Fantazyjnie pofałdowane i skąpane w słońcu pagórki w kolorze soczystej zieleni sprawiają wrażenie jakby ktoś się nimi bawił i powyginał je na wszystkie strony. Nie mamy na myśli tarasów ryżowych w Wietnamie czy też pól herbacianych na Sri Lance, jak komentowali niektórzy pod naszymi zdjęciami. Jesteśmy we Włoszech, w Wenecji Euganejskiej, 30 kilometrów dzieli nas od Treviso oraz trochę ponad 70 kilometrów od Wenecji i Padwy. To region Conegliano Valdobbiadene, który pokochają wszyscy amatorzy prosecco. Z ukształtowaniem terenu kontrastują równiutkie jak od linijki rzędy winorośli. To właśnie tutaj dojrzewają winogrona, z których powstaje Prosecco Superiore DOCG, to najlepsze z najlepszych. Sami nie wiemy, co nas bardziej zachwyciło – piękno krajobrazów, czy też wyjątkowe i pełne smaku prosecco, które powstaje na tej ziemi. Oto malownicza kraina dopieszczonego prosecco, będzie sporo bąbelków, włoskie dolce vita i zapierające dech krajobrazy.
Conegliano Valdobbiadene – kraina Prosecco Superiore
Kraina Prosecco Superiore położona jest u stóp Dolomitów pomiędzy dwoma miasteczkami Conegliano i Valdobbiadene. Z jednej strony krainę otaczają zbocza Dolomitów, z drugiej rzeka Piave, tworząc wyjątkowo korzystne warunki do uprawy winorośli. Sekretem regionu Conegliano Valdobbiadene wydają się być warunki naturalne oraz symbioza człowieka i natury. Człowiek z pokorą podszedł do bardzo korzystnych dla winogron, ale niezwykle trudnych dla człowieka warunków ich uprawy, i stworzył pomiędzy Valdobbiadene i Conegliano krainę, w której czas płynie bardzo spokojnie, na łonie natury z kieliszkiem schłodzonego prosecco i talerzem rozpływających się w ustach smakowitości.
Winorośle uprawiane są na stromych zboczach. Spływają z nich, aby za chwilę zaczynają piąć się ponownie. Ich wysokość waha się od 100 do 500 metrów n.p.m. Stojąc w sercu regionu w jaką stronę nie spojrzelibyśmy mieliśmy wrażenie, że te falujące wzgórza nigdzie się nie kończą. Wzgórza ciągną się od wschodu do zachodu, dzięki czemu winorośle mogą cieszyć się najlepszym słońcem na południowych zboczach. Różnice wysokości tworzą idealne warunki do uprawy aromatycznej odmiany winogron o nazwie Glera, z której powstaje prosecco superiore. Glera uwielbia deszcze, ale jednocześnie nie lubi „stać” w wodzie, nachylenie wzgórz sprawia, że deszcz jest zawsze osuszony.
To co dla oka jest spektakularne, a dla winogron niezwykle korzystne, dla pracujących na winnicach ludzi jest dużym wyzwaniem. Koszenie trawy, przycinanie winorośli, zbiór winogron, to niekończące się wędrówki po stromych zboczach w górę i w dół. Do tego dochodzą wysokie temperatury i spora wilgotność. Pod koniec kwietnia jest 26 stopni, latem temperatury często przekraczają 40 stopni. Ukształtowanie terenu w połączeniu żyzną glebą, umiarkowanym klimatem oraz umiejętnościami lokalnych winiarzy przekazywanymi od wieków z ojca na syna sprawiają, że produkowane tu prosecco jest naprawdę światowej klasy.
