Dziś na naszych talerzach jest zdrowo i kolorowo. Pikantna sałatka z awokado, selera naciowego, ostrej i słodkiej papryki oraz świeżej kolendry to prawdziwy raj dla wielbicieli ostrych smaków. Nie lubisz lub nie możesz jeść na ostro? Nie ma problemu, po prostu nie dodawaj do sałatki ostrej papryki.
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Umyj wszystkie składniki, pokrój ostrą i słodką paprykę w kostkę, czerwoną cebulę w pióra, łodygi selera naciowego w plasterki, awokado w średniej wielkości kawałki. Następnie zmieszaj wszystkie składniki, posyp posiekaną świeżą kolendrą, polej je sosem z oliwy z oliwek i świeżo wyciśniętej limonki. Niczym więcej nie doprawiamy sałatki – ostra papryczka, limonka i świeża kolendra w zupełności wystarczą, aby nadać jej wyrazisty smak i aromat, natomiast seler naciowy i papryka sprawiają, że jest ona niesamowicie chrupiąca. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce, składniki mają wtedy dużo czasu na przegryzienie się. Smacznego!
Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Złote proporcje:
– 1 dojrzałe awokado
– 4 łodygi selera naciowego (mogą być z listkami)
– 1 czerwona papryka
– 1 mała czerwona cebula
– 1 ostra papryka
– pół limonki
– garść świeżej kolendry
– 4 łyżki oliwy z oliwek
Pomysły na sałatki:
Sałatki
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!