Nic tak nie poprawia nastroju po ciężkim dniu w pracy, jak apetyczny zapach roznoszący się po całym mieszkaniu, atakujący wszystkie nasze zmysły. Łosoś w sosie pachnącym miodem i prażonym sezamem oczaruje nie tylko Twój żołądek, ale także postawi Ciebie na nogi swoim obłędnym smakiem, niesamowitym aromatem i niezwykłą soczystością. Smakuje świetnie jak zjesz go od razu oraz jak pozwolisz mu marynować się całą noc w sezamowym sosie. Często robimy go na kolację i zabieramy następnego dnia do pracy. Sos zrobisz z zaledwie trzech składników – sezamu, miodu i sosu sojowego.
Co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania umyj łososia, wyciągnij z niego ości pęsetą i natrzyj go sosem sojowym połączonym z łyżeczką miodu i odstaw do lodówki. Rozgrzej patelnię i wsyp na nią sezam. Praży sezam na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. W rondelku rozgrzej miód na małym ogniu. Kiedy miód będzie miał płynną konsystencję dodaj do niego sos sojowy i mieszaj trzymając rondelek na małym ogniu. Na jedną łyżkę miodu dajemy zazwyczaj 3 łyżki sosu sojowego. Zazwyczaj, bo wiele zależy od miodu, który używamy. Najbardziej smakuje nam sos z miodem leśnym, który jest intensywny w smaku, ale nie jest bardzo słodki. Dlatego jeżeli użyjesz bardzo słodkiego miodu, zrównoważ smak sosu większą ilością sosu sojowego. Kiedy miód i sos sojowy się połączą, dodaj do sosu dwie łyżki prażonego sezamu, zamieszaj, przez chwilę duś na małym ogniu. W międzyczasie ugotuj łososia na parze. Możesz go także upiec w piekarniku, jeżeli wolisz. Kiedy łosoś będzie gotowy, polej sosem, posyp szczyptą prażonego sezamu. Na obiad podaj go z ryżem i sałatką, na kolację saute lub z samą sałatką. Łosoś świetnie smakuje z ryżem jaśminowym lub ryżem z mleczkiem kokosowym.
Porcja: dla 2 osób
Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut + czas marynowania się
Złote proporcje:
– filet z łososia
– 1 łyżka miodu do sosu + 1 łyżeczka do marynaty
– 3 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki do marynaty
– 2 łyżki prażonego sezamu do sosu oraz 1-2 łyżki do posypania
Przepisy z rybami i owocami morza:
Ryby i owoce morza
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.
Zastanawia mnie czy ktoś to przeczytał przed opbulikowaniem ;). Mam pytanie… dlaczego najpierw w pierwszych zdaniach mam posmarowac łososia miodem i sojowym na 1h przed smazeniem i wstawic do lodowki, a dopiero potem, go myc i wydłubywac osci ?
Czytaliśmy, czytaliśmy, coś nam się przekleiło 🙂 Dzięki za czujność, już poprawione!
Inspirowany Japońskimi smakami? Brzmi i wygląda pysznie. 🙂
dokładnie tak!
robię go bardzo często 🙂
też próbowałem, taki prosty i tak wyśmienity!
bardzo nam miło 🙂 Henryk Henrykowski