Spaghetti aglio, olio, peperoncino z natką pietruszki i czarnymi oliwkami

przez zlotaproporcja.pl

Spaghetti aglio olio peperoncino (czosnek, oliwa, ostra papryczka) to chyba najprostszy makaron we włoskiej kuchni. Nie dość, że będzie gotowy w 20 minut, to również jednym z najlepszych makaronów. Moglibyśmy go jeść dosłownie codziennie i nie mielibyśmy go dosyć. Zazwyczaj wzbogacamy go o natkę pietruszki i czarne oliwki – na talerzu robi się wtedy jeszcze smaczniej, zdrowiej i bardziej kolorowo!

Spaghetti aglio, olio, peperoncino; aglio, olio, peperoncino przepis; spaghetti z czosnkiem i ostrą papryką; Spaghetti aglio, olio przepis; kuchnia włoska; przepis na makaron; aglio olio peperoncino przepis;

Jak zrobić spaghetti aglio olio peperoncino?

Zaczynamy od gotowania makaronu. Jeżeli lubicie jeść na ostro, to dorzućcie do wody ostre papryczki, świeże lub suszone. Woda na makaron się gotuje, a my międzyczasie na małym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek, koniecznie z pierwszego tłoczenia, najlepiej na zimno. Z oliwą nie lepiej nie przesadzać – jeżeli damy jej za dużo makaron zrobi się ciężki i kaloryczny. Następnie na patelnię wrzucamy wyciśnięty lub posiekany czosnek i po chwili pokrojoną w plasterki papryczkę. Mieszamy i trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Spaghetti aglio, olio, peperoncino; aglio, olio, peperoncino przepis; spaghetti z czosnkiem i ostrą papryką; Spaghetti aglio, olio przepis; kuchnia włoska; przepis na makaron; aglio olio peperoncino przepis;

Po dodaniu papryczki siekamy umytą natkę pietruszki. Dwie garści posiekanej natki dorzucamy na patelnię, chwilę mieszamy i zaczynamy dodawać partiami makaron cały czas mieszając. Po dodaniu całego makaronu dodajemy pozostałą część natki, czarne oliwki i jeszcze raz mieszamy. Makaron trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę i spaghetti aglio olio peperoncino jest już gotowe. Wystarczy nałożyć makaron na talerze i posypać parmezanem. Smacznego!

Spaghetti aglio, olio, peperoncino; aglio, olio, peperoncino przepis; spaghetti z czosnkiem i ostrą papryką; Spaghetti aglio, olio przepis; kuchnia włoska; przepis na makaron; aglio olio peperoncino przepis;

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut

Składniki:
– 200- 250 g makaronu spaghetti (w zależności czy chcecie zjeść duże czy mniejsze porcje)
– 2-4 ostre papryczki według uznania
– 4-5 ząbków czosnku
– pęczek natki pietruszki
– 50 ml oliwy z oliwek
– parmezan
– opcjonalnie czarne oliwki

Polecamy też przepis na spaghetti aglio olio z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, ostrą papryką i rukolą.

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

18 komentarzy

Katarzyna Kwiatkowska 5 czerwca 2014 - 19:18

Natalia, ja też jadłabym codziennie 🙂

Odpowiedz
Joanna Krobicka 5 czerwca 2014 - 19:31

poproszę:)

Odpowiedz
Ewa Serwicka 7 września 2015 - 16:59

a jest wersja nieostra dla wrażliwców? 😉

Odpowiedz
Złota Proporcja 7 września 2015 - 17:01

po prostu nie dajesz papryczki do wody, a do makaronu dajesz tylko tyle papryczki ile jesteś w stanie zjeść, dlatego w przepisie napisaliśmy, że papryczkę dajesz według uznania, my sobie nie żałujemy 😀

Odpowiedz
Marcin Wesołowski 7 września 2015 - 17:18

Jak zwykle pysznie! 🙂

Odpowiedz
Bartek Wudniak 7 września 2015 - 17:39

jak dla mnie super w 99%, osobiście zostawiłbym oliwki na talerzu :p

Odpowiedz
Złota Proporcja 7 września 2015 - 17:41

nie musisz ich dodawać 🙂

Odpowiedz
Bartek Wudniak 7 września 2015 - 17:42

zastąpiłbym dodatkową porcją ostrej papryczki :p

Odpowiedz
Złota Proporcja 8 września 2015 - 18:15

proszę bardzo!

Odpowiedz
Michał Głombiowski 7 września 2015 - 18:59

Do tego tylko kieliszek wina i komplet szczęścia 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 8 września 2015 - 18:16

dokładnie! dobre winko i nic więcej do szczęścia nie potrzeba!

Odpowiedz
Kinga Bielejec 7 września 2015 - 20:31

Może zrobię taką pyszność w tym tygodniu? 😉

Odpowiedz
Złota Proporcja 8 września 2015 - 18:16

do dzieła!

Odpowiedz
Łukasz Kędzierski 7 września 2015 - 20:34

ze zdjęcia wygląda na trudne danie, a po przeczytaniu tekstu – banał – dzięki jutro próbuję czy wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 8 września 2015 - 18:15

bo to jeden z prostszych makaronów!

Odpowiedz
Monika Marcinkowska 7 września 2015 - 21:16

uwielbiam takie dania 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Chmielewska 8 września 2015 - 04:16

Cokolwiek z natką pietruszki w nadmiarze <3 love love

Odpowiedz
Złota Proporcja 8 września 2015 - 18:15

tutaj z natką możesz poszaleć!

Odpowiedz

podobało się? napisz komentarz

* Korzystając z tego formularza, użytkownik wyraża zgodę na przechowywanie i przetwarzanie jego danych przez tę witrynę.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!