Hugo – orzeźwiający koktajl z Trydentu-Górnej Adygi

On 21 czerwca 2015 by zlotaproporcja.pl

HUGO_8362

Hugo jest popularnym aperitivo na bazie prosecco z włoskiej prowincji Trydent-Górna Adyga. Właśnie tam po raz pierwszy go spróbowaliśmy. Posmakował nam tak bardzo, że teraz jest jednym z naszych ulubionych koktajli na upalne, letnie wieczory. Jest niezwykle lekki i orzeźwiający, syrop z kwiatów bzu nadaje mu posmak słodyczy, który przełamuje kwaskowy plasterek limonki i świeża, pachnąca mięta. Całości dopełnia gazowana woda i kilka kostek lodu. Jest to kompozycja idealnie orzeźwiająca.

Hugo powstał jako alternatywa dla spritza aperol, najpopularniejszego chyba włoskiego aperitivo. Podobno jako pierwszy zrobił go Rolando Gruber z Górnej Adygi/Południowego Tyrolu w 2005 roku, a jego nazwa jest bardzo przypadkowa – twórca miał wahać się pomiędzy otto i hugo, na szczęście wybrał tę drugą nazwę. Ale przejdźmy do rzeczy. Zrobienie hugo jest bardzo proste i zajmie Wam zaledwie kilka minut. Ale najpierw musicie zaopatrzyć się w dobre prosecco, świeżą i aromatyczną miętę oraz syrop z kwiatów czarnego bzu. Syrop możecie zrobić lub kupić, kupując uważajcie, żeby nie wziąć wersji niesłodzonej – z takim syropem hugo Wam nie wyjdzie, takie jak powinno być. Kiedy syrop, prosecco i woda gazowana będą dobrze schłodzone, nalewajcie je do kieliszków lub dzbanka w następującej kolejności i złotych proporcjach: 3 części prosecco, 2 części wody i 1 część syropu. Delikatnie zamieszajcie, dodajcie plasterki limonki, kostki lodu i listki mięty. Hugo jest już gotowe!

HUGO_8352

Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut

Złote proporcje:
– 300 ml prosecco
– 200 ml wody
– 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
– kilka listków mięty
– limonka
– kostki lodu

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zapisz

22 komentarze to “Hugo – orzeźwiający koktajl z Trydentu-Górnej Adygi”

Dodaj komentarz