Jak zrobić włoską frittatę?

przez zlotaproporcja.pl

Włoska frittata to niezwykle proste i ciekawe danie. Lista składników jest otwarta, można ją też jeść na różne sposoby – na ciepło i na zimno, na śniadanie i jako antipasti, samą lub z dodatkami. We Włoszech spotkałam się także z robieniem z frittaty „wsadu” do kanapek. W każdym wariancie smakuje wyśmienicie.

Słowo frittata pochodzi od włoskiego frittare, czyli smażyć. Smażenie to tylko część naszego przepisu, ponieważ na ostatnie 5 minut frittata ląduje w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi frittata „rośnie”, robi się bardziej puszysta i lżejsza niż gdyby była smażona z obu stron na patelni.  Do przygotowania takiej frittaty niezbędna jest patelnia żeliwna lub inna, w której można zapiekać w piekarniku. Frittaty nie róbcie na patelniach, które posiadają plastikowe elementy, one nie są przystosowane do zapiekania, mogą się stopić i wydzielać toksyczne substancje.

Klasyczna i najprostsza frittata zawiera zaledwie kilka składników – jajka, sól, pieprz, oliwę oraz parmigiano reggiano i pecorino. Składniki frittaty zależą tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni. Istotne jest, że z frittatą komponują się najlepiej wyraziste smaki, takie jak gorgonzola, oliwki, suszone pomidory, ser kozi czy świeże zioła. Dużo słabiej wypadają mniej wyraziste składniki jak pieczarki. Do frittaty zazwyczaj dodajemy sery (gorgonzola piccante, mozzarella, feta czy też parmezan), warzywa i świeże zioła. Z ziół najbardziej lubimy rozmaryn, świetnie wypada w połączeniu z suszonymi pomidorami, oliwkami czy też włoskimi serami. Oczywiście zamiast rozmarynu można też dodać świeżą bazylię lub oregano.




Z tego przepisu zrobisz jedną z naszych ulubionych frittat, ale pamiętaj, że nie musisz się sztywno trzymać wymienionych składników. Jeżeli masz ochotę na bazylię, dodaj ją zamiast rozmarynu. Zacznij od rozgrzania na patelni łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulkę. Równocześnie włącz piekarnik na 160 stopni (termoobieg), jest to ważne, ponieważ frittata zdjęta z gazu, musi od razu trafić do rozgrzanego piekarnika, w przeciwnym razie może opaść i nie być wystarczająco puszysta. Po 2-3 minutach smażenia dodaj do cebulki posiekanego pora i szklij cebulkę razem z porem. Kiedy cebulką i por będą miękkie, dodaj na patelnię posiekaną ostrą paprykę, smaż wszystko 1-2 minuty i przełóż z patelni na talerz. W międzyczasie rozbij i rozbełtaj jajka oraz przygotuj pozostałe składniki.

Jajka mieszaj energicznymi ruchami, dzięki temu do masy dostanie się więcej powietrza i frittata będzie bardziej puszysta. Rozbełtane jajka dopraw solą, pieprzu nie dodawaj, dodajemy go na samym końcu. Pomidory suszone, fetę i gorgonzolę pokrój na kawałki, mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy masło się rozpuści i lekko zarumieni dodaj na patelnię masę jajeczną oraz składniki podduszone wcześniej na patelni, wymieszaj je. Następnie „porozrzucaj” na patelni fetę, gorgonzolę, suszone pomidory, kapary i oliwki (oliwki rozrywamy na pół przed dodaniem na patelnię). Posyp wszystko świeżym rozmarynem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na samym końcu oprósz frittatę mozzarellą i smaż do 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika, piecz do momentu, kiedy mozzarella zacznie się rumienić, czyli przez 5-8 minut w zależności od piekarnika. Wtedy wyjmij frittatę z piekarnika i ciesz się~jej wspaniałym smakiem. Uwaga! Frittata szybko znika z patelni!

Frittatta2

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut

Złote proporcje:
– 6 jajek
– 1 duża szalotka lub zwykła cebula
– 5 cm kawałek pora
– 5 suszonych pomidorów
– garść czarnych i zielonych oliwek
– 1 ostra papryka
– 10 kaparów
– 50 g fety
– 50 g mozzarelli
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

14 komentarzy

Tati Belenkova 11 kwietnia 2016 - 18:05

na zimno to danie nie zostawiło u mnie dobrych wspomnień, ale na ciepło o każdej porze – potwierdzam!

Odpowiedz
Złota Proporcja 11 kwietnia 2016 - 20:45

nam smakuje i na ciepło i na zimno, dziś rano zjadłam kawałek na zimno i od razu poranek zrobił się przyjemniejszy 🙂 Tati Belenkova

Odpowiedz
Tati Belenkova 11 kwietnia 2016 - 20:50

co dom to obyczaj 🙂

Odpowiedz
Kamila Anna Napora 11 kwietnia 2016 - 18:40

to ostatnie zdjęcie co się rusza – cudowne! 😀

Odpowiedz
Złota Proporcja 11 kwietnia 2016 - 20:44

Dzięki! Ciężko było robić zdjęcie, a nie jeść frittatę 😀

Odpowiedz
alpinestars warszawa 2 czerwca 2016 - 14:20

Świetny gif, aż sie chce wziąć jeden kawałek 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 2 czerwca 2016 - 17:30

Dzięki 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Barry 24 października 2017 - 15:32

A rączka od patelni się nie stopi w piekarniku?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 25 października 2017 - 21:00

Cześć, pisaliśmy w poście: do przygotowania takiej frittaty niezbędna jest patelnia żeliwna lub inna, w której można zapiekać w piekarniku. Frittaty nie róbcie na patelniach, które posiadają plastikowe elementy, one nie są przystosowane do zapiekania, mogą się stopić i wydzielać toksyczne substancje. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Anonim 26 stycznia 2020 - 10:42

Są patelnie bez plastikowych uchwytów

Odpowiedz
Iw 22 marca 2018 - 18:57

Jaką średnicę patelni wziąć na tą porcję, by frittata była odpowiednio wysoka i puszysta?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 25 marca 2018 - 19:21

Witaj, nasza ma 26cm, oczywiście ważna rzecz, aby była cala z metalu, bez jakichkolwiek plastikowych części bowiem ląduje później w piekarniku :]
Chcesz bardziej puszystą, daj po prostu więcej jajek :] PozdrawiaMY

Odpowiedz
Leszek123 23 maja 2019 - 11:03

Witam serdecznie, jak mam patelnię o średnicy 22 cm to zmniejszyć ilość składników, czy zrobić po porostu wyższą frittatę

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 27 maja 2019 - 23:09

Cześć, robimy frittatę na standardowej patelni o średnicy 27 cm, możesz zmniejszyć odpowiednio liczbę składników, zamiast 6 jajek, daj 5 itd. Pozdrawiamy!

Odpowiedz

podobało się? napisz komentarz

* Korzystając z tego formularza, użytkownik wyraża zgodę na przechowywanie i przetwarzanie jego danych przez tę witrynę.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!