Makaron z grillowanymi szparagami, gorgonzolą i mascarpone

Nigdy nie rozumieliśmy wszechobecnych zachwytów nad szparagami, ich wielkimi fanami na pewno nie jesteśmy, ale są takie połączenia, w których szparagi smakują po prostu wyśmienicie. Dziś mamy dla Was przepis na banalnie prosty i piekielnie pyszny makaron, którym zajadamy się od dwóch tygodni. Do najlżejszych on nie należy, ale połączenie grillowanych, zielonych szparagów z sosem z mascarpone i gorgonzoli, sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją z radości!

Makaron_ze_szparagami_6146

Jak go zrobić? Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj dokładnie szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki.  Grubsze szparagi obierz omijając główki, chude nie potrzebują obierania. Posmaruj szparagi pędzelkiem nasączonym oliwą i połóż je na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Grilluj kilka minut, do momentu w którym zmiękną i będą lekko przyrumienione. W międzyczasie dodaj na rozgrzaną patelnię mascarpone i gorgonzolę, podgrzej je na małym ogniu (przez 10-15 minut) , co jakiś czas mieszając, dopóki nie rozpuszczą się i nie otrzymasz jednolitej, kremowej konsystencji. Zgrillowane szparagi pokrój na kawałki, polej makaron sosem i posyp szparagami.

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Złote proporcje:
–  200 – 250 g makaronu, najlepiej tagliatelle
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 1 opakowanie mascarpone
– 150 g gorgonzoli
– odrobina oliwy do posmarowania szparagów

Talerz, na którym podaliśmy makaron, upolowaliśmy w Bieszczadzkiej Galerii Barak, tam był wypalony i ręcznie ozdobiony.

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie.

16 komentarzy

Dodaj komentarz