Owocowa sałatka Macedonia jest idealna na upały – lekka, łatwa do zrobienia i, co najważniejsze, znakomicie orzeźwia i chłodzi organizm. Możesz zjeść ją na deser, śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Do tego dochodzi jeszcze jedna zaleta – lista składników jest otwarta, możesz do niej dodać sezonowe owoce lub takie, na które w danym momencie masz ochotę. Niezmienny jest sposób przyrządzania – jest prosto i przyjemnie!
Jak zrobić owocową sałatkę Macedonia?
Zaczynamy od umycia owoców. Z arbuza wykrawamy miąższ, wydłubujemy pestki i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. W podobny sposób kroimy kiwi, jabłko i brzoskwinię. Winogrona przekrawamy na pół. Banany kroimy w plasterki. Wszystkie owoce mieszamy. Posypujemy cukrem lub stewią. Wyciskamy sok z jednej limonki, polecamy owoce sokiem i delikatnie mieszamy. Limonka nie tylko nada owocom smaku, ale także sprawi, że nie ściemnieją. Sałatkę przykrywamy i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na dwie. Niech składniki mają czas, żeby się przegryźć! Sałatkę podajemy schłodzoną bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut
Czas chłodzenia w lodówce: 1 godzina
Złote proporcje:
– ćwiartka arbuza
– duża kiść winogron jasnych, ciemnych lub mieszanych
– 2 małe banany lub 1 duży
– 1 jabłko
– 2 brzoskwinie lub 3 morele
– 2 kiwi
– 1 limonka
– 2 łyżki cukru lub stewii
Możesz też dodać:
– gruszkę
– garść truskawek
– świeżego ananasa
– czereśnie
– inny owoc, na który masz ochotę 🙂
Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska
Wszystkie pomysły na sałatki:
Sałatki
Wypróbuj także:
- YOM SAM O to tajska sałatka z pomelo, ostrą papryką, szczypiorkiem i orzeszkami, pomelo można też zastąpić grejpfrutem: Yom Sam O – tajska sałatka z pomelo lub grejpfrutów
- Sałatka z awokado, selerem naciowym, papryką i świeżą kolendrą jest lekka i sycąca: Pikantna sałatka z awokado, selerem naciowym, papryką i świeżą kolendrą
- Bób to prawdziwa kopalnia wartości odżywczych, warto dodać go także do sałatki razem z szynką parmeńską podsmażoną na chrupko: Sałatka z bobem, chrupiącą szynką parmeńską oraz parmezanem
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Mniam, takie sałatki są pyszne 😀
No nareszcie coś dla mnie 😉
Wygląda przepysznie!
w Hiszpanii też się na to mówi macedonia 🙂
ciekawe kto był pierwszy 🙂
Mniam mniam! 🙂 Aż chyba sobie zrobię!
Uwielbiam 🙂
w taką pogodę to taka sałatka jak znalazł 🙂
<3
Na takie upały – opcja idealna! 🙂
Podczas upałów to idealne śniadanie, obiad i kolacja 🙂
Spędzając lato w triescie była to moja podstawa obiadowa -)
Moim zdaniem, to jest to po prostu, szczególnie z tymi wzbogaceniami, sałatka wieloowocowa. Rozumiem, gdyby to były szczególne owoce, np, cytrusy, lub jagodowe…, ale to co podane, na pewno pyszne, na pewno orzeźwiające, jednak nic specyficznego. Polecam świeże kiwi z brzoskwiniami z puszki z miodem i odrobiną winiaku, ok. 1 godz. w lodówce, to mój pomysł. Też nic nadzwyczajnego i też pyszne:) pozdrawiam