Spaghetti aglio, olio, peperoncino z natką pietruszki i czarnymi oliwkami

Spaghetti aglio, olio, peperoncino; aglio, olio, peperoncino przepis; spaghetti z czosnkiem i ostrą papryką; Spaghetti aglio, olio przepis; kuchnia włoska; przepis na makaron; aglio olio peperoncino przepis;

Spaghetti aglio olio peperoncino (czosnek, oliwa, ostra papryczka) to chyba najprostszy makaron we włoskiej kuchni. Nie dość, że będzie gotowy w 20 minut, to również jednym z najlepszych makaronów. Moglibyśmy go jeść dosłownie codziennie i nie mielibyśmy go dosyć. Zazwyczaj wzbogacamy go o natkę pietruszki i czarne oliwki – na talerzu robi się wtedy jeszcze smaczniej, zdrowiej i bardziej kolorowo!

Spaghetti aglio, olio, peperoncino; aglio, olio, peperoncino przepis; spaghetti z czosnkiem i ostrą papryką; Spaghetti aglio, olio przepis; kuchnia włoska; przepis na makaron; aglio olio peperoncino przepis;

Jak zrobić spaghetti aglio olio peperoncino?

Zaczynamy od gotowania makaronu. Jeżeli lubicie jeść na ostro, to dorzućcie do wody ostre papryczki, świeże lub suszone. Woda na makaron się gotuje, a my międzyczasie na małym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek, koniecznie z pierwszego tłoczenia, najlepiej na zimno. Z oliwą nie lepiej nie przesadzać – jeżeli damy jej za dużo makaron zrobi się ciężki i kaloryczny. Następnie na patelnię wrzucamy wyciśnięty lub posiekany czosnek i po chwili pokrojoną w plasterki papryczkę. Mieszamy i trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Spaghetti aglio, olio, peperoncino; aglio, olio, peperoncino przepis; spaghetti z czosnkiem i ostrą papryką; Spaghetti aglio, olio przepis; kuchnia włoska; przepis na makaron; aglio olio peperoncino przepis;

Po dodaniu papryczki siekamy umytą natkę pietruszki. Dwie garści posiekanej natki dorzucamy na patelnię, chwilę mieszamy i zaczynamy dodawać partiami makaron cały czas mieszając. Po dodaniu całego makaronu dodajemy pozostałą część natki, czarne oliwki i jeszcze raz mieszamy. Makaron trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę i spaghetti aglio olio peperoncino jest już gotowe. Wystarczy nałożyć makaron na talerze i posypać parmezanem. Smacznego!

Spaghetti aglio, olio, peperoncino; aglio, olio, peperoncino przepis; spaghetti z czosnkiem i ostrą papryką; Spaghetti aglio, olio przepis; kuchnia włoska; przepis na makaron; aglio olio peperoncino przepis;

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut

Składniki:
– 200- 250 g makaronu spaghetti (w zależności czy chcecie zjeść duże czy mniejsze porcje)
– 2-4 ostre papryczki według uznania
– 4-5 ząbków czosnku
– pęczek natki pietruszki
– 50 ml oliwy z oliwek
– parmezan
– opcjonalnie czarne oliwki

Polecamy też przepis na spaghetti aglio olio z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, ostrą papryką i rukolą.

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

18 Comments

    1. says: Złota Proporcja

      po prostu nie dajesz papryczki do wody, a do makaronu dajesz tylko tyle papryczki ile jesteś w stanie zjeść, dlatego w przepisie napisaliśmy, że papryczkę dajesz według uznania, my sobie nie żałujemy 😀

  1. says: Łukasz Kędzierski

    ze zdjęcia wygląda na trudne danie, a po przeczytaniu tekstu – banał – dzięki jutro próbuję czy wyjdzie 🙂

Leave a comment

Zostaw komentarz