Ile razy w miesiącu zdarza się Tobie przygotować w domu jedzenie na lunch do pracy? Nam się zdarza prawie codziennie. I to nie tylko dlatego, że lubimy gotować. Czasami pójdziemy na dobry lunch, ale na co dzień nie mamy na to czasu, a szkoda nam zdrowia na jedzenie czegoś szybkiego, zamawianego czy stołówkowego. Co więc jemy w pracy? Bardzo często sałatki i dziś mamy dla Was przepis na jedną z tych błyskawicznych, sycących i kolorowych. Oto prostai szybka do zrobienia sałatka krabowa. Do makaronu sojowego lub z fasoli mung dodajemy paluszki krabowe, ogórka i duży pęczek koperku.
Pewnie zaraz ktoś powie, że w paluszkach krabowych kraba nie znajdziesz, ale kupując je z głową i zwracając uwagę na ich skład, można znaleźć coś sensownego. Część faktycznie nie ma ani grama mięsa z kraba, tylko krabowe aromaty, i nafaszerowana jest substancjami konserwującymi i wzmacniaczami smaku, zwłaszcza glutaminianem sodu. Są jednak takie, które maja mięso mintaja i kraba oraz znikomą ilość chemii. Z naszego doświadczenia możemy powiedzieć, że są to te w słoikach i zalewie, a nie te w foliowych opakowaniach, w których każdy paluszek owinięty jest szczelnie folią. Bardzo zdrowe, prawda?
Sałatka krabowa z makaronem sojowym, ogórkiem i koperkiem
Ale do rzeczy. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu – zalej go gorącą wodą na kilka minut, odcedź i pokrój na 2 cm kawałki. Jeżeli przetrzymasz go w wodzie zbyt długo i wchłonie zbyt dużo wody, może nie połączyć się dobrze z pozostałymi składnikami. W międzyczasie pokrój paluszki krabowe w 1cm kostki i skropl cytryną, ogórki obierz, wytnij miąższ i pokrój na małe kawałki. Jeżeli nie wykroisz miąższu, sałatka może zrobić się zbyt wodnista. Zamieszaj wszystko razem, dodaj majonez, ocet ryżowy i dopraw solą i pieprzem. Bez octu sałatka także będzie dobra, jednak według nas idealnie uzupełnia on pozostałe smaki. Po doprawieniu i wymieszaniu sałatki, umyj koperek, posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Sałatkę najlepiej odstawić przed podaniem na pół godziny do lodówki i dać czas na połączenie i przegryzienie się składników.
Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 10 minut
Złote proporcje:
– 100 g makaronu vermicelli z fasoli lub soi
– 1 opakowanie paluszków krabowych 250 g
– 1 duży ogórek lub 2 małe
– 1 duży pęczek koperku
– 3 łyżki majonezu (możesz zastąpić jogurtem naturalnych, możesz też zrobić sos majonezowo-jogurtowy w proporcjach 1:1)
– sok z połowy cytryny
– 1-2 łyżki octu ryżowego (opcjonalnie)
– sól, pieprz do smaku
Wypróbuj nasze inne przepisy:
- SAŁATKA NICEJSKA Z RYŻEM – klasyczna sałatka z Prowansji z tuńczykiem, jajkiem, anchois z dodatkiem ryżu
Sałatka nicejska z ryżem, tuńczykiem, jajkiem i anchois - SZUBA to tradycyjna kresowa potrawa oraz nasza ulubiona sałatka śledziowa:
Szuba – śledź pod buraczano-jajeczną pierzynką - YOM SAM O to tajska sałatka z pomelo, ostrą papryką, szczypiorkiem i orzeszkami, pomelo można też zastąpić grejpfrutem:
Yom Sam O – tajska sałatka z pomelo lub grejpfrutów - MACEDONIA to owocowa, włoska sałatka z otwartą listą składników, idealna na upały oraz na imprezy:
Włoska klasyka – owocowa sałatka Macedonia
Wszystkie pomysły na sałatki:
Sałatki
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.