Dziś mamy dla Was przepis na łatwą i szybką przekąskę, idealną na imprezę czy spotkanie ze znajomymi. Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego robimy z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i domową karmelizowaną czerwoną cebulą. Przygotowanie ciasteczek nie zajmie Wam więcej niż 20 minut, do tego dochodzi jeszcze około 10 minut pieczenia.
Ciasteczka ze szpinakiem, karmelizowaną czerwoną cebulą i gorgonzolą
Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebulki. Siekamy czerwoną cebulę i przesmażamy ją na rozgrzanej wcześniej oliwie na małym ogniu. Do przesmażonej cebulki dodajemy dwie łyżki octu balsamicznego i trzy łyżeczki brązowego cukru. Całość smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Kiedy karmelizowana cebula jest gotowa, odstawiamy patelnię na bok i zabieramy się za przygotowanie szpinaku. Karmelizowaną cebulę możesz zastąpić konfiturą z czerwonej cebuli.
Szpinak przygotowujemy tak samo jak w tym przepisie na tartę ze szpinakiem. Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wyciskamy czosnek i 1-2 minuty podsmażamy na małym ogniu. Następnie wrzucamy na patelnię połowę szpinaku, przesmażamy go na małym ogniu powoli dodając resztę szpinaku. Kiedy szpinak jest gotowy doprawiamy go solą i świeżo mielonym pieprzem, a także odcedzamy, jeżeli wyjdzie za bardzo wodnisty.
Zaczynamy rozgrzewać piekarnik – ustawiamy go na termoobieg na 180 stopni, i zabieramy się zawijanie ciasteczek. Ciasto kroimy na około 10 centymetrowe kwadraty. Na każdą część nakładamy szpinak, karmelizowaną cebulę, kawałek pomidora suszonego i kawałek gorgonzoli. Gorgonzolę można zastąpić fetą, rokpolem czy też lazurem. Zawijamy farsz łącząc wszystkie rogi kwadratu. Rogi muszą być dobrze sklejony, w przeciwnym razie mogą się rozkleić podczas pieczenia. Następnie każde ciasteczko smarujemy białkiem, dzięki temu będą one bardziej złociste i rumiane. Wkładamy je na papierze do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut, maksymalnie kilkanaście minut, do momentu, którym ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika są już gotowe.
Złote proporcje:
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 750 g świeżego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka masła
– suszone pomidory
– gorgonzola najlepiej piccante (można zamienić na fetę, rokpol, lazur)
– białko z jednego jajka
– sól i świeżo mielony pieprz
Złote proporcje na karmelizowaną cebulę:
– 2-3 duże czerwone cebule
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 3 łyżeczki brązowego cukru
Pomysły na przekąski:
Przekąski
Wszystkie przepisy ze szpinakiem:
Szpinak
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!