Włoska klasyka: owocowa sałatka Macedonia

przez zlotaproporcja.pl

Owocowa sałatka Macedonia jest idealna na upały – lekka, łatwa do zrobienia i, co najważniejsze, znakomicie orzeźwia i chłodzi organizm. Możesz zjeść ją na deser, śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Do tego dochodzi jeszcze jedna zaleta – lista składników jest otwarta, możesz do niej dodać sezonowe owoce lub takie, na które w danym momencie masz ochotę. Niezmienny jest sposób przyrządzania – jest prosto i przyjemnie!

Jak zrobić owocową sałatkę Macedonia?

Zaczynamy od umycia owoców. Z arbuza wykrawamy miąższ, wydłubujemy pestki i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. W podobny sposób kroimy kiwi, jabłko i brzoskwinię. Winogrona przekrawamy na pół.  Banany kroimy w plasterki. Wszystkie owoce mieszamy. Posypujemy cukrem lub stewią. Wyciskamy sok z jednej limonki, polecamy owoce sokiem i delikatnie mieszamy. Limonka nie tylko nada owocom smaku, ale także sprawi, że nie ściemnieją. Sałatkę przykrywamy i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na dwie. Niech składniki mają czas, żeby się przegryźć! Sałatkę podajemy schłodzoną bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

sałatka Macedonia; sałatka owocowa; sałatka z winogronami; sałatka z bananem; sałatka z arbuzem; sałatka z ananasem; sałatka z kiwi;

Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut
Czas chłodzenia w lodówce: 1 godzina

Złote proporcje:
– ćwiartka arbuza
– duża kiść winogron jasnych, ciemnych lub mieszanych
– 2 małe banany lub 1 duży
– 1 jabłko
– 2 brzoskwinie lub 3 morele
– 2 kiwi
– 1 limonka
– 2 łyżki cukru lub stewii

Możesz też dodać:
– gruszkę
– garść truskawek
– świeżego ananasa
– czereśnie
– inny owoc, na który masz ochotę 🙂

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie pomysły na sałatki:
Sałatki

Wypróbuj także:

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

13 komentarzy

wenus-lifestyle 1 sierpnia 2014 - 09:24

Mniam, takie sałatki są pyszne 😀

Odpowiedz
Konrad Telakowiec 11 sierpnia 2014 - 20:18

No nareszcie coś dla mnie 😉

Odpowiedz
Agnieszka Poznanska 14 sierpnia 2015 - 09:17

Wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Kamila Kowalewska 14 sierpnia 2015 - 09:17

w Hiszpanii też się na to mówi macedonia 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 14 sierpnia 2015 - 09:20

ciekawe kto był pierwszy 🙂

Odpowiedz
Katarzyna Zwolak 14 sierpnia 2015 - 10:51

Mniam mniam! 🙂 Aż chyba sobie zrobię!

Odpowiedz
Monika Pawłowska-Radzimierska 14 sierpnia 2015 - 10:57

Uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Łukasz Kędzierski 14 sierpnia 2015 - 15:23

w taką pogodę to taka sałatka jak znalazł 🙂

Odpowiedz
Marta Knasiecka 14 sierpnia 2015 - 18:44

<3

Odpowiedz
Ania Szymiec 15 sierpnia 2015 - 07:29

Na takie upały – opcja idealna! 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 16 sierpnia 2015 - 12:12

Podczas upałów to idealne śniadanie, obiad i kolacja 🙂

Odpowiedz
Magdalena Bodnari 16 sierpnia 2015 - 08:08

Spędzając lato w triescie była to moja podstawa obiadowa -)

Odpowiedz
Hanka 17 lipca 2016 - 19:53

Moim zdaniem, to jest to po prostu, szczególnie z tymi wzbogaceniami, sałatka wieloowocowa. Rozumiem, gdyby to były szczególne owoce, np, cytrusy, lub jagodowe…, ale to co podane, na pewno pyszne, na pewno orzeźwiające, jednak nic specyficznego. Polecam świeże kiwi z brzoskwiniami z puszki z miodem i odrobiną winiaku, ok. 1 godz. w lodówce, to mój pomysł. Też nic nadzwyczajnego i też pyszne:) pozdrawiam

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_26]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!