Prosecco Superiore DOCG, Rive i Cartizze – rodzaje prosecco z regionu Conegliano Valdobbiadene
Prosecco Superiore DOCG można produkować jedynie z winogron, które rosły na terenie 15 gmin położonych pomiędzy Conegliano i Valdobbiadene. DOCG, czyli Denominazione di Origina Controllata e Garantita to rodzaj włoskiej apelacji gwarantujący najwyższą klasę jakości. W regionie Conegliano Valdobbiadene produkuje się trzy rodzaje Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene DOCG. Różnią się one zawartością cukru resztkowego. Najbardziej wytrawny jest Brut, który zawiera od 0 do 12 gram cukru resztkowego w litrze. Extradry zawiera natomiast od 12 do 17 gram cukru, a Dry od 17 do 32. Najpopularniejszym i najbardziej tradycyjnym rodzajem Prosecco Superiore DOCG jest Extradry, ale to Brut uznawany jest za najbardziej nowoczesny i odzwierciedlający gusta współczesnych smakoszy prosecco. Według słów lokalnych winiarzy wytwarzane obecnie prosecco jest coraz bardziej wytrawne niż kilka lat temu.

Prosecco Superiore klasyfikuje się nie tylko ze względu na zawartość cukru resztkowego i wytrawność, ale także miejsce uprawy. W regionie Conegliano Valdobbiadene wyróżnia się 43 rive, czyli mniejsze obszary skupione wokół jednego wzgórza. Prosecco produkowane tylko i wyłącznie z winogron rosnących w jednej Rivie jest jeszcze bardziej cenione i szlachetne, butelkowane jest ono jako Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene DOCG Rive. Na samym wierzchołku bąbelkowej klasyfikacji znajduje się Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Cartizze produkowane jest tylko i wyłącznie z winogron rosnących na niewielkim obszarze w gminie Valdobbiadene o powierzchni 107 hektarów wyznaczonym w 1969 roku. Cartizze, które degustowaliśmy było niezwykle delikatne i aromatyczne zarazem, w smaku miało owocowe ciekawie zbilansowane nuty.

Conegliano Valdobbiadene – nasze miejsca widokowe
Jak wspominaliśmy region Conegliano Valdobbiadene to nie tylko wyśmienite prosecco, ale także fantastyczne krajobrazy. Polecamy pojechać w dwa miejsca będące kwintesencją tego regionu. Pierwsze to okolice kościółka Chiesetta di San Lorenzo, który położony jest na szczycie jednego z pagórków, pośród soczyście zielonych w kwietniu winorośli. Wokół kościółka krajobraz faluje jak szalony. Winogronowe krzaczki tworzą prawdziwie fantazyjne wzory, które co prawda najbardziej spektakularnie wyglądają one z lotu ptaka czy też drona, ale zachwycają również z perspektywy ziemi. Świetnie widać tu niezwykłe położenie krainy. Na północy, wschodzie i zachodzie kościół otaczają gęsto usiane wzgórza, ale wystarczy spojrzeć na południe, aby ujrzeć nizinę rozciągającą się za rzeką Piave.
Drugie miejsce widokowe znajduje się niedaleko Valdobbiadene, w samym sercu krainy prosecco, na skraju obszaru cartizze. Aby tam trafić wpisz w nawigacji Osteria Senz’Oste lub Azienda Agricola Tanore. Z punktu widokowego rozciąga się nie tylko piękny widok na okoliczne winnice, ale także na miasteczko Valdobbiadene. Polecamy zajrzeć do wspomnianej winnicy Tanore, w której możecie spróbować i kupić wyśmienite Valdobbiadene Superiore di Cartizze, jak i trzy rodzaje Prosecco Superiore.
Riva de Milan, włoska gościnność z lampką Prosecco Superiore
Czasem trafiamy do miejsca, które chłoniemy wszystkimi zmysłami i wiemy, że musimy spróbować jego wina czy też kuchni. Szukając miejsca na obiad w krainie prosecco, ciesząc oko niezwykle zadbanymi budowlami z balkonami pełnych kwiatów, mijaliśmy po drodze rożne Rive, ale byliśmy naprawdę wybredni i czekaliśmy aż w końcu poczujemy, że to to miejsce. Aż w końcu dojechaliśmy do Riva de Milan, agroturystyki malowniczo położonej na skąpanych w słońcu zboczach tuż obok Valdobbiadene.
