Pasta z pstrąga wędzonego i mascarpone

Włoska kuchnia nie przestaje nas zadziwiać swoją prostotą i pomysłowością. Wędzony pstrąg, mascarpone i odrobina cytryny. Do tego blender. Po trzech minutach pyszna pasta z pstrąga wędzonego kusi nas z bagietki. Pyszne i proste antipasti, którego nie da się popsuć i które zrobi się błyskawicznie. Na śniadanie, kolację, imprezę, do pracy. Czyż nie jest to przepis idealny?

Pastę możesz zrobić zarówno z pstrąga tęczowego, jak i łososiowego. Jeden i drugi komponuje się z cytryna i mascarpone znakomicie. Obierz pstrąga ze skóry, usuń ości i podziel na mniejsze części. Do blendera włóż pstrąga, następnie dodaj mascarpone i świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny. Zmiksuj wszystkie składniki tak, aby otrzymać aksamitną konsystencję. Finito! Pasta jest już gotowa! Możesz ją podawać z bagietką czy innym pieczywem, ale znakomicie komponuje się ze słonym krakersem, jest to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi!

Przepis pochodzi z włoskiego regionu Trentino, o kuchni Trentino przeczytasz więcej w tym poście: Kuchnia włoskiego Trydentu – co zjesz na stoku w Val di Fiemme i Trydencie?

Złote proporcje:
– 300 g wędzonego pstrąga (może być także łososiowy)
– 200 g mascarpone
– sok z połowy cytryny

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

11 komentarzy

Dodaj komentarz