Pasta z pstrąga wędzonego i sera mascarpone

Pasta z pstrąga wędzonego; mus z pstrąga; pasta z pstrąga i mascarpone; pasta do chleba z pstrąga;

Włoska kuchnia nie przestaje nas zadziwiać swoją prostotą i pomysłowością. Wędzony pstrąg, mascarpone i odrobina cytryny. Do tego blender. Po trzech minutach pyszna pasta z pstrąga wędzonego jest gotowa. Pyszne i proste antipasti, którego nie da się popsuć i które zrobi się błyskawicznie. Na śniadanie, kolację, imprezę, do pracy. Czyż nie jest to przepis idealny?

Pasta z pstrąga wędzonego i sera mascarpone

Pastę możesz zrobić zarówno z pstrąga tęczowego, jak i łososiowego. Nam bardziej smakuje pstrąg tęczowy. Obierz pstrąga ze skóry, usuń ości i podziel go na mniejsze części. Do blendera włóż pstrąga, następnie dodaj mascarpone i świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny. Zmiksuj wszystkie składniki tak, aby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji. Nic więcej nie musisz robić, pasta z pstrąga i sera mascarpone jest już gotowa! Pastę możesz podawać z bagietką, innym pieczywem czy też ze słonym krakersem. Jest to szybka i świetna przekąska na spotkanie ze znajomymi!

Pasta z pstrąga wędzonego; mus z pstrąga; pasta z pstrąga i mascarpone; pasta do chleba z pstrąga;

Przepis pochodzi z włoskiego Trydentu, o kuchni Trydentu przeczytasz więcej w tym poście: Kuchnia włoskiego Trydentu – co zjesz na stoku w Val di Fiemme i Trydencie?

Złote proporcje:
– 300 g wędzonego pstrąga (może być także łososiowy)
– 200 g mascarpone
– sok z połowy cytryny

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

11 komentarzy

Leave a Reply