Decyzja była szybka, zostajemy! Jeszcze większe rozczarowanie, kiedy usłyszeliśmy: „Siamo pienissimi! Nie mamy ani jednego miejsca!”. „Czy możemy chociaż spróbować Waszego prosecco?” zapytałam błagalnym głosem kelnera, który okazał się potem właścicielem agroturystyki. Popatrzył na mnie i powiedział: „Dobrze, znajdę dla Was stolik, jeżeli poczekacie pół godziny”.
W tym miejscu moglibyśmy czekać nawet godzinę. Poszliśmy na spacer po winnicy, a po 15 minutach wskazano nam stolik, który upatrzyłam sobie na samym początku. Pod liściastym drzewem, z przebijającymi się promieniami słońca, z widokiem na winnicę. „Czy macie ochotę na przystawki?”. Po chwili na stoliku pojawiły się kieliszki, butelka schłodzonego Prosecco Superiore Brut i pierwsze talerze.
Najpierw domowa ricotta z pomidorkami i oliwkami oraz domowe salami i pancetta. Chwilę później bruschetty. Klasyczna z pomidorkami oraz druga z wyśmienitym, oczywiście domowym lardo. Następnie na naszym stoliku wylądowało jeszcze kilka talerzyków z domowymi wędlinami czy warzywami w occie. Nasza mała uczta w Riva de Milan trwała dobre dwie godziny i skończyła się lampką prosecco wzniesioną razem z właścicielem i gośćmi z sąsiadujących stolików. Tak właśnie wygląda włoska gościnność i serce do wina, do jedzenia, do gości, do celebracji chwili…
Informacje praktyczne:
- DOJAZD: Kraina prosecco znajduje się 30 kilometrów od Treviso oraz trochę ponad 70 kilometrów od Padwy i Wenecji. Najwygodniej jest wybrać się tam samochodem. Większość winnic i wspomniane miejsca widokowe położone są na uboczu, kilka kilometrów od głównych miasteczek regionu.
- TANORE: Azienda Agricola Tanore Valdobbiadene znajduje się na Via Mont di Cartizze 3 w San Pietro di Barbozza koło Valdobbiadene. Prosecco można spróbować i kupić od poniedziałku do soboty w godzinach 9:00 – 12:30 oraz 14.30-18.00, w niedzielę po wcześniejszym umówieniu wizyty. Ceny prosecco zaczynają się od 8 euro do kilkunastu za butelkę.
- RIVA DE MILAN: Agriturismo Riva de Milan znajduje się na Via Erizzo 148 w Valdobbiadene. Miejsca w restauracji polecamy rezerwować, zwłaszcza w weekendy i w sezonie. Na terenie winnicy znajdują się także pokoje do wynajęcia. Prosecco kosztuje od 8 euro do 10 za butelkę.
Wszystkie posty z Wenecji Euganejskiej:
Wenecja Euganejska
Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
świetny tekst, kocham ten region, bywam tu kilka razy w roku, dlatego czytałam z wielką przyjemnością to, czego doświadczam, a nie umiem tak pięknie o tym opowiedzieć. Pozdrawiam serdecznie Judyta
Dziękujemy za komentarz, bardzo miło jest czytać takie słowa! My również będziemy wracać chociażby dla widoków i prosecco, pozdrawiamy serdecznie!
Dziękujemy za ten wpis. Chcemy we wrześniu zobaczyć te miejsca. Wasze doświadczenia będą dla nas bardzo pomocne. Dziękujemy.
Bardzo nam miło! Conegliano Valdobbiadene to przepiękne okolice, a tamtejsze prosecco jest znakomite! Życzymy udanego wyjazdu!