i zjadłem na raz 😀