Sałatka z bobem, chrupiącą szynką parmeńską i parmezanem

Bób, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe, jest prawdziwą kopalnią wartości odżywczych. Jedząc bób dostarczysz organizmowi sporą dawkę kwasu foliowego, witamin C, A, K, B6, wapnia, fosforu, potasu czy  magnezu. Dlaczego więc nie dodać bobu do sałatki? Sałatka z bobem to prawdziwa bomba witaminowa.
Zaczynamy oczywiście od gotowania bobu – to zajmuje najwięcej czasu. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Plastry szynki parmeńskiej kładziemy na rozgrzanej patelni, po kilku minutach odwracamy je na drugą stronę i lekko przyrumieniamy na małym ogniu. Nie używamy tłuszczu, ponieważ szynka sama w sobie jest trochę tłusta – to w zupełności wystarczy, aby ją przyrumienić.  Najsmaczniejsza będzie prosciutto di parma, która w przeciwieństwie do prosciutto crudo, jest suszona naturalnie a nie chemicznie.
bob_0796

bob_0785
Liście salaty i rukoli myjemy, odwirowujemy i rwiemy na małe kawałki. Czerwoną cebulę kroimy na cienkie półkola i mieszamy z sałatą. Ugotowany bob obieramy, pomidorki myjemy i kroimy na pół,  i dodajemy do sałaty. Dwa plastry chrupiącej szynki odkładamy na bok. Pozostałe plastry rwiemy na dosyć duże kawałki, polewamy sałatę oliwą, ścieramy parmezan i wszystko mieszamy.  Nakładamy sałatkę na talerze. Dekorujemy plastrami szynki, które nam zostały oraz cienkimi płatami parmezanu. Jeżeli lubisz ocet balsamiczny możesz dodać kilka kropli, ale nie jest to konieczne.
bob_0802
Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut

Złote proporcje:
– pół główki sałaty rzymskiej
– pęczek rukoli
– 200 g ugotowanego bobu
– kilkanaście pomidorków koktajlowych
– 10 plastrów szynki parmeńskiej
– parmezan w kawałku
– 1 mała czerwona cebula
– oliwa z oliwek

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Pomysły na sałatki:
Sałatki

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

8 komentarzy

Dodaj komentarz