Domatokeftedes – greckie placki z pomidorów z cykladzkiej wyspy Milos

Domatokeftedes; greckie placki z pomidorów; placki z pomidorów z kaparami; kuchnia grecka; kuchnia Cyklad; placki z pomidorów z Santorini; kuchnia Milos;

Domatokeftedes to greckie placki z pomidorów czy też pomidorowe kotleciki z dużą ilością świeżej mięty, oregano i natki pietruszki. Zazwyczaj kojarzone są z Santorini, ale domatokeftedes popularne są także na innych cykladzkich wyspach. Nasz przepis przywieźliśmy z wyspy Milos, gdzie mieliśmy przyjemność gotować wspólnie z z Jacavosem, szefem kuchni małej, rodzinnej, pełnej smaku  restauracji Rifaki Seafood Restaurant w Pollonii. Greckie placki z pomidorów można przygotować z różnymi dodatkami, na Milos robiliśmy je z kaparami, które świetnie komponują się z pomidorami i ziołami.

Domatokeftedes – greckie placki z pomidorów

W dosłownym tłumaczeniu domatokeftedes oznacza pomidorowe klopsiki, ale najczęściej tłumaczy się je jako greckie placki z pomidorów. Obie nazwy są trafne, ponieważ zależności od ilości mąki i dojrzałości pomidorów, będą przypominały kształtem albo klopsiki albo placki. Domatokeftedes to tzw. mezedakia, czyli przystawka. W Grecji przystawki podaje się na mniejszych talerzach i często zastawia nimi cały stół. Dzięki temu można spróbować różnych dań i smaków. Domatokeftedes można także przygotować jako samodzielne danie i podać np. z tzatzikami.

Przepis jest bardzo prosty. Najważniejsze jest, aby pomidory nie były za bardzo dojrzałe i wodniste, gdyż wtedy ciasto będzie bardzo płynne i trzeba będzie dodać więcej mąki. Pomidory pokrój bardzo drobno. Jeżeli mają gorącą skórkę lub nie lubisz skórki, możesz je wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Jeżeli pomidory są bardzo wodniste, odlej część  wtrąconej z miski wody. Posiekaj drobno szalotkę, czosnek, miętę i natkę pietruszki, dodaj do pomidorów razem z oregano. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę, rób to stopniowo kontrolując konsystencję pomidorowej masy.

Domatokeftedes; greckie placki z pomidorów; placki z pomidorów z kaparami; kuchnia grecka; kuchnia Cyklad; placki z pomidorów z Santorini; kuchnia Milos;

Wszystkie składniki powinny być połączone, ciasto nie powinno się „rozlewać”. Powinno być trochę gęściejsze niż ciasto do placków ziemniaczanych. Według Jacavosa, osiągnięcie odpowiedniej konsystencji, to największa trudność w przepisie. Może się okazać, że dodasz trochę mniej lub więcej mąki niż podaliśmy w przepisie. Na sam koniec dodaj do ciasta kapary, jeszcze raz zamieszaj. Smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Domatokeftedes powinny być ładnie przyrumienione z każdej strony. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.

Porcja: 20-25 placuszków
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 – 20 minut + czas smażenia

Złote proporcje:
– 10 pomidorów
– 2 małe szalotki
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki suszonego oregano
– 2 garści świeżej mięty
– 1 garść natki pietruszki
– sól i pieprz
– około 8- 10 łyżek mąki
– 1 łyżka całych kaparów
– olej do smażenia

Wszystkie przepisy z Grecji:
Kuchnia grecka

Wszystkie posty z podróży do Grecji:
Grecja

Na wyspę Milos pojechaliśmy we współpracy z Discover Greece.

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

3 komentarze

Dodaj komentarz