Włoska frittata to niezwykle proste i ciekawe danie. Lista składników jest otwarta, można ją też jeść na różne sposoby – na ciepło i na zimno, na śniadanie i jako antipasti, samą lub z dodatkami. We Włoszech spotkałam się także z robieniem z frittaty „wsadu” do kanapek. W każdym wariancie smakuje wyśmienicie.
Słowo frittata pochodzi od włoskiego frittare, czyli smażyć. Smażenie to tylko część naszego przepisu, ponieważ na ostatnie 5 minut frittata ląduje w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi frittata „rośnie”, robi się bardziej puszysta i lżejsza niż gdyby była smażona z obu stron na patelni. Do przygotowania takiej frittaty niezbędna jest patelnia żeliwna lub inna, w której można zapiekać w piekarniku. Frittaty nie róbcie na patelniach, które posiadają plastikowe elementy, one nie są przystosowane do zapiekania, mogą się stopić i wydzielać toksyczne substancje.
Klasyczna i najprostsza frittata zawiera zaledwie kilka składników – jajka, sól, pieprz, oliwę oraz parmigiano reggiano i pecorino. Składniki frittaty zależą tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni. Istotne jest, że z frittatą komponują się najlepiej wyraziste smaki, takie jak gorgonzola, oliwki, suszone pomidory, ser kozi czy świeże zioła. Dużo słabiej wypadają mniej wyraziste składniki jak pieczarki. Do frittaty zazwyczaj dodajemy sery (gorgonzola piccante, mozzarella, feta czy też parmezan), warzywa i świeże zioła. Z ziół najbardziej lubimy rozmaryn, świetnie wypada w połączeniu z suszonymi pomidorami, oliwkami czy też włoskimi serami. Oczywiście zamiast rozmarynu można też dodać świeżą bazylię lub oregano.
Z tego przepisu zrobisz jedną z naszych ulubionych frittat, ale pamiętaj, że nie musisz się sztywno trzymać wymienionych składników. Jeżeli masz ochotę na bazylię, dodaj ją zamiast rozmarynu. Zacznij od rozgrzania na patelni łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulkę. Równocześnie włącz piekarnik na 160 stopni (termoobieg), jest to ważne, ponieważ frittata zdjęta z gazu, musi od razu trafić do rozgrzanego piekarnika, w przeciwnym razie może opaść i nie być wystarczająco puszysta. Po 2-3 minutach smażenia dodaj do cebulki posiekanego pora i szklij cebulkę razem z porem. Kiedy cebulką i por będą miękkie, dodaj na patelnię posiekaną ostrą paprykę, smaż wszystko 1-2 minuty i przełóż z patelni na talerz. W międzyczasie rozbij i rozbełtaj jajka oraz przygotuj pozostałe składniki.
Jajka mieszaj energicznymi ruchami, dzięki temu do masy dostanie się więcej powietrza i frittata będzie bardziej puszysta. Rozbełtane jajka dopraw solą, pieprzu nie dodawaj, dodajemy go na samym końcu. Pomidory suszone, fetę i gorgonzolę pokrój na kawałki, mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy masło się rozpuści i lekko zarumieni dodaj na patelnię masę jajeczną oraz składniki podduszone wcześniej na patelni, wymieszaj je. Następnie „porozrzucaj” na patelni fetę, gorgonzolę, suszone pomidory, kapary i oliwki (oliwki rozrywamy na pół przed dodaniem na patelnię). Posyp wszystko świeżym rozmarynem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na samym końcu oprósz frittatę mozzarellą i smaż do 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika, piecz do momentu, kiedy mozzarella zacznie się rumienić, czyli przez 5-8 minut w zależności od piekarnika. Wtedy wyjmij frittatę z piekarnika i ciesz się~jej wspaniałym smakiem. Uwaga! Frittata szybko znika z patelni!
Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut
Złote proporcje:
– 6 jajek
– 1 duża szalotka lub zwykła cebula
– 5 cm kawałek pora
– 5 suszonych pomidorów
– garść czarnych i zielonych oliwek
– 1 ostra papryka
– 10 kaparów
– 50 g fety
– 50 g mozzarelli
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska
Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!
na zimno to danie nie zostawiło u mnie dobrych wspomnień, ale na ciepło o każdej porze – potwierdzam!
nam smakuje i na ciepło i na zimno, dziś rano zjadłam kawałek na zimno i od razu poranek zrobił się przyjemniejszy 🙂 Tati Belenkova
co dom to obyczaj 🙂
to ostatnie zdjęcie co się rusza – cudowne! 😀
Dzięki! Ciężko było robić zdjęcie, a nie jeść frittatę 😀
Świetny gif, aż sie chce wziąć jeden kawałek 🙂
Dzięki 🙂 Pozdrawiamy!
A rączka od patelni się nie stopi w piekarniku?
Cześć, pisaliśmy w poście: do przygotowania takiej frittaty niezbędna jest patelnia żeliwna lub inna, w której można zapiekać w piekarniku. Frittaty nie róbcie na patelniach, które posiadają plastikowe elementy, one nie są przystosowane do zapiekania, mogą się stopić i wydzielać toksyczne substancje. Pozdrawiamy!
Są patelnie bez plastikowych uchwytów
Jaką średnicę patelni wziąć na tą porcję, by frittata była odpowiednio wysoka i puszysta?
Witaj, nasza ma 26cm, oczywiście ważna rzecz, aby była cala z metalu, bez jakichkolwiek plastikowych części bowiem ląduje później w piekarniku :]
Chcesz bardziej puszystą, daj po prostu więcej jajek :] PozdrawiaMY
Witam serdecznie, jak mam patelnię o średnicy 22 cm to zmniejszyć ilość składników, czy zrobić po porostu wyższą frittatę
Cześć, robimy frittatę na standardowej patelni o średnicy 27 cm, możesz zmniejszyć odpowiednio liczbę składników, zamiast 6 jajek, daj 5 itd. Pozdrawiamy!