Rzodkiewkę jadamy często i namiętnie, z utęsknieniem czekamy zawsze na pierwsze wiosenne zbiory. Jemy nie tylko korzeń rzodkiewki, ale także jej liście. Liście rzodkiewki są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze niż jej korzeń. Zawierają dużo witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza, mają właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, a także wspomagają procesy trawienne. Dlatego namawiamy – nie wyrzucaj tego, co dobre i zdrowe, zrób domowe pesto z liści rzodkiewki!
Domowe pesto z liści rzodkiewki
Przepis na pesto z liści rzodkiewki jest bardzo prosty. Najlepiej jest zrobić je od razu po zakupie lub zerwaniu rzodkiewki. Kupując rzodkiewkę zwracamy uwagę nie tylko na wygląd jej korzenia, ale także na liście. Liście powinny być świeże, jędrne i dorodne. Nie mogą być suche, zwiędnięte ani żółte. Mały słoiczek pesto wychodzi z dwóch pęczków rzodkiewki z naprawdę dorodnymi liśćmi. Na potrzeby przepisu zważyliśmy ostatnio liście przed zmiksowaniem – miksowaliśmy trochę ponad 150 g. Po opłukaniu i osuszeniu liści wrzucamy je do kielicha blendera oraz dodajemy pozostałe składniki, czyli oliwę z oliwek, pokrojony czosnek, posiekane orzechy włoskie, starty parmezan.
Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami piniowymi, które dodaje się do klasycznego pesto. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz kilka kropel cytryny. Całość miksujemy do momentu otrzymania jednolitej konsystencji pasty. Po zmiksowaniu próbujemy, jeżeli jest potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę soli. Przekładamy pesto do słoika i zamykamy. W ten sposób można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Pesto z liści rzodkiewki możesz zjeść po pierwsze z makaronem. Najlepiej smakuje z makaronem typu spaghetti. Możesz je podawać posypane jedynie parmezanem, możesz także dodać kilka czarnych oliwek oraz polać je odrobiną oliwy z oliwek. Pesto sprawdzi się także świetnie jako pasta do chleba. Bardzo lubimy jeść je na śniadanie z żółtym serem i plasterkami rzodkiewki lub też posypane szczypiorkiem posiekanym z ostrą papryczką jako dodatek do sadzonych jajek czy też jajecznicy.
Porcja: 1 mały słoiczek
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: kilka minut
Złote proporcje:
– liście z dwóch dorodnych pęczków rzodkiewki (około 150g)
– 100 ml oliwy z oliwek
– 20 g orzechów włoskich lub piniowe
– 30 g parmezanu, najlepiej Parmigiano Reggiano
– 1 duży ząbek czosnku
– sól
– kilka kropli cytryny
Domowe pasty do chleba:
Pasty do chleba
Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Jejku jakie to jest dobre!! ze tez wcześniej nie wpadłam na ten pomysł. zawsze liście wyrzucałam, a teraz będę robić pesto!
W sezonie rzodkiewkowym robimy je bardzo często, jest pyszne, pożywne i do tego nie marnujemy liści, pozdrawiamy 😉
a ja po raz pierwszy, nie wyrzuciłam łodyg czosnków, które zaczynają tworzyć kwiat, i które zawsze były wyrzucane do kompostu, lecz wykorzystałam je do zrobienia czosnkowego pesto, to naprawdę ciekawa alternatywa gdy jeszcze nie ma młodego czosnku
Z łodyg czosnku jeszcze nie robiliśmy pesto, musimy spróbować, dzięki za podpowiedź! Pozdrawiamy!
Wyszło gorzkie, mimo, że liście były młode i świeże. Czyżby przed miksowaniem trzeba było po prostu zjeść jednego liścia i ocenić?
Jeżeli pesto wyszło zbyt gorzkie, to spróbowałabym dodać trochę więcej soku z cytryny, orzechów i parmezanu. Być może dodałaś za dużo liści rzodkiewki w stosunku do pozostałych składników, a może po prostu trafiły się gorzkie liście. Pozdrawiamy!
OLIWA Z OLIWEK TEŻ MOŻE DAĆ GORZKI SMAK
Żółtawe liście mają gorzki smak (właśnie ich spróbowałam), lepiej więc je odrzucić. Pesto wyszło mi bardzo dobre:)
Żółtych liści nie dodajemy do pesto, jak pisaliśmy w tekście, liście powinny być świeże, jędrne i dorodne. Nie mogą być suche, zwiędnięte ani żółte. Pozdrawiamy serdecznie!
Przepyszne i pięknie wygląda. Dziękuję za inspirację.
Dzięki za komentarz, pozdrawiamy!