Masło czosnkowe z suszonymi pomidorami świetnie smakuje nie tylko z grzankami, ale także ze świeżym chlebem, zwłaszcza jeżeli czujemy, że łapie nas przeziębienie. Czosnek ma przecież właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a z suszonymi pomidorami smakuje znakomicie. Grzanki świetnie smakują także jako dodatek do potraw z grilla czy też z chlebem ogniska.
Jak zrobić masło czosnkowe z suszonymi pomidorami?
Przepis jest bardzo łatwy. Na godzinę przed rozpoczęciem wyjmujemy masło z lodówki. Pisząc masło mamy na myśli masło z co najmniej 82% zawartością tłuszczu, a nie wyrób masłopodobny. Do miękkiego masła dodajemy 1 łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz do smaku i dwie łyżki stołowe oleju z pomidorów suszonych – dzięki temu masło będzie miało lepszy smak, aromat i konsystencję. Zamiast oleju możesz dodać oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy, wyciskamy 4-5 ząbków czosnku i znowu mieszamy. Liczba ząbków zależy od ich wielkości oraz Twoich preferencji smakowych. Na sam koniec dodajemy suszone pomidory. Pomidory odsączamy z oleju i delikatnie rozgniatamy je w moździerzu, dzięki temu „puszczają soki”, a ich smak jest intensywniejszy. Jeżeli nie masz moździerza, pokrój je w drobne kawałki na desce do krojenia i dodajemy do masła. Podczas wyjazdów zdarzało nam się rozgniatać czosnek i pomidory płaskim, gładkim kamieniem, też daje radę 🙂
Po wymieszaniu masła z suszonymi pomidorami wstawiamy je do lodówki na co najmniej godzinę, a jeszcze lepiej na dłużej. Masło najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu, kiedy damy mu trochę czas na przegryzienie się składników w lodówce.
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas w lodówce: co najmniej 60 minut
Złote proporcje:
– 100 g masła
– 4-5 ząbków czosnku (zależy od wielkości czosnku i Twoich preferencji smakowych)
– 3-4 pomidory suszone
– 2 łyżki stołowe oleju z pomidorów lub oliwy
– 1 łyżeczka soli
– świeżo mielony pieprz do smaku
Pomysły na grilla:
Dania z grilla
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Muszę spróbować -wygląda smakowicie
Masło jest rzeczywiście wyśmienite, suszone pomidory dodają niezwykłego aromatu. Zrobiłam na grillową biesiadę i wszyscy byli zachwyceni.
Cieszymy się bardzo 🙂 Pozdrawiamy!