Będąc w Wenecji pójdź koniecznie do lokalnych bacari na tradycyjne weneckie cicchetti! Cicchetti to małe kanapeczki i popularna, lokalna przekąska w Wenecji. Na kawałku chleba lub polenty podawane są najczęściej ryby, owoce morza i wędliny typowe dla weneckiej kuchni. Zjesz je w tradycyjnych barach o nazwie bacari rozsianych po całej Wenecji. Cicchetti to świetny pomysł na niedrogą i tradycyjną przekąskę w Wenecji, a odwiedzanie bacari to popularny wśród Wenecjan sposób na spędzanie wieczorów. Czyż nie brzmi to jak ciekawa atrakcja Wenecji?
Cicchetti – tradycyjne weneckie kanapeczki
Jak wspomnieliśmy na wstępie cicchetti to niedrogie, lokalne przekąski, które zjeść można przez cały dzień w Wenecji. Oczywiście w większości miejsc z przerwą w godzinach siesty. Są one typowe dla kuchni weneckiej i popularne wśród mieszkańców Wenecji. Na kawałku chleba lub polenty podawane są najczęściej ryby, owoce morza i wędliny. Mogą być na ciepło albo na zimno, najczęściej zamawia się je z kieliszkiem wina, prosecco lub Aperol Spritzem.
Ciccetti kosztują zazwyczaj 2-3 euro za sztukę. Wśród najbardziej tradycyjnych znajdziecie m.in. sarde in saor, czyli smażone sardynki z cebulką, orzeszkami piniowymi i rodzynkami, baccalà mantecato, czyli pastę z suszonego dorsza, polpette, czyli klopsiki, mozzarella in carrozza, czyli smażona mozzarella czy też folpetti, czyli ośmiornice. Wariacji jest naprawdę wiele, a każdy bar ma swoje własne specjalności!
Bacari, czyli weneckie bary z cicchetti
Cicchetti spróbujesz w typowo weneckich barach o nazwie BACARI (w liczbie pojedynczej bacaro). W Wenecji są ich dziesiątki, jak nie setki. Ich nazwa pochodzi według jednych legend od boga wina Bachusa, czyli Bacco. Według innych od weneckiego powiedzenia far bàcara, czyli świętowania. Słowem bacari zaczęto z czasem nazywać kupców, którzy sprzedawali wino na Placu Świętego Marka razem z małymi przekąskami.
Mieszkańcy Wenecji lubią tak zwane ANDARE PER BACARI. Oznacza to odwiedzanie kilku lokalnych bacari jednego wieczora, próbowanie różnych cicchetti i popijanie ich winem. Najczęściej jest to tzw. ombra, czyli niedrogie domowe wino. Słowo OMBRA oznacza po włosku cień. Ta nazwa wina wzięła się od wspomnianych wcześniej kupców, którzy sprzedawali wino w cieniu bazyliki Św. Marka. Jeżeli zostajesz w Wenecji na noc, tour po miejscowych bacari może być fajnym pomysłem na spędzenie wieczoru tak, jak robią to Wenecjanie!
Vino Vero – nasze polecane bacaro
My polecamy Wam bacaro VINO VERO na Fondamenta de la Misericordia w sestiere Cannaregio. Cannaregio to jedna z sześciu historycznych sestieri, czyli dzielnic Wenecji. Jest także to druga co do wielkości i największa pod względem liczby ludności. To mi.in. tam znajdziecie wiele bacari i restauracji, które odwiedzają nie tylko turyści, ale także mieszkańcy.
Vino Vero to ciekawie skomponowane i finezyjnie podane cicchetti, wysoka jakość składników, znakomicie dobrane wina i świetna lokalizacja przy klimatycznym weneckim kanale! Podczas ostatniego pobytu w Wenecji jedliśmy w Vino Vero pyszne cicchetti z miecznikiem, krewetkami, anchois czy też bardzo tradycyjne sarde in saor. Najpierw cieszą oczy, a potem czarują smakiem! Bardzo polecamy!
Wszystkie testy z Wenecji Euganejskiej:
Wenecja Euganejska
Nasze włoskie podróże:
Włochy
Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!