Hugo – orzeźwiający koktajl z Trydentu-Górnej Adygi

przez zlotaproporcja.pl

Hugo jest popularnym aperitivo na bazie prosecco z włoskiej prowincji Trydent-Górna Adyga. Właśnie tam po raz pierwszy go spróbowaliśmy. Posmakował nam tak bardzo, że teraz jest jednym z naszych ulubionych koktajli na upalne, letnie wieczory. Jest niezwykle lekki i orzeźwiający, syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje mu posmak słodyczy, który przełamuje kwaskowy plasterek limonki i świeża, pachnąca mięta. Całości dopełnia gazowana woda i kilka kostek lodu. Jest to kompozycja idealnie orzeźwiająca.

Hugo powstał jako alternatywa dla spritz aperol, najpopularniejszego włoskiego aperitivo. Podobno jako pierwszy zrobił go Rolando Gruber z Górnej Adygi/Południowego Tyrolu w 2005 roku, a jego nazwa jest bardzo przypadkowa – twórca miał wahać się pomiędzy otto i hugo, na szczęście wybrał tę drugą nazwę. Ale przejdźmy do rzeczy. Zrobienie hugo jest bardzo proste i zajmie Wam zaledwie kilka minut. Ale najpierw musicie zaopatrzyć się w dobre prosecco, świeżą i aromatyczną miętę oraz syrop z kwiatów czarnego bzu.




Syrop możecie zrobić (polecamy nasz przepis: Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?) lub kupić, kupując uważajcie, żeby nie wziąć wersji niesłodzonej – z takim syropem hugo Wam nie wyjdzie, takie jak powinno być. Kiedy syrop, prosecco i woda gazowana będą dobrze schłodzone, nalewajcie je do kieliszków lub dzbanka w następującej kolejności i złotych proporcjach: 3 części prosecco, 2 części wody i 1 część syropu. Delikatnie zamieszajcie, dodajcie plasterki limonki, kostki lodu i listki mięty. Hugo jest już gotowe!

koktajl hugo, jak zrobić hugo, drink z prosecco, czarny bez

Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut

Złote proporcje:
– 300 ml prosecco
– 200 ml wody
– 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
– kilka listków mięty
– limonka
– kostki lodu

Fanom prosecco polecamy nasz tekst o krainie Prosecco Superiore:  Conegliano Valdobbiadene – w krainie Prosecco Superiore.

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

26 komentarzy

Sylwia Anna 21 czerwca 2015 - 19:17

wygląda wyśmienicie!

Odpowiedz
Henryk Henrykowski 21 czerwca 2015 - 19:21

zgadzam się! musi być pyszny!

Odpowiedz
Alina Żołnierkiewicz 21 czerwca 2015 - 19:40

Wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Kasia Pustelny-Szewczyk 21 czerwca 2015 - 20:31

To juz wiem do czego wykorzystać syrop z bzu, który wyprodukowała moja mamcia w tym roku ;))

Odpowiedz
Anonim 22 czerwca 2015 - 05:51

Ja, zamiast wody sodowej, spróbowałbym użyć toniku Schwepssa. A bzy już przekwitły…

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 22 czerwca 2015 - 13:54

Za bardzo za tonikiem nie przepadam, ale jak zrobisz podziel się z nami wrażeniami. Bzy przekwitły zgadza się, ale lato właśnie się zaczęło 🙂

Odpowiedz
Marcin Wesołowski 22 czerwca 2015 - 05:57

Wygląda pysznie! 🙂

Odpowiedz
Marta Knasiecka 22 czerwca 2015 - 06:04

Muszę czekać do wieczora i wypróbuję Hugo 🙂

Odpowiedz
Dorota 26 czerwca 2020 - 17:05

Kiedy byliśmy na północy Włoch nad jeziorem Garda tam pierwszy raz spróbowałam hugo. Coś niesamowitego 😋😋😋 Przez resztę podróży piłam tylko to 😁 pyszny drink. Gdy przypominam sobie naszą ostatnia podróż tam, zawsze mam w pamięci przepyszne owoce morza i hugo ☺️

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 29 czerwca 2020 - 12:08

Hugo jest pyszne i proste do zrobienia, trzeba mieć tylko dobry syrop z kwiatów czarnego bzu, najlepiej domowej roboty 😉 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Michalina A. Strobiń 22 czerwca 2015 - 06:58

Boskie, ale w tekście brakuje mi wytłumaczenia co to prosecco 😛

Odpowiedz
Złota Proporcja 24 czerwca 2015 - 17:48

Prosecco to włoskie, białe wino musujące z północy Włoch 🙂 Michalina A. Strobiń

Odpowiedz
Kinga Bielejec 22 czerwca 2015 - 07:17

Czy można go pić o 9 rano czy to oznaki złego wychowania? 😛

Odpowiedz
Złota Proporcja 22 czerwca 2015 - 08:55

Można! Kinga Bielejec

Odpowiedz
Piotr Goroh 22 czerwca 2015 - 07:37

brzmi nieźle, ale ile to roboty, a w lodówce piwko- 5min vs 5sek;)

Odpowiedz
Południowy Tyrol - Inne Włochy 22 czerwca 2015 - 08:28

To my, to my! ^_^ (Dużo nazw mamy: Południowy Tyrol / Sudtirol / Alto Adige / Górna Adyga) 😉 Hugo powstał w 2005 r. w miejscowości Naturno/Naturns, podbił Dolomity w trymiga i powoli zaczął wychodzić poza granice. W Polsce w ramach włoskich aperitivo, kilka lat temu przybyło Veneziano aka Aperol Spritz, jednak Hugo jest już dostępny w coraz większej iości miejsc. No i super, bo jest pyszny i orzeźwiający – akurat na lato! 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 22 czerwca 2015 - 09:33

wspomnieliśmy o tym w poście 🙂 Pozdrawiamy! Południowy Tyrol – Inne Włochy

Odpowiedz
Marlena Kawczyńska 22 czerwca 2015 - 10:42

Ewa 😀

Odpowiedz
Zofia Dwornik 22 czerwca 2015 - 10:44

smakowity o każdej porze dnia 🙂

Odpowiedz
Milena Lenarciak 23 czerwca 2015 - 12:12

O matko, jakie to musi być pyszne! Uwielbiam takie orzeźwiające kompozycje. 🙂

Odpowiedz
obserwatore.eu 25 czerwca 2015 - 23:51

Z syropem nie za słodkie?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 26 czerwca 2015 - 19:08

jeżeli dodasz wszystko w odpowiednich proporcjach nie będzie za słodkie!

Odpowiedz
obserwatore.eu 4 lipca 2015 - 20:52

Trzeba popróbować 🙂

Odpowiedz
Kinga Bielejec 13 sierpnia 2015 - 16:26

Brzmi pysznie!

Odpowiedz
Mario 15 lipca 2018 - 22:59

Mega pretensjonalny opis. Jest słowo aperitif, nie bójcie się go, od aperitivo nie staniecie się bardziej eksperccy.

Odpowiedz
Anonim 1 stycznia 2019 - 12:51

Ja robię Hugo na likierze z bolsa i rezygnuję z wody

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_28]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!