Strangolapreti – tradycyjne szpinakowe gnocchi z czerstwego pieczywa z Trentino

STRANGOLAPRETI-025

Strangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu, której byliśmy najbardziej ciekawi. Czerstwe pieczywo, szpinak, jajka, parmezan i ricotta. Czy z tych kilku składników powstaną gnocchi, które podbiją nasze wybredne żołądki? Wiecie co się okazało? Strangolapreti wcale nie są dobre. One są przepyszne! A w połączeniu z aksamitnym sosem z gorgonzoli i mascarpone są po prostu znakomite! Właśnie za takie przepisy kochamy włoską kuchnię!

W tradycyjnej trydenckiej kuchni nic się nie marnowało. Nie można było sobie na to pozwolić. Strangolapreti są jej kwintesencją. Robi się je banalnie prosto wykorzystując starte, czerstwe pieczywo. Możesz je też zastąpić bułką tartą. Zacznij od umycia szpinaku i oderwania łodyżek. Podgotuj szpinak na małym ogniu w trzech szklankach wody, odsącz go, a następnie zblenduj. Do bułki tartej dodaj jajko, szpinak, ricottę, parmezan i ugnieć ciasto. Na koniec dodaj dwie małe garści mąki i jeszcze chwilę ugniataj.

STRANGOLAPRETI_3489

Podziel ciasto na mniejsze części, posyp blat lub stolnicę mąką, uformuj  cienkie ruloniki i pokrój je nożem obsypanym mąką (dzięki temu nóż nie będzie się lepił do ciasta). Zagotuj wodę i gotuj strangolapreti przez 2-3 minuty. Podawaj od razu po ugotowaniu.

STRANGOLAPRETI_3494

Strangolapreti można podawać z różnymi sosami, nam najlepiej komponują się z sosem z mascarpone i gorgonzoli. Na lekko rozgrzaną patelnię połóż mascarpone i gorgonzolę, trzymaj je na małym ogniu dopóki się nie połączą co jakiś czas mieszając. Przygotowanie sosu nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Jeżeli masz ochotę na coś lżejszego, podaj strangolapreti z rozpuszczonym masłem i parmezanem lub z sosem pomidorowym.

Przepis na strangolapreti poznaliśmy dzięki uprzejmości restauracji Miola w Predazzo, która otworzyła dla nas swoją kuchnię pełną lokalnych przysmaków i zgodziła się na wspólne gotowanie.

STRANGOLAPRETI-028

Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut

Złote proporcje:
– 1 kg świeżego szpinaku
– 0,5 kg startego czerstwego pieczywa
– 125 g ricotty (pół opakowania)
– 2 jajka
– duża garść startego parmezanu
– 2 małe garści mąki + mąka do posypania blatu podczas formowania klusek

Sos:
– 250 g mascarpone
– 100 g gorgonzoli piccante

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z Trentino:
Trentino

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zapisz

30 komentarzy

Dodaj komentarz