Łosoś w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami i oliwkami

łosoś w szynce parmeńskiej; pieczony łosoś; łosoś pieczony w szynce parmeńskiej; łosoś w grilla; łosoś grillowany w szynce parmeńskiej; dania z grilla; przepisy z grilla; grillowany łosoś;

Łosoś w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami i oliwkami jest pyszny i bardzo prosty do przyrządzenia. Możesz go przygotować na grillu, jak i w piekarniku. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni lub przy grillu, aby kolacja lub obiad były gotowe!

Łosoś w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami i oliwkami

Zaczynamy od pokrojenia surowych filetów z łososia na 10-12 cm paski o szerokości około 3 cm. Delikatnie oprószamy go solą, możemy tez natrzeć oliwą – nie jest to konieczne, jeżeli używamy suszonych pomidorów w olejowej zalewie. Następnie kroimy oliwki i suszone pomidory na dosyć drobne kawałki i zaczynamy zawijanie.

łosoś w szynce parmeńskiej; pieczony łosoś; łosoś pieczony w szynce parmeńskiej; łosoś w grilla; łosoś grillowany w szynce parmeńskiej; dania z grilla; przepisy z grilla; grillowany łosoś;

Na plasterku szynki parmeńskiej rozkładamy równomiernie kawałki pomidora suszonego, kładziemy na niego jeden pasek łososia, posypujemy oliwkami i zawijamy szynkę. Aby nasza konstrukcja się nie rozpadła wzmacniamy ją dwoma wykałaczkami. Robimy to delikatnie, żeby nie rozerwać szynki. Zawinięte łososie rozkładamy na tacce i kładziemy na rozgrzanego grilla na około 10 minut przewracając je kilkukrotnie. Kiedy łosoś jest już gotowy wyjmujemy wykałaczki, obwiązujemy gałązką cienkiego szczypiorku i jemy 🙂

Łosoś świetnie smakuje z warzywami grillowanymi w rękawie z folii aluminiowej bezpośrednio na żarze skropionymi limonką i posypanymi świeżą kolendrą oraz grzankami z masełkiem czosnkowym z suszonymi pomidorami.

łosoś w szynce parmeńskiej; pieczony łosoś; łosoś pieczony w szynce parmeńskiej; łosoś w grilla; łosoś grillowany w szynce parmeńskiej; dania z grilla; przepisy z grilla; grillowany łosoś;

Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: do 10 minut
Czas grillowania: 10 minut

Złote proporcje:
– 8 pasków surowego fileta z łososia (3 cm szerokości, 10-12 cm długości)
– 8 plastrów szynki parmeńskiej
– 12-16 suszonych pomidorów (zależy od wielkości)
– 100 g zielonych oliwek
– 8 gałązek cienkiego szczypiorku
– sól

Pomysły na grilla:
Dania z grilla

Przepisy z rybami i owocami morza:
Ryby i owoce morza

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz