Kotlety z kaszy gryczanej z fetą i pieczarkami

On 8 sierpnia 2013 by zlotaproporcja.pl

kotletygryczane1

Kotlet to nie tylko ryba lub mięso. Kotlety z kaszy gryczanej są równie pyszne i sycące. Dodajemy do nich m.in. fetę, pieczarki, cebulę, natkę pietruszki oraz sezam. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują na przykład ze zieloną sałatką z rukoli, kiełków brokuła i prażonych pestek słonecznika na musztardowym winegret.

kotletygryczane2

Lista składników na kotlety jest dosyć długa, ale przyrządzenie nie jest trudne. Zaczynamy od ugotowania kaszy.  W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, a następnie szklimy ją na patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobne kawałki pieczarki, całość dusimy kilkanaście minut. Kiedy kasza jest gotowa mieszamy ją z fetą, jajkiem, natką pietruszki, siemieniem lnianym i sezamem. Na koniec dodajemy podduszoną cebulę z pieczarkami i doprawiamy ostrą papryką i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania (my dosypujemy trochę więcej, bo lubimy jeść na ostro 🙂 ). Ponieważ feta sama w sobie jest słona, nie dodajemy do kotletów soli.

kotletygryczane4

Z powstałej masy gryczanej formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Przyrumieniamy kotlety z obu stron i wykładamy na talerze lub na chwilę na ręczniki papierowe – pochłoną one tłuszcz, na którym smażyliśmy kotlety.

kotletygryczane5

Złote proporcje na kotlety z kaszy gryczanej (przepis na 10-12 kotlecików):
– 300 g kaszy gryczanej
– 200 g pieczarek
– 100 g sera feta
– 1 cebula
– duży pęczek natki
– 2 jajka
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 3 łyżki prażonego sezamu
– ostra papryka
– świeżo mielony pieprz
– bułka tarta
– olej do smażenia

zielona salata na musztardowym vinegret

Kotlety podajemy z zieloną sałatą w sosie musztardowym. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i doskonale komponuje się z kotletami.  Prażymy pestki słonecznika na patelni i przygotowujemy sosu. Następnie umytą rukolę łączymy z kiełkami brokuła oraz zielonymi oliwkami. Polewamy musztardowym sałatę musztardowym winegreti posypujemy pestkami.

Składniki na sałatkę:
– 150 g rukoli
– 50 g kiełków brokuła
– zielone oliwki
– prażone pestki słonecznika

Składniki na musztardowy winegret:
– 4 łyżki oliwy
– łyżeczka ostrej musztardy
– 1 ząbek czosnku
– świeżo wyciśnięty sok z 1/4 limonki
– świeżo mielony pieprz

2 komentarze to “Kotlety z kaszy gryczanej z fetą i pieczarkami”

Dodaj komentarz